Hantvärkkäriltä sujuu pokaalin teko vielä käsipelillä

Turun Yrittäjät ry valitsi tämän vuoden Hantvärkkäriksi toiminimi Koristemetallin. Jouko ja Marita Mattilan yritys on toiminut Martinkadulla jo 36 vuotta. Yrityksen toimialaan kuuluvat erilaisten palkintojen ja lahjojen myynti sekä kaiverrukset. Asiakkaina ovat muun muassa urheiluseurat, yritykset sekä yksityiset.

Hantvärkkäri -nimitys myönnetään todelliselle käsityön taitajalle. Sitä Mattilat ovat, vaikka suuri osa perinteisestä käsityöstä onkin nykyään korvattu koneilla. Jouko Mattila on kuitenkin viimeisiä, joka taitaa vielä palkintopokaalin sorvaamisen käsipelillä. Konevoimaa työssä edustaa 1940-luvulta peräisin oleva painosorvi.[193_hantt.jpg]- Alkuaikoina kaikki palkinnot tehtiin itse. Nyt tuontitavara on korvannut itse tehdyt lähes kokonaan. Silti pieni osa asiakkaista haluaa edelleen perinteisiä, käsin tehtyjä tuotteita, Jouko Mattila kertoo.

Koreat palkintopytyt tulevat useimmiten ulkomailta. Vielä parikymmentä vuotta sitten palkintopystit hopeoitiin, mutta nykyään palkintojen rahallinen arvo on varsin pieni. Pokaalien lisäksi Koristemetalli myy eniten mitaleita sekä itse tehtyjä tinaesineitä. Liikkeessä tehdään myös korjauksia.

Kaiverrukset muodostavat Koristemetallin liikevaihdosta noin puolet. Yritykset tilaavat paljon esimerkiksi koneisiin ja laitteisiin kiinnitettäviä kylttejä.Yhdessä tekeminen on mukavaaMattilat ovat tietoisesti halunneet pitää yrityksensä pienenä ja tehdä töitä kahdestaan. Yhteistyö on sujunut hyvin ja näkemykset yrityksen kehittämisestä ovat käyneet yksiin.

- Pieni yritys ja pienet murheet. Meillä ei ole ollut suuria vaatimuksia, mutta kovasti työtä tekemällä olemme saaneet kaiken, mitä olemme halunneet. Yhteistyö on meille itsestään selvää niin yrityksessä kuin kotona, Marita Mattila kertoo.

Ensi helmikuussa Mattilat viettävät 40-vuotishääpäiväänsä. Kuudenkympin molemmin puolin oleva pariskunta ei vielä edes suunnittele yritystoiminnan lopettamista. Terveyttä ja intoa riittää.

- Meistä on mukava tulla töihin. Yrittäjän asema on muutenkin parantunut aika lailla viime vuosina, joten mitään valittamisen aihetta ei ole, he sanovat.

Vapaa-aikoinaan Mattilat ulkoilevat ja viettävät aikaa Rymättylässä olevalla kesäpaikallaan. Noin kerran vuodessa pidetään kunnon loma, viimeksi Hantvärkkärit rentoutuivat marraskuussa kaksi viikkoa Dominikaanisessa Tasavallassa.Yrityksen kasvattaminen ei koskaan ole ollut Jouko ja Marita Mattilan tavoitteena. Vuoden Hantv?rkk?rit ovat viihtyneet kahdestaan yritt?jin? 36 vuotta, yksityisel?m?ss? viel? kauemmin.

Pirkko Varjo

Julkaistu 12/2004        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa