Samalla avattiin myös tehtaanmyymälä

Tonfisk Design muutti Turkuun

Eräs viime aikojen menestyksekkäimpiä nuoria muotoilijoita maassamme on ollut irlantilaissyntyinen Brian Keaney, joka yksin viime vuonna palkittiin Ilmari Tapiovaara –palkinnolla sekä 15 000 euron arvoisella Ornamo Design Avardilla.

Keaney perusti Taideteollisessa korkeakoulussa tutustumansa Tony Alfströmin kanssa Tonfisk Designin vuonna 1999. – Lähdimme suoraan koulusta yritystä perustumaan: oli innostusta ja ideoita, mutta kokemus ja kontaktit puuttuivat. Sen verkoston rakentaminen onkin sitten kestänyt pitkään, Keaney kertoo.

Tonfisk Designin ensimmäisiä päätuotteita olivat Warm-sarjan teekannu ja mukit, joiden omaperäisenä ideana oli Brian Keaneyn ideoima laminoitu puukuori. – En pidä korvista teekupissa, mutta silloin tietysti sormia polttaa. Olin nähnyt Saksassa yrityksen, joka taivutti puuta tavalla, joka sopi hyvin ideaani teemukista, jossa olisi keraamisen mukin ympärillä irrotettava puuosa.

Sarjasta tuli menestys, mikä todistaa sen että muotoilu on toimivaa. Warm-sarja on edelleen yrityksen tuotannon selkäranka, jonka ympärille on laajennettu muuta siihen yhteensopivaa tuotevalikoimaa. Uusimpia tulokkaita ovat sushi-astiasto sekä hauskat Anna Palomaan suunnittelemat Nokka-pullot öljylle ja etikalle.

Brian Keaney toi Tonfiskin viime vuonna Turkuun. – Tilamme Helsingin Pitäjämäessä alkoi tulla liian pieneksi. Täältä löytyi tila, johon mahtuu meidän tuotantomme ja myös tehtaanmyymälä, jota oltiin kaivattu. Täällä on myös varaa kasvaa, jos asiat niin vaatii, Keaney sanoo.

Tony Alfström ei enää aktiivisesti osallistu yrityksen toimintaan, joten yrityksellä on tällä hetkellä kolme työntekijää. Tuotanto aiotaan pitää siitä huolimatta itsellä: alihankintana tulevat vain puuosat. – On parempi kasvattaa omaa tuotantoa kuin käyttää alihankkijoita. Se vaatii pääomia eikä ole niin joustavaa. Jos nyt tuotannossa on jotain vikaa, sen pystyy korjaamaan nopeasti, Brian Keaney perustelee. –ap.


Brian Keaneyn ideoima Warm-teekannu on yhä Tonfisk Designin tuotannon kulmakivi.


Julkaistu 03/2008        
Tassam Oy

Tassam Oy

Metallintyöstöä, Metallituotteita, Puurakenteita, Puusepäntyöt, Puutuotteiden valmistus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Suomalainen Pohja

Aurakatu 24 A, Turku

www.suomalainenpohja.com

Loistava sijainti, upea miljöö. Erikokoisia kabinetteja kokouksiin 2-60 hlö, yläsali juhlille 170 hlö.

Lue uusin näköislehtemme

12/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.12.2018


Seuraa meitä somessa