Tutkijan missio ympäristön nimessä

VTT Juha Kaskinen johtaa Turun kauppakorkeakoulun Tulevaisuuden tutkimuskeskusta. Tulevaisuuden eri vaihtoehtoja pohditaan erityisesti ympäristön, energian, teknologian, aluekehityksen, luovan talouden ja kulttuurin alueilla.

Kuluvana vuonna keskus hakee kansainvälistymistä. – Olemme ladanneet paukkuja kansainvälisiin projekteihin unohtamatta kotimaan alueita, Kaskinen muotoilee.

Tutkimuskeskuksen toiminnalle johtaja näkee kehittyvän ameeban kaltaisia muotoja. – Erilaisia tutkijakokoonpanoja yhteisellä toiminta-alustalla verkostomaisessa piirissä. Umpioitunut lintukotoajattelu on mennyttä. Tilalle nousee toimialarajat ylittävä, kansainvälistyvä yhteistyö ja tiiviit asiakaskontaktit.

Yhteiskuntatieteilijä ja ympäristön tutkija Kaskinen on tuskastunut näpertelyyn ilmastonmuutoskuviossa. – Tärkein kysymys on, että miten me tulemme ympäristön kanssa toimeen. Jos tässä kohti epäonnistutaan, niin eipä tehdä enää bisnestäkään.

Kestävän tulevaisuuden rakentamisen vastuu on jokaisella. – Mitä sinä teet sen eteen, Kaskinen kysyy napakasti.

Mutta ilmastonmuutos ei ole vain uhka, vaan myös bisnesmahdollisuus. Lämpenee tai ei, Kaskinen näkee paikallisella ja maakuntatasolla pk-yrityksillä mahdollisuuksia uudenlaiseen liiketoimintaan suuryritysten synkistä näkymistä huolimatta.

Henkilökohtaisesti Kaskinen haluaisi keskittyä tulevaisuudessa tutkimustyöhön. –Ellei sitten tule jokin houkutteleva tarjous kansainvälisistä hommista. Tai saatanpa ryhtyä vaikka omenanviljelijäksi.


Kristallipalloa mukaileva liikelahja on muisto menneiltä vuosilta. Tavaran sijaan Juha Kaskinen patistaa miettimään omaa osaa kestävämmissä tuotanto- ja kulutusrakenteissa.


Julkaistu 01/2008        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa