Yrittäjäyhteistyö tuo konkretiaa yrittäjyysopintoihin

Turun AMK:ssa harjoitellaan ihan oikeaa liiketoimintaa

Varsinais-Suomen Yrittäjien ja Turun ammattikorkeakoulun yhteistyö on tiivistä. Vuosittain yrittäjät palkitsevat mm. AMK:n opettajia yrittäjyyden edistämisestä. Kesäkuussa Eurooppalaisen yrittäjyyden päivän yhteydessä palkittiin AMK:n vararehtori Olli Mertanen.

- Olen aina ymmärtänyt, että yksi meidän päätehtävistämme on yrittäjyyden tuominen yhtenä vaihtoehtona meidän opiskelijoillemme, kommentoi Mertanen. – Kun maailma mutkistuu ja yrittäjyydessäkin tarvitaan korkeakouluosaamista, niin osaamisintensiivisiä yrittäjiä tulee silloin AMK:sta.

Tärkeätä tämä on varsinkin nyt, kun sukupolvenvaihdokset ovat kovin ajankohtaisia suurten ikäluokkien eläköitymisen vuoksi. – Yrityksissä tarvitaan nyt muitakin innovaatioita kuin vain pelkkiä liikeideoita, uskoo Mertanen. Tässä auttaa mm. AMK:n Jatkajakoulu sukupolvenvaihdokseen valmistuville nuorille yrittäjille.

Turun ammattikorkeakoulu on suuri yksikkö. Sieltä valmistuu joka vuosi noin 1500 opiskelijaa. Tässä joukossa syntyy myös uusia yrityksiä noin 30-40 yrityksen vuosivauhtia kertoo vararehtori Mertanen.

- Meillä opiskelija voi tehdä koko tutkintopakettinsa yrittäjyyteen tähdäten, mutta yrittäjyysopintoja on kaikissa aineissa jokin määrä. Oppiminen tapahtuu meillä hyvin eri reittejä; se on paljon muutakin kuin luentoja. Harjoitusyritystoiminnalla opetellaan ihan oikeaa yritystoimintaa.

Parhaillaan Turun AMK:n eri yksiköissä on mm. kymmenkunta opiskelijoiden omaa osuuskuntaa, jotka toimivat jopa yrityshautomojen tapaan. – Nyt näyttäisi siltä, että ainakin yksi niistä lähtee talosta ulos opiskelijoiden mukana, Olli Mertanen mainitsee.

Yrittäjien kanssa Turun AMK tekee yhteistyötä myös järjestötasoa pienimuotoisemmin. – Yrittäjäyhteistyömme on monenmuotoista: nyt mm. yritämme koota yhteen meidän alumniyrityksiä ja luoda yrittäjä-opettaja –verkostoa. Samoin meillä on joukko yrittäjä-tutoreita ja -mentoreita, joiden kanssa opiskelijat voivat keskustella yrittäjyyteen liittyvistä asioista. Ihmisillä on aika paljon hyvää tahtoa, Mertanen toteaa.

Harjoitusyritystoiminta EU-raporttiin

Turun ammattikorkeakoulun harjoitusyritystoiminta huomioitiin EU-komission tuoreessa yrittäjyyttä koskevassa raportissa. AMK:n opiskelijat voivat virtuaalisesti simuloida yritystoimintaa aina yrityksen perustamisesta alkaen. Lukuvuoden ajan pyöritettävällä yrityksellä on todellinen kummiyritys, josta haetaan liikeidea ja mallia. Hyvin monialaisissa tiimeissä myös opiskelijoiden tiimityötaidot kehittyvät. Harjoitusyrityksiä Turun AMK:n eri yksiköissä on tällä hetkellä 18, minkä lisäksi AMK:ssa on vielä opiskelijaosuuskuntia.

Kumppanuussopimukset tiivistävät yrittäjien ja AMK:n yhteistyötä

Varsinais-Suomen yrittäjäyhdistykset ja Turun ammattikorkeakoulu ovat tämän vuoden aikana solmineet lukuisia kumppanuussopimuksia, joilla pyritään konkretisoimaan ja aktivoimaan jo pitkään jatkunutta yhteistyötä. Sopimusten tavoitteena on mm. suunnitella yhteisiä valmennuksia, parantaa keskinäistä tiedotusta ja saada AMK:n opiskelijoille paremmin työharjoittelupaikkoja. Sopimus myös velvoittaa AMK:ta sekä ennakoimaan että reagoimaan yrittäjien osaamis- ja palvelutarpeisiin.


Turun AMK:n yksi päätehtävistä on yrittäjyyden edistäminen, uskoo vararehtori Olli Mertanen.

Anneli Perkiö

Julkaistu 09/2008        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa