Putkimies pidentää työuraa

Pienenä koulupoikana Seppo Helle väänsi patterin ilmaruuvin auki, ja vesi tulvi luokan lattialle. Tuli satikutia. Myöhemmin jo ammattimiehenä toimiessaan hän suunnitteli yrityksen perustamista lomautuksen takia. Elinkeinoasiamiehen tyly tuomio kuului: sinusta ei ikinä ole siihen.

Rankka alku mutta nyt sujuu hienosti. Houtskarilainen Seppo Helle aloitti yrittämisen toiminimellä vuonna 2005. Varhennetulla vanhuuseläkkeellä aika ei kulunut ilman työntekoa, ja Helle päätti toteuttaa unelmansa lopultakin.

- Kun en osaa toimettomana olla.

LVI-huolto & Asennus S. Helle tekee putkityöt, korjaukset, saneeraukset ja Helle on oikeutettu toimimaan KVV (kiinteistö, vesi, viemäri) -työnjohdossa ja –tarkastuksessa. Varsinkin saaristossa moni on joutunut odottelemaan putkimiestä jopa vuosia.

- Enää ei juuri tarvitse mainostaa. Hinnoittelu tuntui aluksi hieman vaikealta, mutta siihenkin oppii, Helle kertoo.

Elämänkumppani Maaret huomauttaa, että vanhalla turkulaisella on ollut sopeutumista saaristoon, mutta nyt kynnys on ylitetty ja Seppoa kysytään töihin.

- Eräässä talossa nostettiin oikein lippu salkoon sen kunniaksi, että vihdoin tuli putkesta vettä!

Työ on mielekästä

Helteen mukaan töitä on sopivasti. Moni haluaa hyödyntää kotitalousvähennyksen.

- Välillä on painetta enemmän. Esimerkiksi Näsbyn vierasvenesatamaa laitettaessa oli tulla kiire. Yleensä saan suunniteltua työpäivät mieleni mukaan.

Helle siis kartuttaa eläkepottia edelleen. Vuosikymmenien kokemuksen omaavan ammattimiehen palvelut ovat kysyttyjä. Helle kritisoi sitä, että yrittäjän maksut ovat eläkeläiselle samat kuin muille. Niissä olisi laskemisen varaa.

Työmaat sijoittuvat Houtskarin ja Turun välille. Koska Seppo ei suostu itseään kehumaan, Maaret kertoo, että miehen vahvuuksiin kuuluu kokonaisuuksien hahmottaminen. Hänen tarvitsee vain nähdä kohde, ja suunnittelu sekä piirtäminen sujuvat luonnostaan ilman varsinaista koulutusta siihen.

Töitä putkimies aikoo tehdä 68-vuotiaaksi asti. Myös nuorena jopa kilpailuun asti harrastettu pyöräily ja polkupyörät (putkimies huoltaa ja korjaa myös pyöriä) pitävät miehen liikkeellä.

- Pidän työnteosta ja sukanvarteenkin kertyy hieman. Työkalut ovat suht koht entisenlaiset, mutta asennettavaan tavaraan tulee muutoksia vuosittain, Helle selvittää.


Ei ole liian myöhäistä toteuttaa omia unelmia eläkeiässäkään. Seppo Helle perusti oman yrityksen.

–a-ss

Julkaistu 09/2010        
TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

Ravintola Prego

Uimahallintie 2, Kaarina

www.ravintolaprego.fi

KP 60 + 25, R 80, myös kokous-ja catering -palvelut.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa