Kokopäiväiseksi yrittäjäksi koulun kautta

Hyvä startti liiketoiminnalle

Koulutus kannattaa aina. Taloushallintoa perheen yrityksessä tehnyt naantalilainen Ritva Elo uskalsi viime syksynä lähteä kokopäivätoimiseksi tilitoimistoyrittäjäksi suoritettuaan Timalin kautta yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon.

- Olin toiminut sivutoimisesti omassa yrityksessä noin päivän viikossa. Minulla oli muutama isompi asiakas ja jonkun verran pieniä. Perheyrityksessä toimintaa kuitenkin muutettiin ja sain enemmän aikaa omalle yritykselle.

Koulutuksen aikana hän hioi liiketoimintasuunnitelmaa ja strategiaansa sekä selvitti talouden tunnuslukuja. Hän myös hankki yritykselleen toimitilat ja muutti sen osakeyhtiöksi. Nyt Talouspäälliköt Oy:ssä työskentelee jo toinenkin kirjanpitäjä.

- Perheyrityksessä yrittäminen sinänsä oli tullut tutuksi, joten koulutuksen anti oli enemmänkin henkistä. Kaipasin näkökulmaa - ja keinojakin - nimenomaan myyntiin ja markkinointiin ja johtamiseen, Ritva Elo kertoo.

Positiivista ja antoisaa koulutuksessa hänelle oli keskustelu ja kokemusten vaihto muitten yrittäjien kanssa. Osa kurssilaisista oli toiminut jo pitempään yrittäjinä, osa oli vasta perustamassa omaa yritystä ja jotkut hänen laillaan heittäytymässä kokopäivätoimiseksi yrittäjäksi.

- Asioita käsiteltiin yhdessä pohtimisen kautta. Ajatustyötä sai tehdä koko ajan.

- Myös kouluttajilla oli kokemusta yrittämisestä. He osasivat aika hyvin kyseenalaistaa asioita ja panna pohtimaan niitä eri näkökulmista. Kurssin parasta antia oli oman yritysidean selkiyttäminen.

Elon liikeidea sai kurssilla hyvän vastaanoton.

- Perusajatuksena Talouspäälliköt Oy:ssä on, että menemme asiakkaan luo tekemään tätä työtä. Olemme mukana siinä arjessa. Yrityksen toimintaan saa aivan eri tavalla perspektiiviä kuin jos asiakas kävisi vain täällä toimistolla. Yrittäjä saa siitä enemmän hyötyä ja itsellekin se on mielenkiintoisempaa, uskoo Ritva Elo.

- Ne välineet, millä mennään nyt eteenpäin, vahvistuivat ja selkiytyivät kurssilla. Toisaalta keskittyminenkin auttoi: en lähtenyt hajottamaan toimintaa liikaa, hän pohtii.

Mielekästä opiskelua

Koulutus sujui hyvin muun työn ohella, kiittää Elo.

- Meillä oli tiiviitä sessioita torstai-iltapäivästä lauantaihin puolelle päiviin, minkä lisäksi saimme kotiin paljon hyvää luettavaa. Se ei ollut pakkopuurtamista vaan minun mielestäni erittäin mielekäs tapa opiskella.

- Normaalityön ohella jatkuva iltaopiskelu ei olisi käynyt, sillä yrittäjän on pakko monesti jäädä iltaisinkin töihin. Nyt meille oli ilmoitettu todella ajoissa nämä lähiopetusjaksot, joten niihin osasi varautua. Tämän jaksoi oikein hyvin.

- Viikonloppuiltoina keskustelut jatkuivat joskus myöhäänkin ja välillä puhuttiin todella vakavistakin asioista. Iltaopiskelussa ihmiset eivät tule niin tutuiksi, hän arvioi.

- 13 aloitti koulutuksen, mutta loppuvaiheessa meitä oli 8. Joukko tiivistyi ja seuraava tapaaminen meillä onkin epävirallisesti rapujuhlien merkeissä.

Ritva Elolla on kokemusta toki muunkinlaisesta opiskelusta. Muutama vuosi sitten hän suoritti isännöinnin ammattitutkinnon iltakoulutuksena ja KLT-tutkinnon hän tentti vuonna 2008.

- Olen aina opiskellut vähän jotain ja opiskelen varmasti vielä jatkossakin. Tämä on sellainen ala, ettei voi vain heittäytyä olemaan. Ja asiakkaiden kanssa tulee koko ajan uusia tilanteita. Seuraavaksi vuorossa on sitten HTM-tutkinto, hän suunnittelee.


Ritva Elon liiketoimintaidea selkiytyi yritysjohtamisen erikoisammattitutkinnon myötä.


Julkaistu 09/2010        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa