Linnusta voi jalostaa monia eri tuotteita

Suurimmat pääsiäismunat

Strutsi on primitiivinen laumaeläin, mutta se leimaantuu hoitajaansa. Metsämaalla sijaitsevan Polar Ostrich –tarhan Marja Rautala menee aitaukseen juttelemaan linnuille, ja poimii samalla tuoreen munan talteen. Noin kahden ja puolen metrin mittainen 150-kiloinen lintu on häkellyttävä näky.

Vuonna 1994 aloittaneella tarhalla on tilaa 50:lle linnulle, mutta strutseja on tällä hetkellä parikymmentä 13 – 15 –vuotiasta. Munintakausi alkaa tässä kuussa ja kestää syyskuulle. Strutsi on sukukypsä 2-4 –vuotiaana.

- Tule, tule! Niin olet komea, tule tanssimaan, tule! Rautala houkuttelee.

Strutsit ymmärtävät kehut ja iso uros tulee Rautalan eteen kajauttamaan reviirinmerkitsemisäänen. Kaula pulleana se päästää buuausta muistuttavaa laulua. Muuten strutsit eivät ääntele, sillä niillä ei ole äänielimiä. Poikaset kukertavat noin kolmen kuukauden ikäisiksi.

Uteliaita ja touhukkaita

Naaras munii yleensä joka toinen tai kolmas päivä, ja voi elinikänsä aikana munia 2 000 munaa. Strutsit ovat pitkäikäisiä. Uros on tummempi, naaras vaaleampi. Tyhmäksi luonnehditulla linnulla on 40 gramman painoiset aivot.

- En pidä strutsia niin tyhmänä. Niillä on hyvä kuulo ja näkö, ja kun hiihtelen tässä tarhan ympäristössä, ne seuraavat minua tarkkaan. Ne ovat uteliaita ja touhukkaana mukana elämässä, Rautala kertoo seuralaisistaan.

Lopulta iso uros palkitsee hoitajansa kyykistymällä tanssimaan: se leyhyttää valtavia siipiä ja keinuu jalalta toiselle. Tämä naaraalle esitettävä kosiotanssi kestää minuutista jopa liki neljään minuuttiin, ja naaras vastaanottaa sen havisuttamalla siipiään.

Uroksen reviirissä olevat naaraat munivat samaan munakuoppaan, mutta emot tunnistavat omat munansa. Rautala huomauttaa, että strutseista voisi ottaa oppia – ne hoitavat parisuhdetta rakentamalla munapesää ja ruokailemalla laitumella yhdessä.

Älä juokse

Vaikka strutsi voi vaikuttaa pöljältä honkkelolta, joka vain seuraa aidanviertä, sen voimia ei kannata aliarvioida. Strutsilla on kaksi varvasta, joista toisessa on raatelukynsi. Sen raateleva tai tömäyttävä potku voi olla kohtalokas. Linnulla itsellään on vahva rintapanssari puolustautumiseen lajitoveria vastaan.

Jos käy niin köpelösti, että joudut yllättäen vastakkain laitumella olevan strutsin kanssa, älä edes yritä juosta pakoon…Tämä tipu voi helposti pintellä seitsemääkymppiä.

- Pidä näköyhteys, ota siivestä kiinni, juokse aitauksen viereen tai käy maahan makuulle. Strutsi voi istua päälle, mutta siitä voi selvitä, Rautala neuvoo.

Pian maalataan munia pääsiäiskoristeiksi. Tilan kahvilassa voi kokeilla ison munan maalausta, ja tutustua strutsituotteisiin. Nahasta on jalostettu lompakoita, laukkuja, kenkiä, hansikkaita ja solmioita. Sulkien kasvukohdat näkyvät nahassa pieninä nyppyinä.

Kahvilasta löytyy myös munia. Yksi muna painaa noin 1,3 – 1,5 kiloa ja vastaa noin 20 kananmunaa. Muna kypsyy keitettäessä syötäväksi puolessatoista tunnissa. Tyhjiä kuoria on koristeltu kaiverruksin ja asennetun ledlampun kanssa kuoresta saa pienen valaisimen.

Strutsin teurasikä on yhdestä kahteen vuotta. Liha on punaista, mureaa ja helposti sulavaa. Rautala toteaa, että lihan markkinointi on ongelma, sillä ulkomailta tuotua lihaa saa halvemmalla kuin kotimaista.

- Tarhaajien kannattaisi erikoistua ja tehdä yhteistyötä. Siten elinkeinosta saisi kannattavampaa. Nyt Suomessa on noin kymmenen strutsitarhaa.


Strutsin muna painaa liki puolitoista kiloa ja vastaa noin kahtakymmentä kananmunaa. Kuoren voi rikkoa naputtamalla vasaralla useamman kerran samaan kohtaan tylppää päätä. Sisus ravistetaan ulos.Tyhjiä munankuoria voi maalata, muokata pieneksi lampuksi tai jos onnistuu rikkomaan kuoren kauniisti, palasiin voi tehdä kukka-asetelman tai istuttaa pääsiäisruohoa.Strutsin sulat ovat legendaarinen puuhkan raaka-aine. Marja Rautala on istuttanut kuoriin pääsiäiskukkia.Polar Ostrich –tarha on yksi Suomen noin kymmenestä strutsitarhasta. Linnut viihtyvät ulkona myös talvella.Strutsi munii yleensä joka toinen tai kolmas päivä. Marja Rautala korjasi tuoreen munan talteen ulkoaitauksesta.Nahasta on jalostettu lompakoita, laukkuja, kenkiä, hansikkaita ja solmioita. Sulkien kasvukohdat näkyvät nahassa pieninä nyppyinä.

–a-ss

Julkaistu 04/2011        
KT Selin Oy

KT Selin Oy

Konsultointipalveluja, Koulutuspalveluja, Liikkeenjohdon konsultointi

BLOGIT

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Ota yhteyttä ajoissa

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Kasvavia yrityksiä, onnellisia yrityskummeja

Yrityskummit Varsinais-Suomi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa