Yrittäjä taipuu kysynnän mukaan

Lasi taipuu lämmössä

Salon Kuusjoella sijaitsevasta Kuttilan Autolasista lähetetään autojen tuulilaseja ympäri maailmaa osan jäädessä toki Suomeen. Ruotsi on ollut suurin markkina-alue jo parikymmentä vuotta. Yritys täytti elokuussa kunnioitettavat 40 vuotta.

Kotoinen paja Kuusjoella muistuttaa ompelimoa siinä mielessä, että seinät ja hyllyt ovat täynnä kaavoja ja leikkauspöytä on iso. Kaavat olevat tukevampaa tekoa ja kankaan sijasta leikataan lasia, jota on odottamassa massiivisia nippuja.

Leikattu lasi asetellaan tarkasti muottiin ja noin 700 asteen kuumuudessa lasi muotoutuu ja siirretään jäähtymään. Muotteja on yli tuhat erilaista, silti vain murto-osa malleista.

- Ennen autoilua ei harrastettu, vaan autoa tarvittiin liikkumiseen. Alussa teimme suurimmaksi osaksi varaosalaseja. Myöhemmin erikoistuimme harrasteautoihin, yrittäjä Kalevi Kaitila kertoo.

Edelleen vastaan tulee autoja, joista ei ole kuullutkaan. Kun jokaisella merkillä on omat mallit, on valikoimaa väkisinkin rajattava. Kuttilan Autolasi on autoharrastajien tiedossa luotettavana laatulasin toimittajana. Sana on kulkenut niin tehokkaasti, että muuta mainontaa ei ole tarvittu.

Taantumasta ei tietoa

- Toimitamme autolaseja, pääasiassa tuulilaseja amerikkalaisiin, eurooppalaisiin ja japanilaisiin vanhempiin autoihin. Tuotantomäärät ovat niin pienet, että markkinat eivät kiinnosta suuria tehtaita, Kaitila sanoo.

Yrittäjä levittää muovin kahden lasin väliin, ja siistii ylimääräiset reunoista. Laminointi tai vakuumikäsittely aikaan saavat kestävän lasin jossa on mukana värisävy. Muuten tekotapa ei juuri ole muuttunut: lasi tarvitsee edelleen lämpöä taipuakseen. Juha Kaitila heittää väliin, että neljässä vuosikymmenessä on oma vetreys koetuksella.

Neljä työllistävän yrityksen liikevaihto asettui viime vuonna 420 000 euron tuntumaan. 1990-luvun lama ei heilutellut, eikä nykyinenkään taantuma. Autoharrastajia riittää laidasta laitaan, ja tuulilasin tarvitsee niin Rolls Royce kuin Anglia tai Datsun.

- Osa on tyytyväinen saadessaan menopelin ajokuntoon, osa viilaa autot aivan viimeisen päälle. Asiakkaissa on myös erilaisia yrityksiä ja esimerkiksi liikennöitsijöitä, jotka laittavat vanhan Sisun kuntoon.

Itse Kaitila on entisöinyt pappatunturin ja huristelee sillä. Vanhan Angliansa mies laittoi eteenpäin, ettei tulisi ottaneeksi ikuisuusprojektia kiusakseen.


Kalevi Kaitila on toiminut alalla yli 40 vuotta, ja edelleen törmää automerkkeihin, joista ei ole kuullutkaan.

–a-ss.

Julkaistu 12/2010        
Turun Timanttisahaus Oy

Turun Timanttisahaus Oy

Timanttiporaus, Timanttisahaus

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tuorlan Majatalo

Tuorlantie 1 E, Kaarina

A 40-100, KP 5-25, R 80. Kokoukset, juhlat,yritystilaisuudet, luontoaktiviteetit, hostellimajoitus kauniissa kartanoympäristössä. Kauttamme myös Tuorlan tiedekeskuksen tilojen vuokraus.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa