Joustava organisaatio vie turkulaista 3D-ohjelmistoa maailmalle

Cadmatic leviää nyt voimakkaimmin Aasiassa

Eräs turkulainen vientimenestystarina täytti viime vuonna 25 vuotta. Maailmalla laajasti käytössä oleva 3D-ohjelma Cadmatic kehitettiin alun perin suunnittelukonserni Elomatic Oy:n omaan käyttöön 1980-luvulla – tuotteesta tuli hyvä ja sillä päätettiin tehdä myös bisnestä, kertoo Elomatic-konserniin kuuluvan Cadmatic Oy:n toimitusjohtaja Jukka Rantala.

Cadmatic Oy perustettiin jo 80-luvun alussa, mutta yrityksen liiketoiminta käynnistyi varsinaisesti vasta 90-luvun alkuvuosina.

- Alusta asti Cadmaticin toiminta oli hyvin kansainvälistä. Siihenkin aikaan Suomessa oli lama, mutta vienti veti. Kohdesegmentiksi valittiin laivanrakennusteollisuus ja Hollannista löytyi hyvä yhteistyökumppani, jonka kanssa yhteistyössä saatiin nopeaan tahtiin paljon asiakkaita mm. Hollannista, Saksasta ja Norjasta.

Cadmaticin 3D-ohjelmisto on kuitenkin paljon monikäyttöisempi kuin erityisesti laivasuunnitteluun tarkoitettu Nupas Cadmatic. Käyttö oli helposti laajennettavissa myös prosessiteollisuuteen. Suomessa ovet avautuivat metsäteollisuuden kautta, kun Cadmatic-ohjelmisto valittiin Metsä-Serlan Kirkniemen tehtaan suunnittelutyöhön vuonna 1995. Silloin lähdettiin aktiivisesti hankkimaan prosessiteollisuuden asiakkaita myös muista maista.

Liiketoiminnan nykyinen laajentuminen perustuu mm. Cadmaticin strategiseen päätökseen rakentaa alueellista organisaatiota. Sillä on merkitystä erityisesti Aasiassa, jossa kasvu on ollut viime vuosina voimakkainta.

- Meillä on mm. Japanissa hyvä partneri, jonka kanssa teemme läheistä yhteistyötä – samoin Vietnamissa ja Etelä-Koreassa. Intiaan olemme avanneet oman toimiston. Toki hyödynnämme myös konsernin olemassa olevaa verkostoa.

- Tällä hetkellä meillä on asiakkaita 42 maassa Etelä-Amerikkaa ja Kiinaa myöten. Intiassa Cadmaticin ohjelmistoja käytetään tällä hetkellä mm. ydinvoimaloiden suunnittelussa, Rantala sanoo.

Toimiminen monenlaisissa kulttuureissa asettaa niin henkilökunnalle kuin ohjelmistolle erityisiä vaatimuksia. Cadmatic onkin varsin helppokäyttöinen ja avoin ohjelmisto: se on helposti integroitavissa asiakkaan muihin olemassa oleviin järjestelmiin. Cadmaticissa myös pyritään siihen, että ohjelmisto otetaan käyttöön jossakin asiakkaan käytännön projektissa. Cadmaticin tarjoama asiantunteva implementointi ja koulutuspalvelu on tärkeä osa ohjelmistotoimitusta.

- Olemme myös teknisesti hyvin vahvoja. Meillä on vahva sidos suunnitteluorganisaatioon eli emoyhtiöömme Elomaticiin ja olemme pystyneet yhdistämään suunnitteluosaamisen ja ohjelmointiosaamisen tehokkaaksi ohjelmistoksi, Rantala huomauttaa. Edelläkävijänä Cadmatic opittiin tuntemaan mm. vuonna 2003, jolloin se ensimmäisenä maailmassa otti käyttöön internet-pohjaisen 3D-laitosmallien katseluohjelmiston. Cadmatic eBrowser mahdollistaa muidenkin kuin suunnittelijoiden pääsyn 3D-tietoon.

- Se toi meille julkisuutta ja nimeä. Ja vaikka kilpailijatkin ovat sen nyt ottaneet käyttöön, mielestäni meidän järjestelmämme pystyy edelleen tehokkaimmin pakkaamaan isot 3D-tiedostot, minkä vuoksi Cadmaticin ohjelma myös toimii nopeammin, Jukka Rantala mainitsee.

Kovasti kilpailluilla ohjelmistomarkkinoilla se on yksi tärkeä tekijä toimivassa kokonaisuudessa, joilla Cadmaticin ohjelmisto houkuttelee uusia asiakkaita.


Jukka Rantalan työ vie miehen tätä nykyä usein maailmalle, mutta matkustus ei haittaa kun bisnes sujuu.Cadmatic eBrowser mahdollistaa muidenkin kuin suunnittelijoiden pääsyn 3D-tietoon.

Anneli Perkiö

Julkaistu 06/2009        

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Liedon Vanhalinna

Vanha Härkätie 111, Lieto

www.abocatering.fi

Viihtyisätja monipuoliset kokous- ja juhlatilat Linnavuoren kartanomiljöössä – historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä. Oheisohjelmaksi opastettuja kierroksia niin museonäyttelyissä kuin ulkoilupoluilla. Tilavuokraus ja tilausravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

05/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.05.2019


Seuraa meitä somessa