Maakuntaennusteen mukaan uusia työpaikkoja voi syntyä jopa 3000-4000

Kasvuodotukset positiivisia jo kolmatta vuotta peräkkäin

15 vuotta on Varsinais-Suomen Yrittäjät teettänyt maakuntaennusteen, jossa kysellään maakunnan pienten ja keskisuurten yritysten odotuksia talouskehitystä koskien. Koskaan aikaisemmin vastaajia ei ole ollut näin paljon, kun nyt julkaistussa ennusteessa vuodelle 2008. Peräti 1155 yrittäjää eli Varsinais-Suomen Yrittäjien 7100 jäsenyrityksestä 16 prosenttia vastasi kyselyyn.

Jo kolmatta vuotta peräkkäin yrittäjien talouskasvuodotukset olivat erittäin korkealla. Noin 52 prosenttia vastaajista odotti liikevaihtonsa kasvavan tänä vuonna ja 39 prosenttia arveli sen pysyvän ennallaan. Ainoastaan 9 prosenttia uskoi liikevaihdon vähenevän.

Kannattavuuden kehitys näyttäisi silti menevän hieman takapakkia viime vuoteen verrattuna. Kyselyyn vastaajista ainoastaan 38 prosenttia arveli liiketoiminnan kannattavuuden kasvavan tänä vuonna. Viime vuonna luku oli neljä prosenttiyksikköä korkeampi. Toisaalta yli 50 prosenttia uskoi kannattavuuden pysyvän samalla tasolla.

- Valistunut arvaukseni on, että palkkakustannukset ja ylipäätään työvoiman saatavuus voisivat olla syynä näin heikkoihin kannattavuuslukemiin, arvioi Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibom Maakuntaennusteen julkaisutilaisuudessa tammikuun alussa.

Tästäkin huolimatta Maakuntaennusteen mukaan yritykset ovat kasvattamassa henkilöstömääriään enemmän kuin koskaan ennen ennusteen koko 15-vuotisen historian aikana. Maakunnan yrityksistä 21 prosenttia aikoo palkata lisää henkilökuntaa tämän vuoden aikana.

- Kyselyyn vastanneet Varsinais-Suomen Yrittäjien jäsenyritykset arvioivat palkkaavansa tänä vuonna yhteensä 800 uutta henkilöä. Suhteutettuna kaikkiin Varsinais-Suomen pk-yrityksiin voidaan arvioida, että maakuntaan syntyy tänä vuonna ainakin noin 3000–4000 uutta yrityssektorin työpaikkaa, Wibom laskee.

Kyselyssä selvitettiin myös yritysten investointihalukkuutta ja sitä, miten investoinnit aiotaan rahoittaa. Pk-yrittäjistä 23 prosenttia aikoi kasvattaa investointejaan tänä vuonna, mutta yleensä omalla rahalla. 77 prosenttia yrityksistä ei aio ottaa investointeihinsa ulkopuolista rahoitusta. Ne jotka sitä tarvitsevat, turvautuvat suurimmaksi osaksi pankkiluottoon. Pk-yrittäjien ylivoimainen suosikkipankki oli Osuuspankki, jonka palveluja ilmoitti käyttävänsä 49 prosenttia vastaajista.

Tällä kertaa kyselyssä selvitettiin myös yrittäjien suhtautumista työehtojen paikalliseen sopimiseen. Siinä paljastui, että lähes 60 prosenttia vastaajista haluaisi lisätä yrityskohtaista sopimista.

– Tässä on nyt ollut puhetta enemmän kuin tuloksia. Kyllä yrittäjillä on sellainen tahtotila, että paikallista sopimista pitäisi lisätä, Henri Wibom tiivisti.

Late-Rakenteet Oy investoi jos ehtii

Rakennusalalla on mennyt viime vuosina todella lujaa. Myös turkulaisen Late-Rakenteet Oy:n koko kapasiteetti oli koko viime vuoden käytössä. Erikoisosaamista vaativia liimapuurakenteita valmistava yritys työllistää 50 henkeä Pansiossa.

- En usko, että liikevaihto viime vuodesta enää nousee, sanoo yrityksen toimitusjohtaja Veijo Lehtonen.

– Kysyntä saattaa jopa hieman laskea, toiminnan laajuus ei välttämättä. Meillä on pitkässä juoksussa mennyt yleensä puolet vientiin.

– viime vuonna ainoastaan 25 prosenttia. Tämä johtuu siitä, että kotimaan kysyntä on kasvanut niin paljon.Rajaava tekijä on myös henkilöstön saatavuus.

– Saatamme tänä vuonna lisätä työntekijöitä muutamalla hengellä. Mutta onko ammattitaitoista väkeä saatavissa, ei ole ihan varmaa, Lehtonen miettii.

Paikallinen sopiminen on ollut Late-Rakenteella käytössä jo pitkään.

– Minulla on sellainen käsitys, että olemme sopineet paikallisesti enemmän kuin muut. Meillä on esimerkiksi ollut tulospalkkaus jo vuodesta 1996. Henkilöstö on ollut mukana neuvotteluissa positiivisessa ja myönteisessä hengessä. Esimerkiksi vuosilomista on sovittu, että siitä pidetään vain kolme viikkoa kesäaikaan jolloin meillä on keskimääräistä vilkkaampaa ja loput lomakauden ulkopuolella, toimitusjohtaja Lehtonen kertoo.

- Totta kai se sitten myös maksaa yritykselle.

Late-Rakenteet Oy:llä ei ole varsinaista kasvustrategiaa, mutta pari kolme vuotta sitten tehty päätös investoida tehtaanlaajennukseen aiotaan toteuttaa ehkä jo tänä vuonna.

– Olemme siirtäneet omaa hanketta, kun on ollut niin vilkas rakennusbuumi. Ei tässä nytkään mikään kiire ole, Veijo Lehtonen hymyilee.


Veijo Lehtonen aikoo toteuttaa jo pitkään suunnitellun tehtaan laajennuksen heti kun tehdas ehtii tehdä rakenteita omaan käyttöön.

Anneli Perkiö

Julkaistu 01/2008        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa