Energia ja liikenneyhteydet kampittavat yrittämistä saaristossa

Isaksson´s Trädgårdissa Houtskarissa viljellään pääasiassa tomaattia 5 600 neliön viljelypinta-alalla. Koska sukupolvenvaihdos olisi vaatinut vielä isommat investoinnit, Guy ja Ragni Isakssonin pojan Jonas Isakssonin oli helpompi perustaa oma yritys.

Nyt IHT Isaksson´s Handelsträdgård Ab rakentaa Korppoon Wattkastiin 4 200 neliötä viljelyalaa ja liki tuhannen neliön huolto- ja sosiaalitilat. Viljelyn aloittamista Korppoossa edisti myös se, ettei Houtskariin saa valaistuksen vaatimaa sähköä tarpeeksi, ja liikenneyhteydet ovat vaikeammat.

- Sähkö on kynnyskysymys myös täällä Korppoossa. Tarvitsemme yhden megawatin liittymän ja oman muuntajan jo nyt ja noin kolmen vuoden kuluttua yhden lisää, noin 2,2 megawattia, Jonas Isaksson laskeskelee.

Ympärivuotinen viljely tarvitsee valoa ja vettä. Kastelua varten on kaivettu oma vesilammikko ja porakaivo, ja lisäksi kaikki ylikasteluvesi kierrätetään puhdistettuna. Tämä salaatin viljelyssä tuttu systeemi on harvinainen Suomessa tomaatin kasvattamisessa. Lämmitys tapahtuu kaasupannulla, ja lämmön lisäksi hiilidioksidi otetaan talteen.

Kasvusuunnitelmat jo valmiina

Valmista pitäisi olla joulukuun alussa. Vuoden alkupuoliskon myynti on taloudellisesti ratkaisevaa aikaa. Tautiriski on suuri, ja uuteen kasvihuoneeseen astutaan kuten navettaan, suoja-asussa ja –jalkineissa desinfiointimaton kautta.

Uudet, hollantilaiselta toimittajalta saapuvat kasvihuoneet työllistävät yhden työntekijän per tuhat neliötä tomaatin kyseessä ollen. Puutarhaviljelymestari Isaksson toteaa, että oli työ löytää sellaiset pankit, jotka olivat valmiita satsaamaan saaristoon. Ely-keskus ja Finnvera tukevat 1,7 miljoonan euron investointia.

- Työvoiman saanti ei ole ongelma, mutta toivoisin löytäväni työntekijöitä jotka sitoutuvat toiminnan kehittämiseen.

Rakennusvaiheet kahdesta neljään ovat jo paperilla, mutta toteuttaminen riippuu markkinoista. Viljelijä joutuu Isakssonin mukaan kilpailemaan ennemmin hinnan kuin laadun kanssa. Viisivuotistavoitteena on puolet lisää pinta-alaa ja biolämpökeskus.

- Kaikki kuljetukset sisään ja ulos ovat vaikeampia lossilla ja rahti maksaa. Jos saaristo halutaan pitää elävänä, vaaditaan kiinteä yhteys Paraisten ja Nauvon välille ja uudet lautat muille saarille.

Koko perhe, vaimo ja kolme lasta, muuttaa Isakssonin mukana Houtskarista Korppooseen. Vaimo viljelee omenoita, ja yrittäjä näkee jatkossa hedelmien ja vihannesten lähtevän samalta lastauslaiturilta kuluttajien pöytiin.


Jonas Isaksson rakentaa Korppooseen vuokramaalle isoa kasvihuonerypästä tomaatinviljelyä varten.

–a-ss

Julkaistu 09/2010        
SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Kokouspalvelut

Naantalin Kylpylä

Matkailijantie 2, Naantali

www.naantalispa.fi

Kokoukset, juhlat, näyttelyt, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasparatiisi, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa