Suomessa valmistettuja muoviosia kootaan jopa Kiinan markkinoilla

Muovi tulee vastaan joka paikassa kännykänkuorista sähkötauluihin. Silti on yllättävää, että muoviosia valmistetaan myös Suomessa. Uudessakaupungissa toimiva Comol puristaa muovirakeita erilaisiin muotteihin taukoamatta maanantaista perjantaihin ja työllistää 43 työntekijää. Suurin osa valmiista tuotteista päätyy kuitenkin ulkomaille.

Comol kuuluu Fibox Plastic & Aluminium -konserniin, jonka alkuperäiset juuret ovat Fiskarsissa ja Fibox Oy Ab:ssä. Comolilla on tänä päivänä sisartehdas Kiinan Guangzhoussa.

– Suomen ja Kiinan tehtaat täydentävät toisiaan ja tekevät itse asiassa Suomessa toimimisen mahdolliseksi. Liikevaihtomme syntyy aika tarkkaan puoliksi molempien tehtaiden välillä. Se johtuu siitä, että Uudessakaupungissa valmistetaan isompia tuotteita kuin Kiinan tehtaalla. Kiinassa pystymme valmistamaan omassa tehtaassa muotit edullisesti. Suurimmat muotit painavat jopa kymmenentuhatta kiloa. Tällä tavalla pystymme hallitsemaan asiakkaidemme laajat muotiprojektit ja takaamaan muottien varman toiminnan sekä tuomaan kustannushyötyä asiakkaalle, toimitusjohtaja Niklas Skogster kertoo.

Muovituotteet valmistetaan asiakkaiden tilauksesta, omia tuotteita tehtailla ei ole. Energiateollisuus ja terveydenhuoltoala ovat suurimpia tilaajia, mutta tuotteita menee myös ilmastointipuolelle ja esimerkiksi sähköautoihin.

– Asiakas ei tarvitse kuin idean tuotteesta, me hoidamme tarvittaessa kaiken tuotesuunnittelusta lähtien, Skogster kertoo.

Uudenkaupungin tehtaassa otettiin tänä vuonna käyttöön uusi ISO 7 –luokan puhdastila. Sen myötä voidaan valmistaa entistä suurempia terveydenhuoltoalan tuotteita.

Kiinassa palkkainflaatio on huomattava, mutta silti työvoimakulut ovat vain murto-osa suomalaisista. Skogster vakuuttaa kuitenkin, että Uudenkaupungin tehdas tulee säilymään.

– Olemme viimeisen kolmen vuoden aikana käyneet melkoisen kehityspolun yrityksessä. Nyt olemme suomalaisomisteinen konserni, jonka pääpaikka on Kiinassa. Lähes koko projekti- ja tuotekehityshenkilöstömme on Kiinassa.

Comolin liikevaihtotavoite ensi vuodelle on 20 miljoonaa euroa.


Muovirakeet puristetaan muotin sisällä noin kolmensadan asteen kuumuudessa haluttuun muotoon. Prosessi kestää kappaleen koosta riippuen parista sekunnista noin minuuttiin, toimitusjohtaja Niklas Skogster kertoo. Kuvassa myös Anu Kallila.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 11/2011        
Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa