Kaarinalaistunut Ian Bowien selittää kirjoissaan suomalaisuuden merkillisyyksiä

Tuoretta Suomi-kuvaa englanniksi

Kun yrityksen nimi on Tuore Kustannus, ei heti arvaisi, että sillä on jo kuusi julkaistua kirjaa takanaan. Yrittäjä on Pohjois-Englannista tänne parikymmentä vuotta sitten muuttanut Ian Bowie ja kustannettavat kirjat ovat hänen omiaan.

- Olen aikaisemmin toiminut kääntäjänä, mutta nyt päätyöni ovat nämä kirjat. Julkaisin ensimmäisen kirjani, Finland in your Pocket, vuonna 2003. Idea tuli, kun olin nähnyt kirjoja, jotka kertoivat Suomesta. Minusta ne olivat aina niin samanlaisia ja ajattelin, että olisi mielenkiintoista tehdä jotain erilaista.

Meni muutama vuosi aina viime vuoden kevääseen asti ennen kuin Bowie teki toisen kirjansa Fun Finlandin, joka on myyty nyt jo 5000 kappaletta. Bowien kirjat ovat kevyitä ja humoristia kommentteja suomalaisesta elämänmuodosta. Hauskat kuvitukset on forssalaisen Yrjö Hannulan käsialaa. Englanninkielisinä kirjat ovat mm. sopivia yrityslahjoja ulkomaisille yhteistyökumppaneille – tai tietysti myös turisteille. Matkailun edistämiskeskus MEK onkin ottanut Bowien kirjat valikoimiinsa.

Samalla konseptilla on valmistunut myös Turku with a Twist, jota myy kirjakauppojen lisäksi myös Turku Touring sekä Fun Finlandia hieman ”asiallisempi” Firsts for Finland. Åker Yards on myös tilannut oman kirjansa, jota ei ole yleisessä myynnissä. Tänä syksynä Tuore Kustannukselta on lisäksi ilmestynyt erityisesti Lapin markkinoille tähdätty Santa´s Lapland.

Ideat eivät toki tähän lopu, Ian Bowie lupaa. – Niitä on ainakin sata! Yksi kirja on ainakin perinteisistä höyrynakkikioskeista kertova kirja Viimeinen nakki, jota olen suunnitellut monta vuotta.

Kännykänheittokilpailut ovat eräs suomalaisista erikoisuuksista, joita Ian Bowien Fun Finland –kirja yrittää selittää ulkomaisille vieraillemme.

Anneli Perkiö

Julkaistu 09/2008        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa