Ilman verkostoa putoaa kohtalokkaasti

Hyvä johtaja löytää osaajat

Wallac Oy ja toimitusjohtaja Hanna Halme saivat keväällä Turun seudun Työnhankkija- palkinnon. Perusteissa painotetaan Halmeen työpanosta amerikkalaisen PerkinElmer- konserniin kuuluvan yrityksen johdossa.

Yrityksen toiminta on läpeensä verkottunutta. Analyyttisiä mittajärjestelmiä lääkeainekehitykseen sekä diagnostiikkalaitteita-, reagensseja ja ohjelmistotuotteita kehittävä, tuottava ja markkinoiva yritys verkottuu paikallisesti ja globaalisti koulutus- ja yrityselämän sekä rahoittajien kanssa.

Lisäksi Wallacin on haettava oma paikkansa kansainvälisessä konsernissa. Se palvelee konsernin Bio Discovery- ja Genetic Screening- liiketoimintayksiköitä. Tavarantoimittaja-, alihankkija- ja logistiikkaketju on maailmanlaajuinen ja verkottunut kuten myös tuotekehitys. Korkeakoulumaailmasta saadaan opiskelijoita harjoittelemaan, tekemään opinnäytetöitä ja töihin.

Pitkälti naisten käsissä

Toimitusjohtaja Halme laskee Wallacin johtotehtävissä työskentelevän seitsemän naista. Johtamisen tarkastelu sukupuolen kautta saa Halmeen tuhahtamaan.

- Sukupuolella ei ole merkitystä, vaan ammattitaidolla, osaamisella ja kyvyillä. Mutta on totta, että naiset saavat ponnistella enemmän asemansa eteen. Naiselta vaaditaan enemmän, Halme sanoo ja korostaa, ettei ole itse törmännyt ilmiöön omassa yhtiössään.

Osaa naisia vaivaa kilttien tyttöjen syndrooma. Yritysmaailma on kova, ja kysyy kykyä sietää painetta ja ottaa vastaan kritiikkiä. Epävarmuus on kitkerä mauste.

- On turha tuhlata energiaa kiukutteluun. Haluamansa eteen on tehtävä töitä, ja uskottava siihen, mitä tekee. Siihen tarvitaan niin sydäntä kuin päätä.

Monisyinen verkosto tuo mukanaan paksun tukun haasteita. Tuotteiden ja palveluiden on täytettävä niin asiakastarpeet kuin aina kunkin asianomaisen maan lakien ja vaatimusten koukerot. Yhtäaikaa yrityksen on seurattava ja täytettävä konsernin strategiaa.

- Miten tytäryhtiö toimii, ja kuinka se niittää menestystä? Säilyäkseen on oltava hyvä ja sisäisesti kilpailukykyinen. Nyt esimerkiksi kilpailukyvyn säilyttäminen euron vahvistuessa panee miettimään. Valuuttakurssien muutoksilla on iso vaikutus, kun menot ovat euroissa ja myynti dollareissa, Halme huomauttaa.

Oivalluksen kautta innostus

Wallac työllistää 700 henkilöä Turussa, ja liikevaihto pyörii 110-115 miljoonan euron välillä. Yritys, henkilöstö ja liikevaihto elävät jatkuvasti. Viime vuonna uusia työpaikkoja syntyi kolmisenkymmentä.

- Volyymi kasvaa 10-15 prosenttia vuodessa. Mutta liikevaihdon kehitys ei mene samassa suhteessa. Konsernin sisällä teemme liikevaihtoa yli 200 miljoonaa USA:n dollaria vuodessa loppuasiakasmyyntinä.

Halme toteaa, että johtajan ydinkysymys on nähdä ja oivaltaa, missä paras osaaminen on. Mitä Halme pitää omina valtteinaan?

- Uskon siihen, mitä teen. Me pelastamme joka päivä yli 30 vauvaa. Haluan kehittyä jatkuvasti. Kun perustelen ja saan ihmiset oivaltamaan, saan innostettua heidät mukaani. Johtajan tärkein tehtävä on pitää langat käsissä ja näyttää, minne mennään. Annan itselleni myös luvan epäonnistua.

Halme syttyy saadessaan työskennellä monikulttuurisessa ympäristössä. Se on havahduttanut pyrkimään pois suomalaisille tyypillisestä ongelmaorientoituneesta ajatusmallista. On hedelmällisempää hakea ennakkoluulottomasti mahdollisuuksia. Sieltä löytyvät ratkaisut.


Wallac Oy ja toimitusjohtaja Hanna Halme saivat keväällä Turun seudun Työnhankkija- palkinnon. - Johtajan ydinkysymys on nähdä ja oivaltaa, missä paras osaaminen on.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 09/2008        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa