Suomen Yrittäjät tuposta

Työllistämisen kynnys nousee

Marraskuun lopussa solmittu tulopoliittinen ratkaisu täytti Suomen Yrittäjien toiveet vain osittain. Palkkarakenteen osalta liikuttiin oikeaan suuntaan, mutta kokonaisuus nojaa liikaa vanhoihin malleihin.

- Yritysten työllistäminen ei helpottunut, päinvastoin muutosturvaan liittyen vaikeutui. Kiristykset kohdistuvat muita enemmän työllisyydestä tähän saakka hyvin vastuuta kantaneisiin pieniin yrityksiin. Ratkaisu osoitti jälleen kerran, kuinka mahdotonta neuvotteluissa on edistää asioita, joilla työllistämistä helpotetaan, Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Jussi Järventaus sanoo.

Työntekijän oikeus työnhakuvapaaseen irtisanomisaikana merkitsee yritysten irtisanomiseen liittyvien kustannusten lisääntymistä. Yritys joutuu maksamaan palkkaa, mutta ei saa vastaavaa työpanosta. Ensi maaliskuussa toteutettava ns. sekamalli, joka muodostuu 1,9 % yleiskorotuksesta, 0,6 % liittoerästä sekä euromääräisistä vähimmäiskorotuksista, nostaa palkkakustannuksia runsaat 2,5 % seuraavan 15 kuukauden aikana. Kokonaisuutena ratkaisu nostaa pienimpiä palkkoja suhteellisesti muita enemmän.Yrittäjä maksaa palkkaa tyhjästä- Pk-yritysten tärkeydestä työllistäjinä puhutaan paljon ja kuitenkin tehdään ratkaisuja, jotka ovat työllistämistä vastaan. Nyt yrittäjät laitetaan maksamaan palkkaa, vaikka työpanosta ei saada. Missä ihmeessä tämä työnhakuvapaa lie keksitty, Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Kirsi-Marja Kajander kysyy. Palkankorotuksia hän pitää aiheellisina, ovathan hinnatkin nousseet.

- Valitettavasti yrittäjät joutuvat nyt entistä tarkemmin miettimään, ennen kuin uskaltavat työllistää, Kajander sanoo.Veronalennukset tervetulleitaSuomen Yrittäjät on tyytyväinen hallituksen päätökseen alentaa tuloveroja sekä poistaa varallisuusvero kokonaan vuonna 2006. Osa 1,7 miljardin euron tuloveron alennuksesta kompensoi aiemmin tehtyjä korotuksia sairausvakuutusmaksuun, työttömyysvakuutusmaksuun ja yli 53-vuotiaiden työeläkemaksuun sekä kunnallisveroihin. SY:n mukaan tuloverojen alentaminen vaikuttaa osaltaan positiivisesti myös yrittäjien kannusteisiin. Henkilöyhtiöiden omistajien tuloista 80 % on ansiotuloverotuksen piirissä ja osakeyhtiöidenkin omistajista suuri osa saa yrityksestään vain palkkatuloja.

Pirkko Varjo

Julkaistu 12/2004        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa