Lohi ja silakka ovat suosituimmat kalat

Kala- ja äyriäisherkkujen ystävien oma puoti on Paraisilla. Turun kauppahallista pari vuotta sitten Paraisille siirtynyt Kalajaloste Lahtinen Oy:n vähittäismyynti sai kainaloonsa suositun lounas-kahvilan. Myynnissä on myös erikois- ja lahjatavaroita.

Vuodesta 1986 toiminut yritys on myös kalatukku. Nauvosta, Käldingen kalasatamasta ovat peräisin Turun seudun ravintoloiden ja vähittäiskauppojen saaliit. Mutta ammattikalastajien määrä hupenee, ja hylkeet verottavat saaliita. Tukkumyyntiin panostaminen vaikeutuu.

- Kalaa on vaikea saada. Tommin työ kalan ostajana on haalimista. Taantuma vaikuttaa tukkupuolella, ja kala menee huonommin kaupaksi, toimitusjohtaja Tiina Rentto kertoo.

Rentto on miehensä Tommi Lahtisen kanssa jatkanut miehen vanhempien perustamaa yritystä pian 12 vuotta. Tiinan ravintolaesimieskoulutus pääsee käyttöön kahvila-ravintolassa.

- Päätös jatkamisesta oli yhteinen. On mielekästä saada hyödyntää omaa osaamista, ja touhuaminen kahvila-ravintolassa on tosi kivaa, Rentto toteaa.

Erikoisherkkuja omasta keittiöstä

Ympäri vuoden yhteensä neljä henkilöä työllistävä yritys on vilkkaimman sesongin kynnyksellä. Osa-aikaisia ja kesäapua kutsutaan hommiin tarpeen mukaan.

- Tuntuu hassulta, että työttömyydestä valitetaan, mutta kesäapulaisia on vaikea saada, Rentto heittää.

Kalajaloste Lahtinen myy pelkästään kotimaista kalaa. Lounaiden pääraaka-aineet ovat ainoastaan kalaa. Tiskin erikoisherkuista suurin osa valmistetaan itse. Asiakkaiden suosikkikaloja ovat lohi ja silakka. Varsinainen hittituote on siikatartar-levite.

Viime vuoden kuntakohtaista yrittäjäpalkintoa yrittäjäpari ei osannut odottaa, mutta tunnustus hivelee mieltä. Viehättävä miljöö ja toimiva palvelukonsepti yhdessä laatutuotteiden ja kohdallaan olevan hinta-laatusuhteen kanssa ovat Kalajaloste Lahtisen valtit.

Kelpo kalan on jo kalastaja verestänyt ja laittanut jäihin. Muuten fileestäkään ei tule hyvä.

Toiminnan laajentaminen ei ole kolmen lapsen vanhempien suunnitelmissa tällä hetkellä. Liikevaihto asettui viime vuonna 700 000 euron tuntumaan, ja asettui osapuilleen puoliksi tukku- ja vähittäismyynnin välille.

- Tämän jaksaa nyt vielä pyörittää, ja se tuntuu hyvältä, Rentto kuvailee.

Kalakauppiaan oma herkku on tuore lohi, joka ei kaipaa muuta kuin suolaa ja valkoviinietikkaa kyytipojaksi.


Tiina Rentto viihtyy tiskin takana ja varsinkin lounas-kahvila Lohen asiakkaita palvellessaan.Suuri osa Kalajaloste Lahtisen erikoisherkuista valmistetaan yrityksen omassa keittiössä.

Anna-Silja Suutarinen

Julkaistu 05/2009        
Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Tilitoimisto Kimmo Heikkinen Ky

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Mäki-Yhtiöt Oy

Hakakatu 3, Turku

www.nummensauna.fi

Olemme 70 vuotta Turussa toiminut kokous-, juhla- ja saunatila. Tilat ovat toimivat 10 - 80 henkilölle. Pyydä tarjous juhlistasi! Terveisin Nummen Saunan väki.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 14.06.2018


06-08-liite/2018Kesäliite
to 14.06.2018


Seuraa meitä somessa