EU rajoittaa yrittäjän työaikaa

EU hyväksyi kesäkuussa kuljetusyrittäjien työaikadirektiivin, joka tarkoittaa tulevaisuudessa työajan rajaamista 48 viikkotuntiin. Suivaantuneet yrittäjät painottavat päätöksen rusikoivan pahasti juuri Suomea, missä suurin osa on pieniä yhdestä kolmeen auton yrityksiä.

Suomen Kuljetus ja Logistiikka SKAL ry: varapuheenjohtaja, liikenteenharjoittaja Teppo Mikkola Mietoisista toteaa yksiselitteisesti direktiivin olevan mahdoton, hatarasti kyhätty ja toivoton valvoa. Kuljetusyrittäjiä koskee jo ajo- ja lepoaika-asetus.

- Nyt puututaan yrittäjän perusoikeuteen! Tuohon tuntimäärään ei mahdu ajo, lastaaminen, huollot ja pesut. Asiakkaat kärsivät, ajoaika jää tyngäksi, kannattavuus laskee ja yrittäjä saa lopettaa, Mikkola luettelee.

Kuppi nurin?

Pienet yritykset kuolevat, kuljettajat jäävät ilman töitä, ja ulkomaiset logistiikkajätit saavat sen, mitä ajavat takaa. Mikkolan mukaan liikenneturvallisuudella ei ole direktiivin kanssa mitään tekemistä. Soveltamisala on myös auki. Kuka katsotaan kuljetusyrittäjäksi?

- Miten tätä valvotaan? Ei nytkään pystytä valvomaan ulkomaista liikennettä. Onko uusissa EU-maissa yhtä korkea moraali? Tämä rapauttaa lakien kunnioittamista.

Kuljetusyrittäjien liitto vaatii, ettei Suomi ota direktiiviä heti ensimmäisten maiden joukossa käyttöön. Mikkola suomii eurokansanedustajia, jotka hänen mukaansa näyttivät vihreää Suomen kilpailukyvyn laskemiselle.

- Vaikuttaa siltä, että virolainen liikennekomissaari myötäilee Saksan ja Ranskan näkemyksiä. Tämä on EU-lehmänkauppaa parhaimmillaan. Yrittäjät ovat olleet kuitenkin aika rauhallisia, tässä aletaan tottua EU:n tapaan toimia, 30 vuotta yrittänyt Mikkola huokaa.

Varsinais-Suomen Yrittäjien toimitusjohtaja Henri Wibomista yrittäjän työajan rajoittaminen on käsittämätöntä ja käytännön valvonta mahdotonta.

- Mikä antaa aiheen kokonaistyöajan suitsimiseen? Tämä on yrittäjille iso kysymys ja ihmettelen todella, onko tämä EU:n tulevaisuuden linja yrittämisen suhteen.


Teppo Mikkola on SKAL:in varapuheenjohtajana hyvin perillä EU:n sisäisistä kiemuroista äläkän nostattavan direktiivin suhteen. Hän uskoo sen kaatuvan omaan mahdottomuuteensa.

anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi

Julkaistu 09/2010        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa