Perheyritykset ovat parhaita yhteistyökumppaneita, Conditen toimitusjohtaja Jarmo Välimäki sanoo

Kilpailu raaka-aineista kiristyy

Naantalilainen Maustetalo Condite on Suomen johtavia leipomo- ja elintarviketeollisuuden raaka-aineita maahan tuova yritys. Riisiä, siemeniä, rusinoita, pähkinöitä, ananasta, pippuria ja satoja muita tuotteita ostetaan ympäri maailman. Kaupankäynti on aina vain haastavampaa, toimitusjohtaja Jarmo Välimäki kertoo. Ilmastonmuutos tuhoaa satoja eri puolilla maailmaa ja Venäjän, Intian sekä Kiinan vaurastuminen on tehnyt niistä varakkaita ja nopeita ostajia entisten nöyrien myyjien sijaan.

- Nyt me voimme olla todella iloisia siitä, että olemme huolella vaalineet asiakassuhteitamme emmekä yksisilmäisesti juosseet halvimpien hintojen perässä, Välimäki toteaa.

16 ihmistä työllistävä Condite on kasvanut määrätietoisesti. Yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 13 miljoonaa euroa, tänä vuonna tähdätään 20 miljoonaan.

- Olemme lähes jokaisen suomalaisen ruokapöydässä päivittäin, varatoimitusjohtaja Kirsi Nuorikkala sanoo. Se on helppo uskoa kun tietää, että esimerkiksi teollisuusriisin tuojana yritys hallitsee markkinoita eli lähes jokaisen karjalanpiirakan sisältö on kulkenut Lisenssikadun varaston kautta. Vähittäiskauppaan emme tuotteita ei toimiteta suoraan vaan kaikki menevät leipomo- ja teollisuusasiakkain valmistamien tuotteitten muodossa. Jo pakkauskoot ovat tässä asiassa rajoittava tekijä, maustepussien koot kun vaihtelevat 25 kg – 1200 kg välillä.

- Laadun merkitys on kasvanut valtavasti. Suurimmat asiakkaamme käyvät vuosittain auditoimassa laatujärjestelmämme toimivuuden. Meillä on myös oma laatupäällikkö, joka päivittäin valvoo laatu-ja ympäristöjärjestelmämme toimivuutta, Välimäki kertoo.

Uskollisuus palkitaan

- Monista raaka-aineista on maailmalla jo nyt huutava pula. Esimerkiksi Australian riisisato ja Thaimaan ananassato on kärsinyt suuria menetyksiä kuivuuden takia. Mitään puskurivarastoja pellon tuotteista ei enää ole, nyt eletään kädestä suuhun. Ruoan hinta tulee Suomessakin nousemaan lähivuosina tuntuvasti. Jakajia on nyt paljon aiempaa enemmän ja varsinkin venäläisillä ja kiinalaisilla on runsaasti rahaa ostaa hinnalla millä hyvänsä. Pitkät ja hyvät henkilösuhteet tavarantoimittajiimme auttavat meitä tässä tilanteessa ja ovat syy siihen, että olemme edelleen luottavaisia tulevaisuuden suhteen. Olemme etsineet parhaat mahdolliset toimittajat ja olleet sitten uskollisia heille. Useimmat toimittajistamme ovat perheyrityksiä, joissa vielä vaikuttavat muutkin arvot kuin vain raha, päinvastoin kuin kasvottomissa pörssiyrityksissä, joiden toimiin ei voi luottaa lainkaan, Välimäki sanoo.

Henkilökohtaisten suhteiden vaaliminen vaatii aikaa, matkustamista ja hyviä seuramiehen taitoja. Välimäki toppuuttelee suomalaista tehokkuutta, jolla perinteisesti käydään suoraan asiaan neuvottelupöydässä. Kumppanin tuotteet haukutaan ensitöiksi kalliiksi ja ryhdytään tinkimään.

Se ei maailmalla toimi kovin hyvin, sitä pidetään hyvin töykeänä. Ensin on puhuttava muusta,

oltava kiinnostunut neuvottelukumppanin yrityksestä, selvitettävä perheasiat ja jutusteltava, vasta sitten sopii ottaa puheeksi itse asia.

Maustetalo Condite Oy on perustettu 1969 ja sen kotipaikka on aina ollut Naantalissa. Yritys toimii perheyrityksenä ja sen omistavat Borgin ja Välimäen perheet. Nykyinen hallinto- ja logistiikkakeskus otettiin käyttöön 2004. Suunnitteilla on jo nykyisen toimitalon laajennus tai kokonaan uuden toimitalon rakentaminen lähialueelle. Yritys on investoinut viimeaikoina merkittävästi logistiikkaan ja hoitaa noin kolmasosan kuljetuksista omalla kalustollaan. Joka kuukausi käsitellään n. 4000 tonnia tavaraa.


Tehokas logistiikka on tärkeä osa yrityksen menestystä, siksi me olemme sijoittaneet paljon omaan kuljetuskalustoon, toimitusjohtaja Jarmo Välimäki sanoo.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2007        

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Liedon Vanhalinna

Vanha Härkätie 111, Lieto

www.abocatering.fi

Viihtyisätja monipuoliset kokous- ja juhlatilat Linnavuoren kartanomiljöössä – historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä. Oheisohjelmaksi opastettuja kierroksia niin museonäyttelyissä kuin ulkoilupoluilla. Tilavuokraus ja tilausravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa