Pihan ja sisäkasvien hoidossa luotetaan yhä useammin ammattilaiseen

Piha on yhä enemmän kiinteä osa talon sisustusta. Samalla, kun taloa rakennetaan, tehdään myös suunnitelma ja pohjatöitä tulevan pihan eteen. Tai näin ainakin pitäisi menetellä, Lasse Ruohomäki Vihermaailmasta sanoo.

- Pihasuunnittelija pitäisi kutsua tontille jo ennen, kuin ensimmäistäkään kiveä räjäytetään. Sillä tavalla voitaisiin usein säästyä turhalta työltä ja myös säästää puita tai kiviä, joita tontilla jo on.

Yksityiset pihanomistajat arvostavat ennen muuta helppoutta. Piha saa olla näyttävä, mutta se ei saisi teettää juuri lainkaan pihatöitä. Yhtälö on mahdoton, Ruohomäki toteaa.

- Ennen pihoja hoidettiin koko perheen voimin, nyt se aika näyttäisi olevan ohi. Joskus tulee jopa mieleen, että miksi omaa pihaa on haluttu, kun siellä ei kuitenkaan haluttaisi tehdä mitään?

Suunnitelman kanssa ajoissa liikkeelle

Ensi kesän pihatyöt on Vihermaailmassa jo suunniteltu ja koko kesä on myyty. Sama tilanne on monilla muilla viheralan yrityksillä; pihoihin ollaan nykyään valmiita satsaamaan ja ammattilaisia osataan pyytää apuun.

- Piha- ja puutarha-alan ongelmana onkin työn sesonkiluonteisuus. Meillä sitä paikataan sisätöillä, joita voi tehdä läpi vuoden ja joihin olemme yhä enemmän keskittymässä, Ruohomäki kertoo.

Sisätöillä Ruohomäki tarkoittaa julkisten tilojen sisustamista viher- ja silkkikasveilla ja niiden hoitosopimuksia, joilla taataan kasvien pysyminen näyttävinä jatkuvasti. Kasvien ohella myös ruukuista on tullut tärkeitä sisustuselementtejä.

- Nyt ruukku voi olla jopa tärkeämmässä roolissa kuin itse kasvi. Tosin edelleen usein näkee, miten yritys muuttaa uuteen paikkaan ja uusii kaiken muun kalustuksen, mutta kolhiintuneet kukkaruukut kannetaan uskollisesti uusiin tiloihin.

Rohelise Maailm sisustaa Tallinnassa

Vihermaailma työllistää Turussa 10 ihmistä ympäri vuoden ja saman verran kausityöläisiä. Tallinnassa sijaitseva Rohelise Maailm toimii viiden työntekijän voimin. Siellä yksityisasiakkaiden määrä on suhteellisesti hieman suurempi kuin Suomessa.

- Tallinnassa olemme olleet kymmenen vuotta. Siellä vihersisustaminen on aika lailla samanlaista kuin Suomessa. Alkuaikoina venäläisajan vaikutus näkyi enemmän, silloin käytettiin muun muassa paljon punaisia tekokukkia.

Lasse Ruohomäki on puutarha-alan yrittäjä kolmannessa polvessa. Sotien jälkeen perustettu Vihermaailma luopui vähittäismyynnistä kymmenen vuotta sitten ja on nykyään keskittynyt pihojen ja vihersisustusten suunnitteluun, toteuttamiseen ja hoitamiseen.


Näyttävyys on vihersisustuksessakin tärkeää. Tämä agave tosin on isoine ruukkuineen ja piikkisine lehtineen niin näyttävä, että se vaatisi erikoisen suuret tilat ympärilleen, Lasse Ruohomäki sanoo.

Pirkko Varjo

Julkaistu 01/2008        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa