Yrittäjä taipuu kysynnän mukaan

Lasi taipuu lämmössä

Salon Kuusjoella sijaitsevasta Kuttilan Autolasista lähetetään autojen tuulilaseja ympäri maailmaa osan jäädessä toki Suomeen. Ruotsi on ollut suurin markkina-alue jo parikymmentä vuotta. Yritys täytti elokuussa kunnioitettavat 40 vuotta.

Kotoinen paja Kuusjoella muistuttaa ompelimoa siinä mielessä, että seinät ja hyllyt ovat täynnä kaavoja ja leikkauspöytä on iso. Kaavat olevat tukevampaa tekoa ja kankaan sijasta leikataan lasia, jota on odottamassa massiivisia nippuja.

Leikattu lasi asetellaan tarkasti muottiin ja noin 700 asteen kuumuudessa lasi muotoutuu ja siirretään jäähtymään. Muotteja on yli tuhat erilaista, silti vain murto-osa malleista.

- Ennen autoilua ei harrastettu, vaan autoa tarvittiin liikkumiseen. Alussa teimme suurimmaksi osaksi varaosalaseja. Myöhemmin erikoistuimme harrasteautoihin, yrittäjä Kalevi Kaitila kertoo.

Edelleen vastaan tulee autoja, joista ei ole kuullutkaan. Kun jokaisella merkillä on omat mallit, on valikoimaa väkisinkin rajattava. Kuttilan Autolasi on autoharrastajien tiedossa luotettavana laatulasin toimittajana. Sana on kulkenut niin tehokkaasti, että muuta mainontaa ei ole tarvittu.

Taantumasta ei tietoa

- Toimitamme autolaseja, pääasiassa tuulilaseja amerikkalaisiin, eurooppalaisiin ja japanilaisiin vanhempiin autoihin. Tuotantomäärät ovat niin pienet, että markkinat eivät kiinnosta suuria tehtaita, Kaitila sanoo.

Yrittäjä levittää muovin kahden lasin väliin, ja siistii ylimääräiset reunoista. Laminointi tai vakuumikäsittely aikaan saavat kestävän lasin jossa on mukana värisävy. Muuten tekotapa ei juuri ole muuttunut: lasi tarvitsee edelleen lämpöä taipuakseen. Juha Kaitila heittää väliin, että neljässä vuosikymmenessä on oma vetreys koetuksella.

Neljä työllistävän yrityksen liikevaihto asettui viime vuonna 420 000 euron tuntumaan. 1990-luvun lama ei heilutellut, eikä nykyinenkään taantuma. Autoharrastajia riittää laidasta laitaan, ja tuulilasin tarvitsee niin Rolls Royce kuin Anglia tai Datsun.

- Osa on tyytyväinen saadessaan menopelin ajokuntoon, osa viilaa autot aivan viimeisen päälle. Asiakkaissa on myös erilaisia yrityksiä ja esimerkiksi liikennöitsijöitä, jotka laittavat vanhan Sisun kuntoon.

Itse Kaitila on entisöinyt pappatunturin ja huristelee sillä. Vanhan Angliansa mies laittoi eteenpäin, ettei tulisi ottaneeksi ikuisuusprojektia kiusakseen.


Kalevi Kaitila on toiminut alalla yli 40 vuotta, ja edelleen törmää automerkkeihin, joista ei ole kuullutkaan.

–a-ss.

Julkaistu 12/2010        
Mk-Kassamasiina Oy

Mk-Kassamasiina Oy

Kassajärjestelmiä

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

M Kitchen & Cafe

Itäinen Rantakatu 4-6, Turku

http://mbakery.fi/mkitchencafe/

M Kitchen & Cafe on ainutlaatuinen ravintola, kahvila, kokous- ja juhlatila sekä viikonlopun the brunssipaikka Turun jokirannassa museo Aboa Vetus & Ars Novan tiloissa. Ravintolamme sijaitsee turkulaisen museon Aboa Vetus & Ars Novan aulatilassa, jossa moderni ilmeemme yhdistyy historialliseen rakennukseen ja vanhan Turun raunioihin. Ravintolatilaamme kuuluu lisäksi kesäaikana käytettävissä oleva sisäpihan terassialue, jollaista toista et kaupungista löydä. Ravintolamme tarjoilee lounasta arkisin klo 11-14 ja olemme auki joka päivä klo 11-19. Viikonloppuisin löydät meiltä erittäin suositut brunssimme klo 11-15 lauantaina ja sunnuntaina. Ravintolatilassamme on mahdollista järjestää yksityistilaisuuksia aukioloaikojen ulkopuolella. Aamutilaisuudet ennen klo 11 ovat suosittuja ja ravintolamme on myös suosittu paikka varata iltakäyttöön esimerkiksi karonkajuhlaan tai häätilaisuutta varten. Ravintolatilan lisäksi saman katon alta löytyy myös kaksi kokoustilaa, Factory ja Biljardisali, joissa pystyt toteuttamaan erilaiset kokoukset, perhejuhlat ja -tilaisuudet sekä konferenssit aamusta iltaan. Biljardisali on intiimi tila maksimissaan 22 henkilölle ja Factory on puolestaan monitoimitila noin 40 henkilölle, jossa on järjestetty kokouksien lisäksi perhejuhlia.

Lue uusin näköislehtemme

11/2018Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 15.11.2018


Seuraa meitä somessa