Aamulenkki antaa puhtia koko päivälle

Naantalin vanhassa kaupungissa vasta heräillään, kun Heli ja Tapio Kirjonen lähtevät joka-aamuiselle sauvakävelylenkilleen. Kirkkopuiston ja Nunnalahden kautta kohti kylpylää kulkeva kävelyreitti on uskomattoman kaunis syyskuun kuulaassa valossa.

Naantalin Aurinkoisen omistajapari ottaa kävelylenkistä maksimaalisen hyödyn. Samalla, kun kunto nousee, käsitellään työasioita. Usein tämä hetki on päivän ainoa, jolloin saa puhua rauhassa kahdestaan.

Helillä on puhelin mukana aina. Hän hoitaa viitisenkymmentä ihmistä työllistävän yrityksen henkilöstöasiat.

- Yksi puhelu voi muuttaa koko päiväjärjestyksen, Heli sanoo. Puhelin on myös siksi, että lapset, 11-vuotias Kenneth ja 10-vuotias Viivi, tavoittavat äidin.

17 vuotta toiminut kahvila ja konditoria aloitti Naantalin Aurinkotien varrella. Kahvilan yläkerta oli pitkään Kirjosten asuntona. Sitten he ostivat Vanhasta Kaupungista talon ja entinen koti muutettiin toimisto- ja tuotantotiloiksi. Kahviloita on nyt yhteensä seitsemän, viimeisimmät avattiin toukokuussa Turun Martinkadulle ja Naantalin kirjaston lukusalin yhteyteen.

Työntekijöitä kannustetaan kuntoilemaan

Heli ja Tapio lähettävät lapset kouluun ja ajavat leipomolle. Ensimmäinen työ on varmistaa, että tuotannossa on kaikki kunnossa. Henkilöstöpuolella kaikki on tänään hyvin eikä kukaan ilmoittaudu sairaaksi. Kirjoset kannustavat henkilökuntaansa pitämään huolta itsestään salibandyn vuosikorteilla. Niitä, joille ei vuoden mittaan tule yhtään sairauspoissaoloa, odottaa pieni palkinto.

- Meille on tärkeää, että henkilökunnalla on hyvä olla töissä. Jos me kohtelisimme heitä huonosti, he eivät jaksaisi palvella asiakkaita hyvin.

Sähköpostien jälkeen Tapio neuvottelee urakoitsijan kanssa yläkerran lattian korjaamisesta ja Heli tapaa työvaate-edustajan. Loppu aamupäivästä kuluu paperitöissä, puhelimessa sekä tuotekehittelyssä.. Jotkut asiakkaat haluavat tehdä kakkutilauksensa, ainakin isommat, suoraan toimitusjohtajalle.

Aurinkoinen pysyy perheyrityksenä

Päivällä Kirjoset ajavat Turkuun ja käyvät Martinkadun kahvilassa. Samalla he syövät lounaan. Tänään se on pizzaa, sillä kahvilan tiloissa toiminutta pizzeriaperinnettä ei lopetettu. Viime vuodesta alkaen Aurinkoisen kahviloiden listalla on ollut myös Päivän ruoka. Salaatteja lukuun ottamatta kaikki kahviloissa myytävä ruoka ja leivonnaiset tehdään itse alusta loppuun. Sortimentteja on kaikkiaan noin 200.

Naantalin Aurinkoinen kuuluu itsenäisten kahviloiden Hyvä Konditoria -ketjuun. Siinä on 19 yritystä, jotka edustavat 65 toimipistettä ympäri Suomen. Tapio oli viisi vuotta ketjun puheenjohtajana.

- Hyvä Konditoria -ketju on perustettu kehittämään laatua ja yhteismarkkinointia. Muuten Naantalin Aurinkoinen on täysin itsenäinen perheyritys. Sellaisena aiomme myös pysyä, vaikka meiltä kysellään aika usein esimerkiksi franchising-mahdollisuuksia, Kirjoset kertovat.

Posti tuo kiinnostavan tarjouksen

Lounaalta tie johtaa tukkuun. Tilauksessa on tullut väärinkäsitys ja tavaraa joudutaan vaihtamaan. Päivä jatkuu Naantalissa. Heli setvii kassassa tapahtunutta sekaannusta ja Tapio syventyy opinnäytetyöstä tulleeseen tarjoukseen. Ammattikorkean opiskelija haluaisi tehdä Aurinkoisen henkilökunnasta kuntokartoituksen ja liikuntasuunnitelman.

- Vaikuttaa kiinnostavalta, tämän voisi toteuttaa, Tapio miettii.

Kirjosten työpäivä päättyy viiden maissa. Illat ja viikonloput yritetään pitää vapaina, joskin vapaa-aika on suhteellinen käsite. Kesällä töistä päästään irti parhaiten veneilemällä. Myös ratsastus on koko perheen yhteinen kiinnostuksen kohde. Tapio on alkuperäiseltä ammatiltaan ratsastuksenopettaja ja hänellä on myös kymmenen vuoden kokemus alan yrittäjyydestä. Nyt perheen Viivi-tytär on aloittanut ratsastuksen ja vanhemmatkin ovat muutaman kerran nousseet hevosen selkään.

- Mitä sitä kentän laidalla seisomaan, kun siellä kuitenkin ollaan, Tapio sanoo.

Pullaa kouludiskoon

Illalla Heli menee Kuparivuoren koululle. Vanhemmat osallistuvat kouludiskon suunnitteluun.

- Me leivomme diskoon pullaa. Muuten emme voi tällä kertaa osallistua, sillä olemme matkoilla juuri diskoiltana, Heli kertoo.

Tapio jää kotiin. Vanhassa talossa riittää puuhasteltavaa ja televisiostakin saattaa tulla jotain kiinnostavaa. Ainakin kymppiuutiset, joita katsomaan Helikin jo ehtii. Pian sen jälkeen Kirjosilla mennään yöpuulle.


Heli ja Tapio Kirjonen tekevät joka aamu noin tunnin mittaisen sauvakävelylenkin. Samalla käydään läpi työasioita.Oma vene odottaa Naantalin Vanhan Kaupungin satamassa. Aamulenkillä on hyvä tarkistaa, että vene on paikoillaan.Heli Kirjonen kyselee kuulumisia Martinkadun myymälävastaavalta Tuija Haapaniemeltä.Ennen toukokuisia avajaisia Martinkadun kahvilassa tehtiin täydellinen remontti. Muun muassa ulko-ovi vaihdettiin toiselle seinustalle. Näin saatiin tilaa pienelle terassille.Nykyisissä toimistotiloissa oli ennen Kirjosten asunto.

Pirkko Varjo

Julkaistu 10/2006        

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa