Maamme johtavan kananmunien pakkaajan markkinaosuus kotimaan vähittäiskaupasta on noin 65 prosenttia

Kananmunaosuuskunta Munakunta 85 vuotta

Viime vuosisadan alussa kehittyivät rintarinnan suomalainen kanatalous ja osuustoiminta-aate. Vientikunta Muna r.l. nerkittiin kaupparekisteriin tammikuussa 1922. Se perustettiin osuuskuntien keskusliikkeeksi hoitamaan munien myyntiä niin kotimaassa kuin järjestämään vientitoimintaa sekä valvomaan munien laatua.

Toiminnan painottuessa 70- luvulla kotimaan markkinoihin, nimi muutettiin 1978 Munakunnaksi. Jäseniä siinä on nykyään 330. Vastaanotettujen kananmunien määrä on noin 33 miljoonaa kiloa vuodessa.

Munakunnan vuosittainen tuottajien laivaristeily oli tänä vuonna myös juhlaristeily. Yhteensä 120 kananmunantuottajaa ja Munakunnan henkilöstön ja sidosryhmien edustajaa kokoontui tammikuussa käsittelemään alan historiaa ja tulevaisuutta.

Epävarmuustekijät ja hintojen sahaaminen ovat lykänneet investointeja uusiin tuotantomuotoihin. Perinteiset häkkikanalat tulevat pitokieltoon 2012 alusta. Nykyisistä noin 750 yli sadan kanan kanatilasta 42 prosenttia aikoo lopettaa tuotannon ennen tätä. Joka kolmas, eli 145 jatkavaa kanatilaa, suunnittelee kanalainvestointia ennen vuotta 2012.

Jatkavista tiloista 60 prosenttia on tällä hetkellä perinteisiä häkkikanaloita. Tuotantomuodon vaihto on ajoittumassa suurelta osin viime hetkiin. Vaihtoehtoisista tuotantomuodoista selvästi eniten kiinnostaa virikehäkkituotanto, sen jälkeen kerroslattiatuotanto ja lattiatuotanto. Tuottajien muutoshalukkuutta ohjaavat lähinnä tuotannon tehokkuus ja investointituet. Keskusteluissa luomu- ja lattiatuottajat perustelivat valintojaan myös eettisillä syillä: kanan hyvinvointiin halutaan panostaa.


Julkaistu 02/2007        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

03/2019



Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.03.2019


Seuraa meitä somessa