Saattohoito on konkurssirikos

Välikäsi putsaa pöydän

Konkurssipesien tyhjentämiseen liittyvä saattohoito jättää velkojat vaille omaansa. Saattohoitaja, bulvaani piilottaa yrityksen omaisuuden harkituin toimenpitein. Bulvaani voi pyörittää toimintaa alusta saakka.

Varsinais-Suomessa tapauksia on poliisin tutkittavana vuosittain muutamia kymmeniä ja rahaa niissä pyörii sadastatuhannesta yli miljoonaan euroon, kertoo rikoskomisario Kaarle Lönnroth, talousrikostutkintaryhmän päällikkö.

Yrittäjän motiivina ovat vero- tai muut laukeamassa olevat velat. Kyse on vero- tai kirjanpitorikoksesta tai velallisen epärehellisyydestä. Välikäsiä, bulvaaneja, käytetään esimerkiksi vääräsisältöisten kuittien tehtailuun.

Kuittiyhtiön nimiin voidaan siirtää työntekijät, välttää ennakonpidätykset ja sosiaaliturvamaksut sekä hyötyä arvonlisäverosta. Kuittitehtailu voidaan naamioida alihankinnaksi. Bulvaanille maksetaan yleensä kertakorvaus.

- Vain kerran olen törmännyt tapaukseen, jossa bulvaanille maksettiin säännöllisesti, tavallaan palkkaa, Lönnroth toteaa.

Lama nostaa rikoslukuja

Yrittäjä ja bulvaani löytävät toisensa usein lehti-ilmoituksen perusteella, jossa ollaan valmiita ostamaan velkainenkin yritys. Karuimmillaan välikädeksi värvätään viinamäen miehiä tai tutun tuttu, jonka luottotiedot ovat puhtaat. Loppuvaiheessa ennakkoperintärekisteriin pääsyllä ei enää ole merkitystä.

Rikollisen toiminnan jäljille voidaan päästä pesänhoitajan tekemän velallisselvityksen tai verottajan verotarkastusselvityksen kautta. Lönnrothin mukaan yksittäiset velkojat harvemmin tuovat epäilyksensä poliisille.

Ilmiö kärjistyy työvoimavaltaisilla aloilla kuten rakennusala.

- Keski-ikäinen mies jolla on jo konkursseja takana, usein poliisille jo tuttu, Lönnroth luonnehtii arkkityyppiä.

Harmaan talouden torjuntakeinoksi tuli vuonna 2007 tilaajavastuulaki. Sen mukaan yrittäjä selvittää itse, miten sopimuskumppani hoitaa lainmukaiset velvoitteet. Lönnroth kehottaa pyytämään selvitykset urakoitsijoilta.

Lama on valtakunnallisesti nostanut rikoslukuja, ja saattohoito on konkurssirikos. Vastuu jatkuu bulvaanille myynnistä huolimatta, ja rikoksen tapahduttua on henkilökohtaisesti vastuussa saatavista. Seuraamukset ovat sen mukaiset.

Kuittifirmoihin myös hakeutuu tietynlainen työntekijäaines. Monella on ulosottovelkaa, ja osa palkasta on kiva saada pimeästi. Ulkomaiset yhtiöt ja työntekijät tuovat omat mausteensa soppaan.

- Perimmäinen motiivi vaikuttaa olevan ahneus. Omaisuus halutaan pelastaa. On myös surullisia tarinoita, joihin liittyy avioero, sairautta ja ylipäänsä kaiken toivon menettäminen, Lönnroth kuvailee.

Poliisille voi antaa vihjeen nimettömänä. Osa osoittautuu perättömiksi, osasta aloitetaan esitutkinta.


Rikoskomisario Kaarle Lönnroth kehottaa aliurakan antajia miettimään tarjousten halpoja hintoja. Alehinta antaa syyn epäillä lainmukaisten velvoitteiden laiminlyömistä tarkoituksella.

anna-silja.suutarinen@y-lehti.fi

Julkaistu 0102/2011        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa