Minne maakaasuvoimala?

Mäntsälästä Turun seudulle suunnitteilla olevaan maakaasuputkeen liittyvän voimalan sijoituspaikkaa selvitellään. Vaihtoehtoina ovat Naantali ja Turun Topinoja.

- Aihetta tarkastelee ulkopuolinen taho, ja kriteerit ovat liiketaloudelliset, Turun Seudun Maakaasu ja Energiantuotannon toimitusjohtaja Mikko Rönnholm kertoo.

Selvitystyö kestää lokakuun loppuun. Päätöksen sijoituspaikasta tekee TSME:n hallitus todennäköisesti ensi vuoden alkupuolella.

Puutarha ei vielä lämpene kaasulle

Huiskulan Puutarhan kasvihuonetuotannossa energiakustannukset ovat parikymmentä prosenttia liikevaihdosta. Toimitusjohtaja Antti Pajunen toteaa, että maakaasusta on puhuttu kauan, mutta mitään konkreettista ei ole syntynyt.

- Sen takia emme ole voineet ottaa maakaasua omissa suunnitelmissamme huomioon, vaikka se yhtenä energiavaihtoehtona kiinnostaakin. Tosin se on fossiilista energiaa ja suht koht kallista.

Huiskulan Puutarhaa kiinnostavat enemmän uusiutuvat energiavaihtoehdot kuten hake. Toistaiseksi pääenergialähde on kivihiili. Kolme hiilikattilaa tuottaa lämpöä kasvihuoneisiin.

Kimppakaasu ei ole edennyt edes kunnolla ajatukseksi saakka. – Meillä on naapurissa Lepolan puutarha, mutta keskusteluja ei olla käyty. Konkreettiset vaihtoehdot puuttuvat, Pajunen kertaa ja odottaa Gasumilta päänavausta.

Yritykset voivat hankkia maakaasua kimpassa

Maakaasulla voidaan tuottaa sähköä, lämpöä ja höyryä. Maakaasun Turun seudulle toimittavan Gasumin kehittyvien liiketoimintojen johtajan Björn Ahlnäsin mukaan putkilinjaus avaa mahdollisuuksia myös pk-yrittäjille.

- Jos jollain alueelle suunnitellaan uutta, tai siellä ennestään on useampia yrityksiä lähekkäin, kannattaa toimia yhdessä ja harkita maakaasua vaihtoehtona, Ahlnäs toteaa.

Pelkkään hallin lämmitykseen maakaasua ei kannata hamuta. Mutta jos yritys toimii vaikkapa prosessiteollisuudessa, johtaja näkee keskisuurella tai useilla pienillä yrityksillä mahdollisuuden.

Käytännössä jokaiselle on rakennettava pätkä omaa putkea sekä yhteinen korkeapaineen siirtoputki ja paineenvähennysasema jakeluverkkoa varten.

- Maalin kuivausta, leipomo, metallipaja, kasvihuone, Ahlnäs luettelee potentiaalisia verkkoon liittyjiä. – Se on hyvin tapauskohtaista. Mielellämme selvitämme kaikki kiinnostuneet tapaukset. Soittoja tulee todella paljon, hän jatkaa.

Puheessa vilahtaa muun muassa Rusko yhtenä jakelualueena. – Kannattaa mieluummin kysyä kuin jättää kysymättä, Ahlnäs kehottaa.


Huiskulan Puutarhan toimitusjohtaja Antti Pajusen sylissä olevat ruusut ovat kasvaneet oman lämpökeskuksen hiilikattiloiden tuottamassa lämmössä. Oikealla näkyy savukaasupuhdistin.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 09/2008        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa