Turun Tietokeskusta on kasvatettu harkiten

Vuoden yrittäjäperhe on yhtä mieltä yrityksen suunnasta

Turun tämän vuoden yrittäjäperheeksi valittu Lehmuskosken perhe on harvinaisen joustavasti, aina tilanteen mukaan, vaihtanut vuosikymmenien aikana niin toimialaa kuin yrityksen vetäjiäkin.

Perheyrityksestä nyt jo eläkkeelle siirtynyt Timo Lehmuskoski ryhtyi vuonna 1959 vanhempiensa muutamaa vuotta aiemmin perustaman lanka- ja käsityötarvikkeiden tukkuliikkeen yrittäjäksi – samalla kun hänen sisarensa Riitta Suomi jatkoi äitinsä 20-luvulla aloittaman käsityöliike Sylvi Salosen pitämistä.

- Vuonna 1975 perustin myös kodinsisustus- ja lahjatavaraliike Seistop Oy:n, jossa myös tehtiin alusta asti tukkukauppaa: tuontia ja vientiä Keski-Eurooppaan ja Skandinaviaan, Lehmuskoski kertoo.

Tällä hetkellä perhe saa elantonsa kuitenkin jostain ihan muusta. Vaihto-oppilasvuoden USA:ssa 1980-luvun alussa viettänyt Petri Lehmuskoski toi rapakon takaa liikeidean. Hän halusi ryhtyä tuomaan maahan tietokonepelejä ja muun muassa merkkitietokoneita. Ajatus oli silloin aivan uusi, sillä senaikaiset tietokonemyyjät Suomessa rakentelivat koneita itse liikkeittensä takahuoneissa.

- Olin niin nuori, etten saanut pankista lainaa, joten pyysin isää yrityksen johtoon, Petri Lehmuskoski naurahtaa. Tietokonepeleihin keskittynyt Toptronics Oy perustettiin 1983.

Samoihin aikoihin perustettu Turun Tietokeskus Oy suuntautui voimakkaasti yrityspuolen palvelemiseen – vaikka yrityksellä on toki koko ajan ollut vähittäismyyntiäkin. Aika oli alanvaihdolle oikea, sillä 1990-luvun puolivälissä yritykset siirtyivät tietokoneaikaan. 1980-luvun lopulta alkaen perhe luopui muista yrityksistään.

Hallittu sukupolvenvaihdos

2000-luvulla perheyritys tuli jälleen uuteen vaiheeseen. Toptronics yhdistyi Petri Lehmuskosken johdolla ruotsalaisen kilpailijansa PanVisionin kanssa, ja samoihin aikoihin perheyrityksessä alkoi lähestyä myös sukupolvenvaihdoksen aika. Muutos suunniteltiin tarkoin.

- Minusta on tärkeää, että perheyrityksessä sukupolvenvaihdos tehdään hallitusti ja harkiten ja niin, että luopuja on siinä mukana, Timo Lehmuskoski korostaa. Sen verran sujuvasti muutos menikin, että Perheyrittäjien liitto antoi heille siitä tunnustusmitalin.

Turun Tietokeskuksen yrittäjiksi tulivat muutaman vuoden ihan muuta uraa kokeillut tytär Reetta ja tämän aviomies Tuomas Kaukinen, joka on Tietokeskuksen nykyinen toimitusjohtaja. Toptronics myytiin kahdessa osassa ja Petri Lehmuskoski siirtyi kokonaan PanVisionin palvelukseen, vaikka on edelleen myös Tietokeskuksen vähemmistöosakas.

Tänä päivänä Turun Tietokeskus on keskittynyt yhä enemmän yritys- ja julkissektorin IT -laitteisiin ja -palveluihin.

- Tietokoneitten kehittyessä palvelun merkitys on kasvanut koko ajan. Nykyisin yrityksen henkilökunnassa on useita kymmeniä eri laitetoimittajien sertifioituja osaajia. Ei riitä, että osataan myydä uusia laitteita, ne täytyy myös osata ottaa käyttöön, Tuomas Kaukinen sanoo.

Taatakseen hyvän palvelun isoille yritysasiakkailleen koko maassa Turun Tietokeskus on laajentunut Turun lisäksi Raumalle, Tampereelle, Saloon ja Helsinkiin. Työntekijöitä on 60.

- Yrityksen kasvattaminen tässäkin mittakaavassa on ollut välttämätöntä, että alalla pärjää, toimitusjohtaja uskoo.

Timo Lehmuskoski on samaa mieltä. Yrityksen tulevaisuus on hänellekin tärkeää.

- Meillä on aina annettu uusien ideoitten kehittyä ja kasvaa. Kasvu on kuitenkin ollut hallittua ja harkittua, eikä sitä ole toteutettu vieraalla pääomalla, hän kiittää.


Tuomas Kaukinen, Timo Lehmuskoski, Reetta Kaukinen ja Petri Lehmuskoski Turun Tietokeskuksen ovella Nuppulantiellä.Tuomas Kaukinen esittelee Tietokeskuksen todellisen tietokeskuksen, serverihuoneen.Lehmuskosket palkittiin Vuoden yrittäjäperheenä Suomalaisen Yrittäjyyden kevätjuhlassa Turun VPK:n talolla 12.5.2011.


Julkaistu 06-08/2011        
Turun Länsivankkurit Oy

Turun Länsivankkurit Oy

Matkailuajoneuvojen huolto, tarvikkeet ja varaosat, Matkailuajoneuvojen myynti, Matkailuautoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Tuorlan Majatalo

Tuorlantie 1 E, Kaarina

A 40-100, KP 5-25, R 80. Kokoukset, juhlat,yritystilaisuudet, luontoaktiviteetit, hostellimajoitus kauniissa kartanoympäristössä. Kauttamme myös Tuorlan tiedekeskuksen tilojen vuokraus.

Lue uusin näköislehtemme

09/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 05.09.2019


Seuraa meitä somessa