Taiteilijaa ei ymmärretä yrittäjäksi

Taide on työtä

Taidemaalari Kati Mikola perusti toiminimen y-tunnuksen takia ja arvonlisäveroseikkojen selviämiseksi. Yrittäminen on nyt virallisempaa, vaikka sitä olisi tehnyt jo vuosikaudet.

- Tuntuu, että nyt minut otetaan vakavammin.

Mikola on tunnettu muotokuvamaalari, mutta hän maalaa myös muunlaisia tauluja, omia aiheita ja tilaustöitä. Lisäksi Mikola opettaa, ja Art Alsilassa, vanhassa kansakoulumiljöössä Sauvossa toimii yrittäjän ateljee, taidegalleria ja toimintakeskus.

Taiteilijoiden tapa hinnoitella on vähintäänkin värikkään vaihtelevaa. Mikolalla se on pitkälti aikaperusteista. Asiakkaat ottavat yhteyttä usein näkemänsä perusteella. Hyvä sana on kantanut eteenpäin.

- Taiteilijoilla ei ole managereita paitsi isossa maailmassa. Kirjailijoillakin on kustannustalo. Voisihan yksi edustaja edustaa useampaa taiteilijaa, Mikola pohtii markkinointia.

Puoli vuotta voi vierähtää ilman tuloja. Siihen on vain varauduttava ja säilytettävä optimismi. Mikolan mukaan muotokuvan tekijä on palveluammatissa. – Teen, mitä asiakas haluaa. On tärkeää, että hän on tyytyväinen. Mutta mihin tahansa kompromisseihin en suostu. Jotain työtä joutuu maalaamaan hirveän kauan, ja voi hiipiä tunne, että halvalla menee.

Maalaukset maksavat sadoista euroista toiselle kymmenelle tuhannelle. Alv:a niissä on kahdeksan prosenttia. Se maksetaan kerran vuodessa myynnin ylittäessä tietyn summan.

Ensi kesänä Art Alsilassa on jälleen kurssitoimintaa, maalausta ja keramiikkaa. – Täällä on hyödyntämätöntä tilaa, ja mietin uusia juttuja yrittämisen suhteen. Kuulostelen ja kuuntelen, Mikola kertoo.


Taidemaalari Kati Mikola muistuttaa, että taiteen tekeminen on työtä. Taiteilijat ovat yleensä myös kouluttautuneet ammattiinsa.


Julkaistu 02/2008        

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa