Käsityö on tulevaisuuden luksusta

Oprikka haluaa maailmalle

Oprikan laukuissa, asusteissa ja sisustustuotteissa yhdistyy raikkaalla tavalla perisuomalainen kulttuuri ja ennakkoluuloton uusi suunnittelu. Tuote on hauska yllätys, joka saa tutkimaan sitä lisää.

Artesaani ja yrittäjä Mirka Laine-Pietilä työskentelee Marttilassa. Siellä valmistuvat tuotteet Suomeen ja maailmalle. Messumatka Tokioon poiki tilauksia. Japanilaiset ihastuivat pieniin, kotikutoisen oloisiin nalleihin.

- Japanilaisiin uppoaa söpö ja sievä. Heille myös historialla ja tuotteen tarinalla on merkitystä.

Söpöllä ei pitkälle pötki, ellei liiketoiminnan peruskuviot ole hallussa. Laine-Pietilällä on. Kiinteät kulut ovat pienet, ja kulu- ja kustannusrakenteet ovat selvillä. Käsityötuotetta ei hinnoitella mutu-tuntumalla.

Yrittäjyys kiinnosti Laine-Pietilää jo pienenä, vaikka esimerkkejä ei läheltä löytynytkään. Värikkäästä työhistoriasta ja ulkomailla vietetyistä vuosista on pelkkää hyötyä. Vientiin satsaamisen kynnys on matala.

Viennin kautta kasvua

- Kotimaa on vaikea markkina-alue. Panostan juuri vientiin. Esimerkiksi Irlannissa ja Britanniassa käsityö- ja design- yrityksiä arvostetaan enemmän. Suomessa ei olla havahduttu ymmärtämään niiden arvoa.

Komea laukkurivistö on tehty kansallispukukankaista ja maustettu iloisella koristelulla. Huolella viimeistelty tuote löytää kantajansa ennakkoluulottomista asiakkaista, jotka ovat valmiita maksamaan suunnittelusta ja laadusta.

- Käsintehty ei tee tuotteesta automaattisesti parempaa. Mutta luksustuotteita käsitöistä voi tulla, yrittäjä arvioi.

Starttirahan ja omien säästöjen turvin yrittäjäksi ryhtynyt Laine-Pietilä toteuttaa tuotteet alusta loppuun yksin. Se tarkoittaa samalla haasteellista tasapainoilua tienaamisen ja tuotannon välillä.

- En halua profiloitua liikaa käsityöliikkeeseen. Toivon näkeväni tuotteita jälleenmyynnissä esimerkiksi tasokkaissa lahjatavaraliikkeissä ja pienissä vaateputiikeissa. Uskon luovani hyvän ja toimivan jälleenmyyntiverkoston Suomeen ja ulkomaille. Tulevaisuudessa kenties tarjoan alihankinta- tai jopa palkkatöitä.

Äidin vanhan kansallispuvun hypistely lapsena vei osin sattuman ja suunnitelmallisen miettimisen kautta yrittäjäksi. Tähtitiedettä harrastavalla Laine-Pietilällä on kuitenkin jalat maassa. Onnistuneen kuvion yhdeksi rakentajaksi hän mainitsee miehensä.

- Teoreettista fysiikkaa opiskellut Harri on ollut oiva laskukoneeni ja ajatusseulani.


Mirka Laine-Pietilä viimeistelee laukun somisteita. Tähtitieteen harrastaja on saanut siirrettyä linnunradan myös laukkuun ja tyynynpäälliseen.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 09/2008        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa