Tyypillisin tapaus on pk-yrittäjä

Talousrikolliseksi päätyy, kun jättää asiansa hoitamatta

Vaikka alalla toimivat hämäräveikot tulevat talousrikoksia työkseen tutkiville poliiseille varsin nopeasti tutuiksi, on ammattimaisia rikollisia kuitenkin aika vähän.

- Talousrikosyksikön asiakkaista suurin osa on pk-yrittäjiä - ja yleisin rikos velallisen epärehellisyys. Usein nämä ovat aika säälittäviä tapauksia, sanoo Varsinais-Suomen poliisin talousrikosyksikön vetäjä rikoskomisario Kaarle Lönnroth.

- Ihmisen pitäisi ottaa lainsäädännöstä selvää, ennen kuin hän lähtee ”säästämään” verojenmaksussa tai siirtämään heikossa taloudellisessa tilanteessa yrityksen varoja omaan käyttöönsä. Konkurssin yhteydessä kaikki peritään kuitenkin jälkikäteen korkoineen, mikä voi johtaa ikäviin seurauksiin.

- Kun yrityksellä alkaa mennä huonosti, usein lopetetaan kirjanpidon pitäminen, mikä johtaa väistämättä tuhoon. Samalla lopetetaan oma-aloitteisten verojen tilittäminen, minkä jälkeen kaikki onkin jo laitonta varojen siirtoa ainakin osakeyhtiöistä puhuttaessa, muistuttaa Lönnroth.

Valveutunut konkurssipesän hoitaja tai verottaja huomaa kyllä sitten laittomuudet, jolloin yrittäjän koko omaisuus voi mennä konkurssin myötä.

Usein omaisuutta on siirretty lähipiirille ennen konkurssia. Näin menettelemällä voivat myös lähipiiriin kuuluvat ihmiset joutua asiasta rikosvastuuseen ja heidän saamansa taloudellinen hyöty otetaan pois.

- Vuositasolla näitä tulee vastaan aika monta tapausta: sinänsä ihan rehellinen yrittäjä, jolla jossain kohtaa vain alkaa mennä huonosti ja sitten jätetään velvoitteet hoitamatta.

- Moni yrittäjä ei myöskään osaa lopettaa ajoissa, vaikka näyttäisi siltä, että nyt kerta kaikkiaan menee penkin alle – ja vaikka konkurssi olisi lopulta pienempi häpeä. Jatketaan vaan ja koko ajan yrityksen velvoitteet kasaantuvat.

Kaarle Lönnrothin kokemuksen mukaan on vaikea sanoa, mikä kenelläkin voi olla se laukaiseva tekijä tällaiseen käyttäytymiseen.

- Joillekin se voi olla avioero. Joillekin sairaus tai viina. Joillekin se voi olla uusi, kestämätön kilpailutilanne. Mutta kyllä kai yleisin syy on kuitenkin se perinteinen: silkka ahneus, rikoskomisario arvelee.


Vaikka firmalla menisi kuinka huonosti, moni yrittäjä ei osaa lopettaa ajoissa, rikoskomisario Kaarle Lönnroth pahoittelee.Velallisen epärehellisyys on yleisin talousrikos, ja se johtaa väistämättä käräjille.


Julkaistu 01/2010        
Asianajotoimisto Vuorio & Toivonen

Asianajotoimisto Vuorio & Toivonen

Asianajotoimistoja, Lakiasiaintoimisto, Lakipalvelut

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

01-02/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 06.02.2020


Seuraa meitä somessa