Edunvalvonta on yhdistyksen päätehtävä

Naantalin yrittäjäyhdistys täyttää 50 vuotta. Yhdistyksen perustava kokous pidettiin joulukuussa 1956 ja yhdistysrekisteriin Naantalin Yrittäjät liitettiin seuraavan vuoden alussa. Ensimmäisessä kokoontumisessa oli paikalla kolmisenkymmentä yrittäjää ja ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Henri Wächter.

Nyt Naantalin Yrittäjiin kuuluu noin 180 jäsentä. Yhdistyksen tärkein tehtävä on tukea Naantalissa toimivien yritysten menestymistä ja sitä kautta koko kaupungin elinvoimaa, puheenjohtaja Päivi Lähteenmäki sanoo.

- Naantalilaisuus ei sinänsä tuo yritykselle mitään lisäarvoa. Täällä toimitaan samojen paineiden ja vaatimusten alla kuin kaikkialla muuallakin. Juuri nyt yrittäjien huolena on Naantalin keskusta-alueen hajaantuminen. Pienet, nykyisessä keskustassa toimivat yritykset ovat vaarassa jäädä paitsioon, Lähteenmäki toteaa.

Keskustelufoorumi puuttuu

Puheenjohtaja pitää edunvalvontaa yhdistystoiminnan tärkeimpänä sisältönä. Naantalissa vapaa-ajan aktiviteetit ja markkinariehat eivät juuri kuulu yrittäjäyhdistyksen ohjelmaan. Toiminnan alkuaikoina perustettu naisjaosto huolehti enemmän tästä puolesta. Sittemmin se erkani yhdistyksestä ja toimii nyt itsenäisenä Naisyrittäjäyhdistyksenä.

- Naantalin elinkeino-ohjelman valmistuminen on ollut viime vuosien merkittävin asia, jossa yrittäjät ovat olleet mukana. Ohjelma valmistui 2004. Valitettavasti se on jäänyt toistaiseksi vain paperille, sillä muun muassa ohjelmaan kirjattuja työryhmiä ei ole perustettu. Tarvitsisimme ehdottomasti esimerkiksi keskustan kehittämistyöryhmän. Nyt tuntuu siltä, että Naantalia kehitetään vain suurten yritysten ja matkailun nimissä. Yrittäjiltä toivotaan aloitteita, mutta miten niitä esitetään, jos foorumi puuttuu, Lähteenmäki kysyy.

Omaa elinkeinoasiamiestä toivotaan

Tilitoimistoyrittäjä Päivi Lähteenmäki on ollut Naantalin Yrittäjien puheenjohtajana neljä vuotta. Vuosina 1993-1997 puheenjohtajuutta hoitanut maahantuontiyrittäjä Pirkko Hallanoro jakaa Lähteenmäen huolen pienyrittäjien kohtalosta.

- Toivon erityisesti, että Naantalin sataman toiminta ja kehittyminen turvattaisiin. Nythän sataman viereen suunnitellaan asuinaluetta. Pieniä teollisuustonttejakin tarvittaisiin, nyt niitä ei ole. Myös kaupungin sisäiset liikennejärjestelyt kaipaavat parannuksia. Keskustassa on aina pulaa parkkipaikoista. Jo olemassa olevia parkkipaikkoja ei saisi vähentää, ei edes sinänsä kauniiden istutusten takia. Näin on tapahtunut esimerkiksi postin parkkipaikalla. Jos osa Tullikadusta muutettaisiin kävelykaduksi, saataisiin sitäkin kautta lisää pysäköintitilaa. Hallanoro sanoo.

Yrittäjät toivovat Naantaliin omaa elinkeinoasiamiestä. Kaupungin elinkeinoasioita hoidetaan TAD Centressä ja viimeksi Naantalin elinkeinoasiamiehenä TADissa on toiminut Turun elinkeinojohtajaksi valittu Kalle Euro. Nyt Naantalilla ei ole omaa elinkeinoasioiden hoitajaa lainkaan. Lähteenmäki ja Hallanoro ovat yksimielisiä siitä, että kaupunkiin tarvittaisiin paikan päällä työskentelevä elinkeinoasiamies.

- Tämä toive tulee vahvana myös kentältä.

Yhdistymissuunnitelmia ei ole

Rymättylä ja Merimasku kuuluivat Naantalin Yrittäjäyhdistykseen aina 1990-luvun alkuun. Uudelleen yhdistymisestä ei ole ollut puhetta, Lähteenmäki kertoo.

- Yhdistysten toimintaympäristöt ovat kuitenkin sen verran erilaiset, että itsenäiset yhdistykset ovat perusteltuja. Jos joskus tulisi tarve yhdistyä uudestaan se voisi tapahtua niin, että paikallisyhdistyksen sisällä olisi myös pienempää paikallistoimintaa. Mutta mitään tällaisia suunnitelmia ei nyt ole.

Järjestöön liittyminen on ollut molemmille puheenjohtajille itsestään selvää. Pirkko Hallanoro oli vasta muuttanut Naantaliin ja perustanut yrityksen, kun hän jo tuli valituksi puheenjohtajaksi vuoden 1992 syyskokouksessa. Hän on ollut myös Varsinais-Suomen Yrittäjien varapuheenjohtaja sekä työ- ja järjestövaliokuntien jäsen.

- Valiokuntatyö oli todella antoisaa, siinä tunsin pysyväni erittäin hyvin ajan tasalla. Nyt, kun en enää kuulu mihinkään toimikuntiin tuntuu siltä, että olen vähän ulkona yrittäjäasioista. Ehkä paikallistason tiedottamista voisi kehittää, Hallanoro pohtii.

Naantalin Yrittäjien 50-vuotisjuhla on Merisalissa 14.10. Vapaamuotoisessa juhlassa ei jaeta kunniamerkkejä eikä kuulla yhtään juhlapuhetta, Päivi Lähteenmäki lupaa.

Elinkeinoasiamies nimetään joulukuussa

Turun elinkeinojohtaja Kalle Euro vahvistaa, että Naantalilla ei tällä hetkellä ole omaa elinkeinoasiamiestä.

- Meillä TAD Centressä on menossa organisaatiomuutos. Se on valmis joulukuussa ja silloin voimme kertoa, kuka hoitaa Naantalin elinkeinoasiat. Nyt ne katsotaan tapauskohtaisesti ja ohjataan sopiville virkamiehille, Euro sanoo.


Naantalin Yrittäjien nykyinen ja entinen puheenjohtaja haluavat saada kaupungin elinkeino-ohjelman toimimaan. Päivi Lähteenmäki (oik.) ja Pirkko Hallanoro toivovat erityisesti keskustan kehittämistyöryhmän perustamista.

Pirkko Varjo

Julkaistu 10/2006        
Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

10/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.10.2020


10-liite/2020Liite
to 15.10.2020


Seuraa meitä somessa