Suurten hankintojen suunnittelu aloitetaan vuosia aikaisemmin

Alusten modernisointi tuo töitä maakuntaan

Merivoimien Esikunta on toiminut Turun Heikkilässä viime vuoden joulukuusta lähtien. Muutto Helsingistä siirsi Merivoimien toiminnan painopisteen Turkuun.

KTM Tommi Isoniemi toimii hankintapäällikkönä, ja puhuu suorituskykyvaatimuksista siinä, missä maallikko pohdiskelisi, montako miinalaivaa ostettaisiin. – Miinantorjunta-aluksia, Isoniemi oikaisee, ja kertoo niitä olevan tulossa kolme vuoteen 2012 mennessä. Tällä hetkellä suunnitellaan suorituskykyä vuoteen 2020 saakka.

Kalustohankinnat tukevat merivoimien päätehtävää: meriyhteyksien turvaamista. Suurimmat hankinnat ovat projekteja, joiden suunnittelu aloitetaan vuosia aikaisemmin. Isoniemi, alaisuudessaan viisi henkilöä, toimii kaupallisen sektorin moottorina.

Mahdollisuus osatoimituksiin

- Ostoprojekti on uuden kehittämistä. Me tiedämme, mitä tarvitsemme, ja lähdemme etsimään kriteerit täyttävää tavarantoimittajaa.

Mainitut miinantorjunta-alukset tulevat Italiasta. Strategisia yhteistyökumppaneita löytyy lähempääkin. Aker Yards, Turun Korjaustelakka ja Marine Alutech Teijosta ovat toimittajia tällä hetkellä. Aluksia rakennetaan ja peruskorjataan telakoilla.

- Puolustusmateriaalien osalta hankinnat ovat pitkälle aluksia, tieto- ja muita järjestelmiä, ohjuksia, miinoja. Sota-aluksen laivatekniikka on osin siviilialusten kaltaista, ja alueelta löytyy osaamista ja koulutusta, Isoniemi kertoo.

Puolustusmateriaalihankintoihin käytetään merivoimissa vuosittain 60 – 100 miljoonaa euroa. Isoniemi toteaa, että pienet varat on käytettävä mahdollisimman tehokkaasti, ja jakaa monen muun kanssa huolen telakkateollisuuden säilymisestä Suomessa.

Toisaalta yhteistyö naapurivaltioiden kanssa ei ole vieras ajatus. Sitä toteutetaan käytännössä jo tutkimuksen saralla.

Isoniemi näkee merivoimien hankintojen tukevan alueen kauppaa. – Tietojärjestelmät ja erilaiset ohjelmistot ovat suuri osa hankintoja. Aluksille asennettavat järjestelmät ovat hyvin laajoja. Osatoimituksissa näen elintilaa paikallisille yrittäjille.

Uusista tavarantoimittajista tehdään turvallisuusselvitys ennen hyväksymistä yhteistyökumppaniksi.

Tällä hetkellä muotoutumassa on hanke neljän operatiivisessa käytössä olevan ohjusveneen peruskorjauksesta ja huollosta. Käyttöikää pyritään jatkamaan 15 vuodella.

- Tekijät eivät löydy keltaisilta sivuilta, ja varteenotettavia toimittajia on harvassa, Isoniemi miettii.


KTM Tommi Isoniemi toimii Merivoimien Esikunnan hankintapäällikkönä. Turun Heikkilässä sijaitsevan Esikunnan aulassa komeilee alusten puisia kylkikuvia.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 09/2008        
J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

Turun Messukeskus

Messukentänkatu 9-13, Turku

www.turunmessukeskus.fi

KP 20-3000, R, A 200-700

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa