Hyvä ja säännöllinen ruoka auttaa henkilökuntaa jaksamaan paremmin

Kunnon ruokaa työpaikalla

Perunamuusi ja riistakäristys tuoksuvat lietolaisen KAR-Lehtosen taukohuoneessa. Pari minuuttia ennen yhtätoista ovi käy ja ensimmäiset yrityksen 15 työntekijästä tulevat syömään. Pian kaikki istuvat paikoillaan yhteisen, pitkän pöydän ääressä.

- Meillä on syöty yhdessä vuodesta 1990, yli 30 vuotta toimineen, säiliöperävaunuja valmistavan yrityksen toimitusjohtaja Markku Lehtonen kertoo.

Työntekijät maksavat ruokailusta verotusarvon, viisi euroa päivässä. Neljän viikon jaksoissa vaihtuva ruokalista sisältää tavallista suomalaista kotiruokaa.

- Liedon Juhlapalvelu on toimittanut ruoan alusta asti. Olemme tavattoman tyytyväisiä siihen, Lehtonen ylistää.

Säännöllisen ruokailun vaikutus on huomattu henkilökunnan terveydessä. Yrityksessä mitataan miesten kolesteroliarvoja vuosittain, eivätkä ne kenenkään kohdalla ole korkealla. Yhteisellä ruokailulla on myös tärkeä sosiaalinen merkitys.

- Ainakin kerran päivässä kokoonnutaan yhteisen pöydän ääreen ja samalla voidaan puhua vähän työasioitakin.

Syömisen ei pitäisi väsyttää

Joukkoruokailu on hyvin suomalainen ilmiö. Muualla Euroopassa lounaaksi syödään usein vain täytettyjä sämpylöitä tai patonkia, ravitsemusterapeutti Outi Pynnönen-Polari Kuntoutuskeskus Petreasta kertoo.

- Meillä lounas merkitsee lämmintä ruokaa ja se on tärkeä osa päivittäistä energiansaantia.

Lounastauko katkaisee työpäivän mukavasti ja antaa parhaimmillaan puhtia loppupäivän töihin. Jos syömisen jälkeen alkaa armottomasti nukuttamaan, kaikki ei ole kohdallaan, Pynnönen-Polari sanoo.

- Silloin on ehkä syöty liikaa tai liian myöhään. Sopiva määrä ruokaa sopivaan aikaan ei väsytä. En oikein hyväksy sitä veruketta, että syömiseen ei ole aikaa, niin kiire ei saisi olla.

Ruoasta saa nauttia ja kaikkea voi syödä, ellei mitään terveydellistä estettä ole. Säännöllinen ruokailu on myös varmin tapa hallita painoa.

- Laihduttaminen ja pysyvä painon hallinta ovat hyvin yksinkertaisia asioita, vähän vähemmän kaloreita ja vähän enemmän liikuntaa.


KAR-Lehtosella syödään kunnollista kotiruokaa joka päivä. Markku Lehtosen pöytäseurana Reino Tenho sekä pöydän toisella puolella Jörgen Högman ja Ville Jaakkola.Säännöllinen ruokailurytmi ja sopivan kokoiset kokoiset annokset pitävät väsymyksen poissa ja painon kurissa, ravitsemusterapeutti Outi Pynnönen Polari vakuuttaa.

Pirkko Varjo

Julkaistu 01/2008        

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa