Jatkajakoulu saa kiitosta niin isäntäparilta kuin tilan mahdollisilta jatkajilta

Lyhdyn tilalla varaudutaan tulevaisuuteen

Historiallinen Lyhdyn tila Kuusiston saarella on paikkakunnan ainoa maitotila 80-päisellä karjallaan. Samalla se on myös tuore maatilamatkailuyritys, uuden majoitus- ja kokoustilan valmistuttua viime kesänä. Tilaa pitävät Vesa ja Pirkko Riihihuhta. Talon tyttären avomies Jami Hirvi opiskelee Turun AMK:n Jatkajakoulussa.

Lyhdyn tilalla työskentelevät isäntäpari ja tilan mahdolliset jatkajat yhdessä. Kaikilla on omat tehtävänsä. Sukupolvenvaihdosasiassa ei ole silti vielä lyöty mitään lukkoon. – Monta asiaa pitää vielä ratkaista. En ole vielä henkisestikään valmis luopumaan. Eikä ikäkään vielä oikein riitä sukupolvenvaihdokseen. Kun terveys on vielä hyvä, niin kyllä tässä tarttisi painaa vielä muutama vuosi, Vesa Riihihuhta tuumaa. Maatalouselinkeinon epävarmuus EU-Suomessa arveluttaa myös.

– Tilalle tarvitaan useampi tukijalka. Emäntä oli jo kauan puhunut maatilamatkailusta, mutta vasta Jamin aloitteesta tuumasta ryhdyttiin tekoihin, isäntä myöntää. Jami Hirvi valmisti Tuorlan maatalouskoulussa opiskellessaan tilalle kehittämissuunnitelman, johon matkailu liittyi olennaisesti.

Hirvi on ollut Lyhdyn tilalla kesätöissä rippikouluikäisestä – sekä myös kaikki opiskelujensa väliajat. Armeijan jälkeen hän meni maatalouskouluun ja sen jälkeen liiketaloutta ja yrittäjyyttä opiskelemaan AMK:hon. Kun kiinnostusta tilanhoidon jatkamiseen kerran oli, sopi AMK:n Jatkajakoulutus hänelle paremmin kuin hyvin.

- Olen katsonut, että aiheet ovat tärkeitä ja niihin poraudutaan aika syvällekin, hän arvioi. - Minun mielestäni tässä on ajateltu asioita tosi monipuolisesti. Vaihdosta katsotaan monelta suunnalta, jopa psykologiseltakin kantilta. Jatkajakoulu nostaa esiin monia sellaisia kysymyksiä, joita ei ole itselle vielä tullut eteen.

Jatkajakoulu saa kiitosta Riihihuhdiltakin. – On ollut mielenkiintoista, että meidät vanhemmatkin on kutsuttu mukaan. On äärettömän hyvä, että Jami haki ja pääsi tähän koulutukseen. Nyt hän pystyy tarkastelemaan asioita ulkopuolisesti, kun ei ole itse vielä vetovastuussa. Tähän hommaan ei voi vain yhtäkkiä ryhtyä. Mitä enemmän prosessia käydään läpi, sitä varmemmin se sitten onnistuu, Vesa Riihihuhta uskoo.Jami Hirvi ja Vesa Riihihuhta tekevät yhdessä työtä Lyhdyn tilan maatilamatkailun käynnistämiseksi. Taustalla näkyvä upouusi majoitusrakennus on jo ahkerassa käytössä.

Anneli Perkiö

Julkaistu 01/2008        

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa