Lakimiehestä remonttireiskaksi Suomeen

Hussein Mohamed syntyi Niilin rannalla Egyptin Gizassa. Hän valmistui oikeustieteen kandidaatiksi Kairon yliopistosta ja mietti parhaillaan oman yrityksen perustamista, kun kohtalo puuttui peliin. Basaarikujalla nuori mies näki niin kauniit vihreät silmät, ettei mitenkään voinut unohtaa niitä.

- Merja ei halunnut muuttaa Egyptiin joten minä muutin tänne kymmenen vuotta sitten, Hussein Mohamed kertoo.

Maahanmuuttajan elämä on sujunut hyvin. Kielikurssin jälkeen löytyi oppisopimuspaikka ja sittemmin työpaikka Sataväristä. Jo Kairossa Hussein Mohamed oli tehnyt parkettiasentajan töitä ja vuosi sitten hän perusti oman yrityksen: Remontek tekee pintaremontteja maalauksesta ja tapetoinnista lattianpäällystyksiin.

Lakimiehen töistä yrittäjä ei enää haaveile.

- Suomessa on mahdotonta olla lakimies, jos ei osaa täydellistä suomea. Egyptissäkään lakimiehen koulutus ei takaa hyvää toimeentuloa, ellei ole syntynyt hyvämaineisen lakimiehen perilliseksi. Silloin voi jatkaa isänsä työtä, mutta muuten lakimiesten on vaikea löytää hyvää työpaikkaa, hän kertoo.

Egyptissä yrittäjällä vähemmän sääntöjä

Suomessa yrittäjyys on paljon tarkemmin säädeltyä kuin Egyptissä, Hussein Mohamed kertoo.

- Täällä on kovat verot ja työntekijöistä on pidettävä hyvää huolta. Jos egyptiläinen rakennusmies menisi tahtomaan vaikka kuulosuojaimia, hänelle naurettaisiin.

Hyvin järjestäytynyt, turvallinen Suomi on ollut hyvä paikka asua.

- Kaikki toimii ja asiat voi hoitaa puhelimitse. Edes sää ei ole pelottanut. Ainoa asia, mitä ihmettelen, ovat suomalaisten perhesiteet, täällä perheenjäsenet eivät tunnu kovin läheisiltä. Nuoret muuttavat pois vanhempien luota heti kahdeksantoistavuotiaina, Egyptissä asutaan kotona, kunnes mennään naimisiin. Eikä vanhemmille ikinä, ikinä sanota rumasti, kuten täällä joskus kuulee, kuusivuotiaan Ismailin isä sanoo.


Egyptissä syntynyt Hussein Mohamed ei ole yrittäjänä törmännyt ennakkoluuloihin. Työ puhuu puolestaan.

Pirkko Varjo

Julkaistu 01/2008        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa