Lohi ja silakka ovat suosituimmat kalat

Kala- ja äyriäisherkkujen ystävien oma puoti on Paraisilla. Turun kauppahallista pari vuotta sitten Paraisille siirtynyt Kalajaloste Lahtinen Oy:n vähittäismyynti sai kainaloonsa suositun lounas-kahvilan. Myynnissä on myös erikois- ja lahjatavaroita.

Vuodesta 1986 toiminut yritys on myös kalatukku. Nauvosta, Käldingen kalasatamasta ovat peräisin Turun seudun ravintoloiden ja vähittäiskauppojen saaliit. Mutta ammattikalastajien määrä hupenee, ja hylkeet verottavat saaliita. Tukkumyyntiin panostaminen vaikeutuu.

- Kalaa on vaikea saada. Tommin työ kalan ostajana on haalimista. Taantuma vaikuttaa tukkupuolella, ja kala menee huonommin kaupaksi, toimitusjohtaja Tiina Rentto kertoo.

Rentto on miehensä Tommi Lahtisen kanssa jatkanut miehen vanhempien perustamaa yritystä pian 12 vuotta. Tiinan ravintolaesimieskoulutus pääsee käyttöön kahvila-ravintolassa.

- Päätös jatkamisesta oli yhteinen. On mielekästä saada hyödyntää omaa osaamista, ja touhuaminen kahvila-ravintolassa on tosi kivaa, Rentto toteaa.

Erikoisherkkuja omasta keittiöstä

Ympäri vuoden yhteensä neljä henkilöä työllistävä yritys on vilkkaimman sesongin kynnyksellä. Osa-aikaisia ja kesäapua kutsutaan hommiin tarpeen mukaan.

- Tuntuu hassulta, että työttömyydestä valitetaan, mutta kesäapulaisia on vaikea saada, Rentto heittää.

Kalajaloste Lahtinen myy pelkästään kotimaista kalaa. Lounaiden pääraaka-aineet ovat ainoastaan kalaa. Tiskin erikoisherkuista suurin osa valmistetaan itse. Asiakkaiden suosikkikaloja ovat lohi ja silakka. Varsinainen hittituote on siikatartar-levite.

Viime vuoden kuntakohtaista yrittäjäpalkintoa yrittäjäpari ei osannut odottaa, mutta tunnustus hivelee mieltä. Viehättävä miljöö ja toimiva palvelukonsepti yhdessä laatutuotteiden ja kohdallaan olevan hinta-laatusuhteen kanssa ovat Kalajaloste Lahtisen valtit.

Kelpo kalan on jo kalastaja verestänyt ja laittanut jäihin. Muuten fileestäkään ei tule hyvä.

Toiminnan laajentaminen ei ole kolmen lapsen vanhempien suunnitelmissa tällä hetkellä. Liikevaihto asettui viime vuonna 700 000 euron tuntumaan, ja asettui osapuilleen puoliksi tukku- ja vähittäismyynnin välille.

- Tämän jaksaa nyt vielä pyörittää, ja se tuntuu hyvältä, Rentto kuvailee.

Kalakauppiaan oma herkku on tuore lohi, joka ei kaipaa muuta kuin suolaa ja valkoviinietikkaa kyytipojaksi.


Tiina Rentto viihtyy tiskin takana ja varsinkin lounas-kahvila Lohen asiakkaita palvellessaan.Suuri osa Kalajaloste Lahtisen erikoisherkuista valmistetaan yrityksen omassa keittiössä.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 05/2009        
Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autovuokraamo Lempinen St1 Stålarminkatu

Autojen pesut, Autojen puhdistuspalvelut, Autojen ruosteen estokäsittely, Autovuokrausta, Kahviloita

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Scandic Julia

Eerikinkatu 4, Turku

www.scandichotels.fi

7 kokoustilaa 10-280 hengelle, 280 paikkainen juhlatila Å sali, 180 paikkainen Bistro Julienne ravintola, 155 huonetta. Hotellin yhteydessä Q-Parkin lämmin autotalli.

Lue uusin näköislehtemme

10/2017Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ke 11.10.2017


Seuraa meitä somessa