Konferensseista koiranäyttelyihin

Varaukset viime vuoden tasolla

Miltä alkanut vuosi näyttää kokous- ja konferenssijärjestäjän silmin? Kysyimme asiaa muutamilta varsinaissuomalaisilta alan yrityksiltä ja toimijoilta.

Turun Messu- ja Kongressikeskus

– Odotimme hieman hiljaisempaakin vuotta, koska kulttuuripääkaupunkistatus houkutti Turkuun paljon tapahtumia viime vuodeksi, liiketoimintapäällikkö Päivi Hoikkala kertoo. Alkanut vuosi näyttää kuitenkin vilkkaalta ja varausten osalta mennään suurin piirtein viime vuoden luvuissa.

Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa on tänä vuonna useita ympäri Suomea kiertäviä isoja tapahtumia, kuten esimerkiksi Suomen Tieyhdistyksen toteuttama Väylät & Liikenne, K-kauppiasliiton K-Team Päivät sekä jo tammikuussa olleet SAKKI ry:n Next Step koulutus- ja työpaikkamessut. Lisäksi järjestetään monta koira-alan tapahtumaa, joista suurimpia ovat Winter Dog Show ja October Show. Hieman yli vuoden käytössä olleessa uudessa ravintolasalissa on järjestetty lukuisia juhla- ja lanseeraustilaisuuksia ja sama tahti jatkuu myös tänä vuonna.

Messuyhtiön perustamisesta tulee kesällä kuluneeksi 25 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi kaikki 25-vuotiaat pääsevät Turun Messu- ja Kongressikeskuksen toteuttamiin messutapahtumiin ilmaiseksi.

Turku Touring

– 2012 näyttää keskivertovuodelta kongressien määrän suhteen. Kotimainen perheterapiakongressi tuo 500-600 osallistujaa Turkuun maaliskuussa, Sairaalatekniikan päivät 350 helmikuussa ja Geriatriapäivät 250 tammikuussa. Vuodet 2013-2015 näyttävät jo mielenkiintoisilta myös, Turun kaupungin ja Turku Touringin kongressipäällikkö Sari Ruusumo kertoo.

Tapahtumien suhteen tämä vuosi näyttää hyvältä. Tulossa on muun muassa 19-vuotiaiden Lacrossen MM-kisat, joihin saapuu jopa 700 haavipallon pelaajaa lähinnä USAsta. Elokuussa Turun valtaavat 1500 geokätkijää ja kesäkuun alussa 10 000 lentopalloilevaa nuorta.

Kulttuuripääkaupunkivuosi toi Ruusumon mukaan Turun kongressimarkkinointiin kansainvälistä näkyvyyttä, jota ei millään muuten olisi voitu saavuttaa. 2011-Säätiön ja Turku Touringin vieraina oli 500 kansainvälistä journalistia, joiden kirjoittamien artikkelien mainosarvo on 19,7 miljoonaa euroa: kongressiyksikön 80 vuoden budjetti.

– Kokousvieraille Logomo on uusi, hieno paikka. On ilo edustaa tällaista seutua, joka investoi rohkeasti uuteen. Scandic Julian 155 huonetta ja Messukeskuksen ravintola avasivat juuri ovensa. Uusin esimerkki voisi tulla 30 kartanon ryhmästä. Ruissalossa avataan helmikuussa 2012 kokous- ja juhlavieraille täydellisesti remontoitu Turun aikuiskoulutussäätiön Marjaniemen kartano, joka alun perin rakennettiin Rettigin suvulle.

Sokos Hotel Rikala

Salon alueella järjestetyt tapahtumat ovat enimmäkseen kokoustasoisia osanottajamääriltään, hotellinjohtaja Jaana Johansson kertoo.

– Kokousten osanottajamäärät ovat pienentyneet edellisistä vuosista, kyselyä ja kauppaa tulee pienempiin kokouksiin, noin alle kymmenen henkilöä. Tammikuu on ollut vilkkaampi kuin viime vuonna.

Turun kulttuuripääkaupunkivuosi ei heijastunut Hotelli Rikalan kävijämääriin mitenkään, Johansson arvioi.

– Emme huomanneet mitään poikkeamaa. Astrum Areena on aloittanut uutena tulokkaana ja se tuo mukavan säväyksen Salon alueen markkinointiin. Toivottavasti se tuo potkua varsinkin messuihin ja muihin tapahtumiin sekä ruokkii näin ollen myös muita matkailualan yrittäjiä.

