Viittomakieli on yksi kieli muiden joukossa

Kuurous ei estä työntekoa

Varsinais-Suomessa on noin tuhat kuuroa ihmistä. Koko Suomessa kuuroja on viitisentuhatta. Heidän joukossaan on paljon hyvin koulutettuja, ammattitaitoisia ihmisiä, jotka kuitenkin ovat ilman työtä. Kuuro työnhakija kohtaa usein ennakkoluuloja, jotka olisi helppo poistaa, jos kuuroudesta tiedettäisiin enemmän, yrittäjä Helena Tanskanen sanoo.

- Kuurona olen itse kokenut työnsaannin vaikeuden. Tuskastuin siihen, että kuuroudesta tiedetään niin vähän ja perustin sen takia yrityksen, jonka kautta haluan levittää tietoa asiasta. Työnantajat pelkäävät aivan turhaan, että kuuron työntekijän palkkaamisesta aiheutuu ylimääräistä hankaluutta tai kustannuksia.

Helena Tanskanen on jo pitkään toiminut aktiivisesti kuurojen puolestapuhujana. Hän työskenteli kolme vuotta Työväen Sivistysliiton Kuu-projektissa viittomakielisessä ohjaavassa koulutuksessa ja on Raision Seudun Viittomakielisten yhdistyksen puheenjohtaja. Yrittäjyyteen Tanskanen valmentautui suorittamalla yrittäjäkurssin. Kuuroudesta ei työnteossa tai opiskelussa ole ollut haittaa, hän vakuuttaa.

- Käytän tarvittaessa viittomakielen tulkkia. Sähköposti ja tekstiviestit ovat loistavia ja tasa-arvoa tuovia keksintöjä. Muitakin kommunikointikeinoja on joten asiat tulevat aina hoidettua, hän vakuuttaa. Tanskanen haluaakin verrata viittomakieltä mihin tahansa vieraaseen kieleen.

Kela korvaa työpaikoilla tarvittavat muutokset

Kuuron työntekijän tulo työpaikalle voi vaatia joitain muutoksia työympäristöön. Esimerkiksi hälytysjärjestelmät on tehty kuulevia varten. Kansaneläkelaitos korvaa yritykselle kustannukset, joita mahdollisesti joudutaan tekemään. Tällainen voi olla vaikkapa hälytysääneen lisättävä valo.

- Hälytysäänet eivät toimi kuulevillakaan, jos heillä on kuulokkeet päässä, Tanskanen huomauttaa.

Helena Tanskanen on kuurona yrittäjänä harvinaisuus. Toiminimi Kuunlilja lupaa olla tarvittaessa linkkinä työnantajan ja kuuron työnhakijan välillä. Varsinainen liikeidea on kuitenkin luennointi ja tiedon levittäminen kuurojen kulttuurista.

- Suomessa kuurojen asema on paljon jäljessä esimerkiksi Yhdysvaltoja. Siellä kuurous ei ole mikään este toimia lähes missä tahansa ammatissa, Tanskanen sanoo.Helena Tanskanen tuskastui siihen, että kuuroudesta tiedetään niin vähän. Hän perusti yrityksen, joka jakaa tietoa muun muassa siitä, mitä kuuron työntekijän palkkaaminen vaatii työympäristöltä.

-pv

Julkaistu 09/2006        
Indewe Oy

Indewe Oy

Asuntojen kuntotarkastusta, Kosteusmittaukset, Kuntotutkimukset ja -arviot, Rakennusten energiatodistukset, Rakennustuotannon CE-merkinnät, Sisäilmamittaukset

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Villa Topuli

Kalkkilantie 5, Salo

www.topuli.fi

Juhlasali (kokoustiloja) 50-120 henkeä, kokouskabinetti 15-20 henkeä, kahvisalonki 4 henkeä ja paljon muita tiloja. Fläppitaulu, piirtoheitin, iso liitutauluseinä ja valkokangas. Oma ranta, uimalaituri, rantasauna, venelaituri ja veneitä. Pihasauna, majoitustiloja, riihikirkko. Palloilukenttä, suuri piha-alue, paljon aktiviteettejä esim. tyky-päivään ja luontopolku. Oma pitopalvelu. Hyvät kulkuyhteydet (E18-moottoritielittymä).

Lue uusin näköislehtemme

12/2016Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.12.2016


Seuraa meitä somessa