Suomi tarvitsee uusia yrittäjiä

Yrittäjyys on se perusta, jolle suomalainen hyvinvointi on rakentunut. Jokainen kansakunta tarvitsee aina innovatiivisia ja peräänantamattomia vastuunkantajia, jotka tarttuvat asioihin ja toteuttavat unelmansa. Näitä arvoja edustavat puhtaimmillaan yrittäjät.Viime vuosina pienten yritysten ja yrittäjien rooli yhteiskunnassa on kasvanut nopeasti kansainvälistymisen ja elinkeinoelämän rakennemuutoksen seurauksena. Pk-yritykset työllistävät jo enemmistön yksityisen sektorin työvoimasta.

Yrityksillä on mennyt Suomessa hyvin. Kannattavuus on ollut viime vuosina hyvällä tasolla ja laman jälkeen syntyneistä työpakoista liki 80 prosenttia tuli juuri pk-yrityksiin.Tästä kehityksestä on syytä olla tyytyväinen, sillä kansainvälisten vertailujen mukaan kehittynyt pk-sektori tuo talouselämään muutosnopeutta ja dynamiikkaa. Näitä ominaisuuksia nykyisessä tietoyhteiskunnassa tarvitaan entistäkin enemmän.Yrittäjyyden ympärillä on myös uhkia. Nuorten osuus yrittäjäkunnassa on laskenut ja samalla yrittäjien määrän kasvu on pysähtynyt. Tätä selittää osaltaan väestön yleinen ikääntyminen ja se, että yrittäjäkunta on vielä muuta väestöä vanhempaa. Uusia vastuunkantajia ei tunnu löytyvän eläköityvien yrittäjien tilalle.Väistämättä joudumme kysymään, miksi yrittäjänura ei kiinnosta nuoria. Kysymys on erityisen hankala siksi, että meillä olosuhteet yrittämiselle ovat monelta osin hyvät ja kehittyneet.Osaltaan on kysymys asenteista, toisaalta konkreettisista olosuhteista ja yrittämisen kannustavuudesta, eli riskin ja tuoton suhteesta verrattuna palkkatyöhön.Hyvinvointi-Suomemme kiistattomista eduista huolimatta kokonaisuutena voi perustellusti sanoa, että yhteiskuntamme rakenteet eivät ole juuri millään elämän alueella alun perin tehty pk-yrittäjää ajatellen. Yrittäjä kohtaa edelleen byrokratiaa ja jopa epäoikeudenmukaisuutta valitessaan yrittäjyyden palkkatyön sijaan. Niinpä palkkatyö on yksilölle edelleen usein houkuttelevampi vaihtoehto. Sen yrittäjyystilastotkin osoittavat.Varsinais-Suomessa on pitkät perinteet yrittämisessä ja kaupankäynnissä. Maakunta on ollut vuosisatojen ajan Suomessa kulttuurin ja kehityksen veturi.

Varsinais-Suomen Yrittäjien 25-vuotisen taipaleen aikanakin on tapahtunut paljon. Maailma on muuttunut monessa suhteessa. Esimerkiksi yrittämisen arvostus on parantunut ja yrittäjien työtä ymmärretään huomattavasti laajemmin nyt kuin 1970-luvulla. Tätä kehitystä myös Varsinais-Suomen Yrittäjät on ollut omalta osaltaan tukemassa. Uskon, että sama menestyksekäs työ yrittäjien hyväksi tulee jatkumaan tulevinakin vuosina.Suomen Yrittäjien puolesta kiitän Varsinais-Suomen Yrittäjiä aktiivisesta ja tuloksellisesta työstä yrittäjyyden hyväksi ja onnittelen aluejärjestöämme merkkivuoden johdosta.Jussi Järventaus
Toimitusjohtaja, Suomen Yrittäjät ry

Julkaistu 03/2003        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Kokouspalvelut

Viking Line

PL 265, Turku

www.vikingline.fi

Amorella klo 08:45. Kokoustiloja 12 (10-180 hlöä), Auditorio 180 hlöä. Kokoustilojen kapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Monitoimitila Panoraama messu- ja näyttelykäyttöön (max 200, istumapaikat 140) Useita ravintoloita, saunaosasto. Viking Grace klo 20:55. Kokoustiloja 11 (6-230 hlöä) Auditorio 230. Kokousosaston kokonaiskapasiteetti yht. n. 400 hlöä. Kuvaa ja ääntä on mahdollista välittää useaan kokoushuoneeseen ja Club Vogueen samanaikaisesti. Useita ravintoloita, Spa osasto. Ryhmille omaa erikoisohjelmaa – kysy lisätietoja.

Lue uusin näköislehtemme

05/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
ma 17.05.2021


Seuraa meitä somessa