Runokustantamo pärjää omillaan

Kirjan Talossa Teatterisillan vieressä on huone, joka on täynnä ruskeita pahvilaatikoita kattoon asti. Nuori mies pakkaa niitä autoon, joka on lähdössä aamulla Helsinkiin.

- Huomenna on Helsingin Taiteiden Yö ja sieltä lähden lauantaiksi Tampereelle Työväenkirjallisuuden päiville, kustantaja Erno Selänne kertoo.

Selänne muodostaa tasan puolet Savukeidas-kustantamon henkilökunnasta, sen puolikkaan, joka hoitaa kaiken kirjojen myyntiin ja markkinointiin liittyvän tekemisen. Luonnollisesti hän vastaa myös yrityksen taloushallinnosta.

- Ville (Hytönen) puolestaan ideoi ja kustannustoimittaa kaikki kirjat sekä tekee niihin kannet ja taiton. Meillä on hyvä työnjako: kummankaan ei tarvitse hyppiä toisen tontille.

Miehet perustivat kustantamonsa abeina vuonna 2001. Ensimmäinen runokokoelma kustannettiin itse tehdyn musiikkilevyn tuotolla. Senkään jälkeen Savukeidas ei ole pankkilainaa hakenut.

- Homma toimii itsellään. Omavaraisuusaste on 100. Se tosin edellyttää, että kiinteät kulut pidetään minimissä, selittää Selänne.

Vierasta työvoimaa ei siis ole, eivätkä kustantajat itsekään aina palkkoja saa. Ville Hytönen kirjailijana sentään saa silloin tällöin apurahoja.

Savukeitaan kustannuspolitiikka tuottaa aika vaikeasti myyvää tavaraa. Runoutta ja esseistiikkaa ei tunnetusti myydä kymmeniä tuhansia vaan yleensä muutamia satoja kappaleita. On kustantamolla sentään muutama bestsellerikin.

- Antti Nylénin esikoisteoksesta otetaan ehkä neljäs painos ja juuri eilen julkaistiin hänen toinen esseekokoelmansa, joka varmaan myy myös hyvin. Runoteoksista eniten on myynyt Jenni Haukion kokoelma viime vuodelta.

Tämän syksyn ennakkoon kohutuimmasta teoksesta Mitä Jussi Halla-aho tarkoittaa? tullee myös vähintään kohtuullinen myyntimenestys.

Savukeidas toimi yhdistyspohjalta ensimmäiset 9 vuotta. Tämän vuoden alusta toiminta jatkui osakeyhtiön puitteissa, ja nopeasti Savukeidas liittyi myös Varsinais-Suomen Yrittäjiin.

- Kun tietää, ettei yksityisyrittäjällä Suomessa liian helppoa ole, niin tuntui hyvältä kuulua liittoon. Jäsenenä on myös selkeitä etuja, jotka kiinnostivat: Fonectan ja perintätoimiston palvelut muun muassa. Ja uskon, että lakimiehen neuvoillekin tulee vielä tarvetta, Erno Selänne toteaa.


Pienkustantajan työnkuvaan kuuluu myös raakaa roudausta.

–ap

Julkaistu 09/2010        
Rockfun Promotions & Agency Oy

Rockfun Promotions & Agency Oy

Juontajapalvelut, Konsultointipalveluja, Mainosspiikkaus, Mediatoimistoja, Ohjelmatoimistoja, Promootiopalvelut, Viestintätoimistoja, Äänimainontaa

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

06-07/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.06.2021


Seuraa meitä somessa