Suomessa on kourallinen vain luomuviljaa jauhavia myllyjä. Yksi niistä toimii Lokalahdella.

Maku ratkaisee

Idyllisen Lokalahden keskustaajaman laidalla on jo lähes 60 vuotta toiminut mylly, joka nykyään jauhaa pelkästään luomuviljaa. Myllyn sielu on yritystä vuosikymmeniä palvellut mylläri Aarno Isotahdon. Hän on urallaan opastanut alkuun ainakin neljät omistajat, parhaillaan koulutuksessa on vuoden vaihteessa myllyn omistajaksi siirtynyt Tanja Kallonen.

Luomumyllyn yhteydessä on pieni myymälä, josta saa ostaa luomutuotteita. Valikoimissa on jauhoja, suurimoita, leseitä, jauhosekoituksia, hiutaleita, ruokaherneitä, ja spelt-tuotteita. Tarjolla on myös leivontatarvikkeita asiakkaiden toivomuksesta, Aarno Isotahdon kertoo.

- Suosituimpia tuotteita ovat kaurahiutaleet. Kun luomuhiutaleista keitettyä puuroa on kerran syönyt, ei enää muuta tahdo, hän kehaisee. Pientä kärsivällisyyttä luomupuuron keittäjä tosin tarvitsee, sillä puuroa pitää malttaa hauduttaa kymmenisen minuuttia. Sekin on myllärin mukaan pitkä aika niille, jotka ovat tottuneet laittamaan puuronsa mikrossa.

Luomu eli luonnonmukaisesti kasvatettu vilja ei ole mikään uuden ajan keksintö. Se on yksinkertaisesti viljelty samoilla menetelmillä kuin isoisoisän aikaan, ilman keinotekoisia lannoitteita. Lannoitteena käytetään karjanlantaa, mieluiten vuoden yli kompostoitunutta.

- Ihmisillä on vielä ennakkoluuloja, vaikka luomutuotteiden terveellisyys tunnustetaan. Esimerkiksi niille, jotka ovat allergisia lisäaineille, luomutuotteet voivat sopia, mylläri kertoo.

Myllyn jokapäiväinen toiminta on pääasiassa myllärin harteilla. Parhaillaan myllyssä työskentelee myös yksi työharjoittelija.

- Uusi omistaja tulee jatkossa olemaan mukana työssä, kunhan perehtyy tähän ensin, Isotahdon sanoo. Haastatteluhetkellä Kallonen oli työmatkalla.

Lokalahden Luomumyllyn tuotteita myydään pääasiassa Turun alueen K-kaupoissa. -pv.


Jos tuntuu siltä, ettei leipä maistu enää miltään, ei ole kokeillut luomuviljasta leivottua leipää, mylläri Aarno Isotahdon sanoo.


Julkaistu 03/2008        

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

04/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 19.04.2021


04-liite/2021Liite
to 19.04.2021


Seuraa meitä somessa