Naantalin Kylpylä

– Viime vuosi oli erinomainen sekä kokous- että lomamyynnin osalta niin Naantalin kuin Ruissalonkin Kylpylässä. Vaikuttaa siltä, että kulttuuripääkaupunkivuoden noste jatkuu myös tänä vuonna, sillä ainakin ennakkovaraukset lupaavat vuodesta hyvää kokousvuotta. Erityisesti keväälle ja kesälle tuntuu kohdistuvan paljon kokouskysyntää ja varauksien kanssa kannattaakin olla ajoissa liikkeessä, myynti- ja markkinointijohtaja Riikka Suurkaulio kertoo.

Tammikuun alku oli majoittuvien kokousasiakkaiden osalta viime vuotista hiljaisempi kun taas päiväkokousasiakkaiden määrä on kasvanut. Suuriakin kokouksia varataan nyt entistä lyhyemmällä varoitusajalla.

– Hyväkään kokous ei välttämättä jää osallistujien mieleen, ellei heille voi tarjota jotain erilaista ja ennen kokematonta siinä sivussa. Nykyään päivänkin mittaisiin kokouksiin yhdistetään usein erilaisia liikunta- ja muita aktiviteetteja. Me tarjoamme esimerkiksi tiimipelejä, pelastuspukuohjelmia, kahvakuulaa ja karaokejumppaa ja illallisella voi seurata huippuesiintyjien showta.

Hotel Fjalar

– Meidän pienen hotellimme päätuote on tarjota tasokasta majoitusta. Kävijäkuntamme muodostuu lähinnä liikematkustajista ja jonkin verran myös vapaa-ajan matkustajista. Koska sijaitsemme aivan uuden Astrum-keskuksen vieressä toivomme, että saisimme sitä kautta myös kokousvieraita meille, hotellin omistaja Tina Kesälä sanoo.

Salossa toimivalla Fjalarilla on suora kytkös Astrum-keskukseen, sillä hotelli on rakennettu kauppaneuvos Fjalar Nordellin entiseen kotitaloon. Nordell perusti Saloran televisiotehtaan, jonka entisessä rakennuksessa Astrum nyt toimii.

Holiday Club Caribia

– Varaustilanne vaikuttaa jopa paremmalta kuin viime vuonna tähän aikaan, hotellinjohtaja Lorentz Salo kertoo. Tosin kylpylähotelli oli viime vuoden alkupuolella remontissa, mutta nyt jo maalis-huhtikuukin on varatumpi kuin vuosi sitten.

– Keskitymme nyt markkinoinnissa erityisesti suurien tilaisuuksien järjestämiseen. Logomo on kilpailijamme, mutta se ei haittaa. Aiomme myös tuottaa entistä enemmän omia tapahtumia, esimerkiksi musiikkitilaisuuksia.

Viime vuoden remontissa Caribian alakerran ravintolamaailma ja kylpylän vastaanotto uusittiin. Kesällä työn alle otettiin kokoustilat. Kokous- ja juhlatiloja löytyy nyt noin kymmenen hengen Föri-kabinetista Caribia Areenaan, jonne mahtuu jopa 2000 ihmistä.

Hotelli Aquarius

– Tämä vuosi näyttää erittäin vilkkaalta, Uudessakaupungissa toimivan Hotelli Aquariuksen johtaja Toni Tyrjy sanoo. Viime vuoteen verrattuna tammikuu on ollut vilkkaampi ja koska Uuteenkaupunkiin on tullut useita uusia yrityksiä, on myös kokoustilojen kysynnässä odotettavissa kasvua.

– Tyypillinen kokousseurue meillä on noin 20 osallistujaa. Tiloja meillä on aivan pienistä seurueista 260 hengen ryhmiin.

Varsinkin kesällä kokousvieraat tilaavat mielellään jotain oheisohjelmaa. Meren äärellä se tarkoittaa usein jotain kalastukseen tai veneilyyn liittyvää, Tyrjy kertoo.

– Markkinoinnissa aiomme nyt keskittyä massamarkkinoinnin sijasta henkilökohtaisiin kontakteihin.


Turun Messu- ja Kongressikeskuksessa on tänä vuonna useita isoja, Suomea kiertäviä tapahtumia. Maaliskuussa järjestetään joka toinen vuosi pidettävät Puutarhan Kevät –messut. Kuva vuoden 2010 messuilta. Kuva: Arto Takala.Marjaniemen kartano Ruissalossa on remontoitu kokonaan. Kartanossa järjestetään nyt kokouksia ja juhlia.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 0102/2012        

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Vanhalinna

Vanha Härkätie 111, Lieto

www.vanhalinna.fi

Viihtyisät ja monipuoliset kokous- ja juhlatilat Linnavuoren kartanomiljöössä - historiaa, kulttuuria ja luontoa lähellä. Oheisohjelmaksi opastettuja kierroksia niin museonäyttelyissä kuin ulkopoluilla. Tilausravintolapalvelut.

Lue uusin näköislehtemme

10/2017Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ke 11.10.2017


Seuraa meitä somessa