Osaaminen ja kilpailukyvyn säilyttäminen turvaavat Turun telakan tulevaisuuden

Aker Yadsin Turun telakalla on parhaillaan tekeillä maailman suurin risteilijä Oasis of the Seas. Royl Caribbean -varustamon tilaaman jättialuksen on tarkoitus valmistua ensi vuoden lopulla, joten telakalla riittää kiirettä, jotta aikataulussa pysytään. Viime kuukausien keskustelua on risteilijän ohella värittänyt myös eteläkorealaisen telakkajätin STX:n lisääntynyt kiinnostus Turun telakan omistuksesta. Turun kaupungin elinkeinojohtaja Kalle Euro osallistui kesäkuussa Kiinaan ja Koreaan järjestettyyn meriklusteria käsittelevään tiedonhankintamatkaan ja rauhoittelee mahdollisia epäilijöitä korealaisten suunnitelmien suhteen.

- Kyllä meille kävi selväksi, että Etelä-Koreassa ei olla lähivuosina suuntautumassa risteilijöiden rakentamiseen. STX on erittäin kasvuhakuinen ja hyvin hoidettu yhtiö, joka haluaa kuitenkin laajentaa toimintaansa. Sen vuoksi se on kiinnostunut Euroopassa olevasta risteilijänrakennustaidosta, jota Turun telakan osaaminenkin edustaa. Korealaiset tietävät, että täällä tehdään erinomaista työtä. Heidän tavoitteenaan ei siis suinkaan ole vähentää Turun toimintoja, vaan pikemminkin pyrkiä kehittämään niitä entisestään, Kalle Euro uskoo.

Elinkeinojohtajan mukaan on kuitenkin tärkeää, että Turun seudulla pidetään huolta alan osaamisesta ja kilpailukyvystä.

- Meillä on tällä hetkellä jonkin verran etumatkaa osaamisessa, minkä vuoksi meidän tulee huolehtia jatkossakin alan koulutuksen säilymisestä ja kehittämisestä sekä osaavan työvoiman saatavuudesta. Tarvitsemme tulevaisuudessa myös entistä enemmän ulkomaisia osaajia suomalaisten ammattilaisten rinnalle. Näihin asioihin on tartuttava ripeästi, sillä tiukasti kilpailulla alalla ei ole aikaa hukattavaksi, Euro korostaa.

Turun kaupungin elinkeinostrategiassa on asetettu meriklusterin osalta päämääräksi, että vuonna 2015 Turku on kansainvälisesti merkittävä, osaamiseen pohjautuva meriklusterikeskus, jonka yhteistyöverkoston tuotteet ja palvelut ovat kansainvälisesti kysyttyjä. Klusteri toimii Turun ja Lounais-Suomen teollisuustuotannon runkona

- Kyllä tavoite on täysin realistinen. Meidän tulee vaan huolehtia työvoiman kouluttamisesta, alihankkijoiden liiketoiminnan kehittämisestä ja verkoston toimivuudesta, elinkeinojohtaja Kalle Euro painottaa.

Turun yrityselämässä vauhti kiihtyy

Maailmanlaajuiset ennusteet talouden tulevista ongelmista eivät ainakaan toistaiseksi ole heijastuneet Turun seudulle. Yritysten määrä on tasaisesti lisääntynyt niin, että kokonaismäärä on Turussa jo lähes 10.000 ja koko seutukunnassa noin 17.000 yritystä.

- Kyllä täällä on elinkeinoelämällä hyvä vauhti päällä. Investointeja tehdään, ja tilauksia on runsaasti. Rakennusalallakin on varsin vilkasta, useita kohteita valmistuu syksyllä ja uusia on tulossa. Bioalan yrityksetkin ovat tällä hetkellä kohtuuhyvässä kunnossa. Positiivisia signaaleja on siis ilmassa, elinkeinojohtaja Kalle Euro toteaa

Seutukunnan elinkeinoelämää pyritään kehittämään myös uusin keinoin.

- Turun kaupungin matkailuklusteria on tuotteistettu, ja luovat alat ovat aktivoituneet. Turkulainen muotoilu ja DesignWeek -tapahtuma ovat herättäneet mielenkiintoa eri puolilla Suomea. Seutukunnan osalta voisi vaikka mainita, että ohikulkutien varrella olevat liikkeet ovat aloittaneet markkinoinnin palveluistaan laajalle alueelle, joka ulottuu aina Vaasasta Lohjan seudulle.


Kalle Euro näkee Turun telakan tulevaisuuden myönteisenä


Julkaistu 09/2008        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa