Palvelupaletti on kasvanut yrittämisen muutoksia seuraten

Tilintarkastus on tiimityötä

Tilintarkastuspalveluiden sekä laki- ja veropalveluiden kysyntä kasvaa. Yritysten laaja kirjo ja kansainvälistyminen kasvattavat markkinakakkua. Yrittäminen on muuttunut suunnitelmallisemmaksi.

Tilintarkastus- ja konsultointiyhtiö Ernst & Youngin Turun toimisto täytti kesällä 20 vuotta. KHT-tilintarkastaja Pekka Sipilän perustamasta kolmen henkilön toimistosta on kasvanut Lounais-Suomessa Turun lisäksi Salossa, Forssassa, Raumalla ja Porissa vaikuttava liki 40 hengen yritys.

Tilintarkastus on edelleen suurin osa-alue.

– Asiantuntijapalveluiden tarve on kasvanut jatkuvasti ja kiihtyvällä

vauhdilla muuttuvassa maailmassa, aluejohtaja, KHT Tapani Kulmala toteaa.

Suomen Ernst & Young on osa maailmanlaajuista asiantuntijaorganisaatiota, jolla on 130 000 työntekijää 140 maassa. Yksin Suomessa asiantuntijoita on käytettävissä kuutisensataa.

Miksi yritysten paperinpyöritys on lisääntynyt niin voimakkaasti? Olemmeko epäluuloisempia vai epäluotettavampia?

- Säädösten ja muun sääntelyn lisääntyminen on osasyy dokumentoinnin lisääntymiseen, OTT, Lounais-Suomen Lakipalvelut-yksikön johtaja Sakari Helminen selvittää. Avoin vuoropuhelu yrityksen edustajien kanssa auttaa havaitsemaan riskit ajoissa.

Apuna yritysjärjestelyissä

Tilintarkastaja on yleensä jatkuvassa yhteydessä yrittäjiin. Turun toimiston johtaja, KHT Jari Henttula vertaa toimintaa omalääkäri-systeemiin. – Yrityksen sidosryhmät arvostavat laadukasta tilinpäätöstä, joka toimii valttina vaikkapa myyntitilanteessa.

Yritys on kasvanut Turussa 90-luvun puolivälin jälkeen ja 2000-luvulla vauhdikkaasti. Turun toimisto työllistää tällä hetkellä 22 henkilöä. Lounais-Suomen alueen liikevaihto oli viime tilikaudella 35 prosenttia suurempi kuin edellisvuonna.

- Tällä vauhdilla ja näillä resursseilla siivet kantavat, Kulmala vakuuttaa.

Helminen muistuttaa talouden negatiivisista indikaattoreista. – Elämme muutosten aikaa. On pystyttävä reagoimaan nopeasti henkilöstön ja toimintatapojen suhteen. Myös me olemme valmiita muuttumaan.

Hyvien aikojen jälkeen yritysten riskinkantokyky on hyvä. Ernst & Youngin palveluita kysytään esimerkiksi yritysjärjestelyiden yhteydessä. – Monitahoisten hankkeiden toteuttaminen on varmempaa asiantuntijoiden kanssa. Se pienentää riskiä, että jotain oleellista jäisi huomaamatta. Kun palvelut löytyvät samasta talosta, toimimme tehokkaammin ja se on kustannustehokasta myös asiakkaalle, Henttula toteaa.

Asiakassuhteet muodostuvat usein pitkäaikaisiksi, jopa vuosikymmenten mittaisiksi. – Meitä ei ole ilman yrittäjiä.

Kaksi miestä, sama visio

Yrityksen isät ovat skotti Arthur Young ja amerikkalainen Alwin C. Ernst. Young muutti Amerikkaan, ja molemmat perustivat tahoillaan kirjanpitotoimiston.

Ernst kehitti ideaa tilintarkastustietojen käyttämisestä liiketoiminnan suunnittelussa, ja Young näki itsensä yhtä lailla yritysneuvojana. Molemmat ymmärsivät työntekijöiden panoksen yrityksen toiminnan menestymisessä.

Herrojen ideologiat kohtasivat kun heidän perustamansa firmat liittyivät yhteen Ernst & Youngiksi 1989. Miehet eivät koskaan tavanneet toisiaan, mutta kuolivat samana vuonna, 1948, vain muutaman päivän sisällä.


KHT Jari Henttula johtaa Turun toimistoa, ja Sakari Helminen Lounais-Suomen Lakipalvelut-yksikköä.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 09/2008        
Lounais-Suomen Taxidata Oy

Lounais-Suomen Taxidata Oy

Kuljetuspalveluja, Takseja, Taksiliikenne

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa