Yrittäjäyhdistystoiminta käynnistyi asiakastilaisuuksilla

Piikkiön viisikymppinen yrittäjäyhdistys aloitteli toimintaa jo 56 vuotta sitten

Vaikka kuun alussa juhlittiin Piikkiön Yrittäjien viisikymppisiä, Piikkiön Yksityisyrittäjät perustettiin jo vuonna 1952. Ensimmäinen suuri tilaisuus asiakkaille pidettiin vieläkin aikaisemmin, marraskuussa 1951.

Historiikin koonnut, itsekin yhdistyksen sihteerinä toiminut koulutuspäällikkö Hannu Rastas kertoo toiminnan olleen aluksi juuri yhteisten asiakastilaisuuksien järjestämistä. – Ajankohdan valinta yrittäjäviikon yhteyteen kertoo halusta toimia osana laajempaa yrittäjäaatetta.

Yleisöjuhlien lisäksi 50-luvulla oli jonkin verran opintokerhotoimintaa. Niissä perehdyttiin pienimuotoisesti esimerkiksi verotukseen tai taloustietoon. Pienyrityksiä ja kauppiaita oli paljon, sillä ajan hengen mukaisesti palvelut tuotettiin lähellä asiakkaita.

Uusi rooli edunvalvojana

Yrittäjäyhdistyksen perustivat juuri kauppiaat sekä autoilijat ja pienteollisuuden harjoittajat. Asukkaita Piikkiössä oli nelisen tuhatta, ja Rastas arvioi, että kaksi kolmasosaa yrittäjistä lähti mukaan tilaisuuksien järjestämiseen. Jäseniä yhdistyksessä oli 50-luvulla 30-40. Aluejärjestö listasi yhdistyksen 1958.

60-luvulla yhteiskunta eli voimakasta muutosaikaa, ja se heijastui myös yrittämiseen. Hiljaiseloa kesti liki vuosikymmenen. – Aktiivisia puuhaajia ei ollut, ja toiminta tarvitsi uudistamista, Rastas selvittää.

Vuonna 1967 toimintaa lämmiteltiin 31 osallistujan voimin mutta kunnon kipinän yhdistystoiminta sai vasta vuonna 1978. Nimeksi muutettiin Piikkiön Yrittäjät, ja se liittyi monen muun paikallisyhdistyksen tavoin alueelliseen ja valtakunnalliseen yrittäjäliikkeeseen. Jäsenmäärä liikkui 70 ja 80 välillä.

- Yhdistykselle muotoutui uusi rooli edunvalvojana ja yrittämisen arvostuksen nostattajana. Siitä lähtien aherrus on ollut aktiivista ja monipuolista. 70-luvun yrittäjäkielteisyys ja poliittinen vastakkainasettelu on tasoittunut vuosien mittaan, Rastas kuvailee.

Sikariportaasta rentoon meininkiin

Pisimmän jakson yhdistyksen hallituksessa, 26 vuotta, on vaikuttanut Ykkös Cafen yrittäjä Pentti Aro. Parikymppisenä yrittäjäksi ryhtyneen Aron kutsuivat mukaan ”vanhemmat patut”.

- Paljon on muuttunut. Ennen vahvoina toimijoina oli patruunantapaisia kavereita. Nyt ollaan menty sikarimiehistä ihan tavallisiin pieniin yrittäjiin. Meininki on rennompaa.

Aro on todistanut yrittäjien arvostuksen kohoamisen, ja uskoo, että jäsenmäärien kasvaessa vaikutusmahdollisuudet nousevat entisestään.

Kauko Vainikainen, puheenjohtaja vuosina 91-93, antaa tulla kipakkaa kommenttia riistäjäksi nimittelyistä. – Kyllä yrittäjä riistää ensin itseään, sitten perhettään.

Kyseiset vuodet ovat jääneet mieleen vaikeina ja haastavina. VR:n ja Tielaitoksen ratkaisut keskustan suhteen puhuttivat isoilla kirjaimilla. – Lamakausi oli kovaa ja epäkiitollista aikaa, jolloin järjestön ulkopuolelta kaadettiin niskaan kovaa kritiikkiä. Mutta aika oli myös hauskaa ja rikasta. Piikkiö-päivät rakennettiin uudelleen, ja yhteisistä riennosta sai hengenravintoa, automaalaamoyrittäjä Vainikainen muistelee, ja patistaa yksinyrittäjiä omasta luolastaan toimintaan mukaan.

Nyt Piikkiön Yrittäjät on vahva toimija ja keskeinen toteuttajavoima erilaisissa kunnallisissakin yhteyksissä. Jäsenmäärä on kasvanut 80- ja 90-lukujen sadasta lähes 150:een.

– Näin sivusta arvioiden toiminnan ja tulosten kautta on saavutettu sisäistä arvostusta. Yhdistys on yrittäjyyden arvostuksen rakentaja ja osoittaja sekä yhteistyöfoorumi. Tämä näkyy jäsenmäärän kasvuna ja näyttäytyy sidosryhmille suotuisana toiminnan ilmapiirinä.


Piikkiön Yrittäjien historiikin kokoaja ja kirjoittaja Hannu Rastas sai uunituoreen painoksen käteensä 50-vuotisjuhlissa. – Lopputulos yllättää aina!

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 01/2008        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa