Kaatunutta maitoa ei kannata surra

Heikki Vaiste perusti ensimmäisen yrityksensä lähes päivälleen 30 vuotta sitten. Vahingossa, melkein.

- Menin vasta kyselemään, miten yritys perustetaan. Meillä oli kaksi pientä lasta, vasta hankittu omakotitalo ja velkaa savupiippuun asti. Niin siinä kuitenkin kävi, että yritys perustettiin saman tien, Vaiste kertoo.

Pesutekniikka, korkeapainepesuihin erikoistunut yritys, oli alansa uranuurtaja ja nousi Suomen markkinajohtajaksi. 1980-luvun lopulla yritys työllisti sata ihmistä ja omisti 60 autoa, jotka olivat ympäri vuorokauden valmiita lähtemään töihin. Suurimpia asiakkaita olivat muun muassa Neste ja laivatelakat, markkina-alueena koko Suomi. 1987 Vaiste myi yrityksen Servi Systemsille.

- Servi teki sittemmin kaikki virheet, joista minä heitä varoitin. En silti katunut luopumista, enkä haikaillut menneitä. Olin tehnyt pyöreitä päiviä ja ollut paljon pois kotoa. Lapset ja koti jäivät vaimon vastuulle.

Yrityskaupan jälkeen Vaiste kertoo keskittyneensä kesämökin rakentamiseen peräti parin vuoden ajan. Jotakin puuhasteltavaa lienee silti riittänyt yrityspuolellakin. Turkulaiseen katukuvaan kiinteästi kuuluva kalastustarvikeliike Katiska kuului jo tuolloin Vaisteen omistukseen. Hän osti liikkeen 1978 ja myi viime keväänä.

- En kalasta enkä itse koskaan työskennellyt tiskin takana. Pojat olivat siellä kesätöissä. Yrityksen henkilökunta osti sen tai minä paremminkin lahjoitin sen heille pientä korvausta vastaan. Katiska on osa Turkua. Haluaisin, että liike on olemassa ainakin vielä, kun se täyttää ensi vuonna 60 vuotta. Erikoiskauppojen pitää säilyä Turun keskustassa.

Kiinteistöt etsivät uutta kotia

1980-luvun lopulla Vaiste aloitti kolmannen yrittäjäuransa, kiinteistösijoittamisen. Pesutekniikan myymisen jälkeen hän osti kolme teollisuushallia mimimoidakseen myyntivoiton veron. Nyt teollisuus- ja liikekiinteistöjä on vuokrattuna 120.

- Mutta ei yhtään asuntoa. Asuntosijoittamisessa en ole löytänyt bisneksen ydintä, sen saavat hoitaa minua viisaammat. Minä teen tällaista yksinkertaista bisnestä, johon ei tarvita kauppakorkeaa eikä edes taskulaskinta, kiinteistöneuvoksen arvon kolme vuotta sitten saanut Vaiste sanoo.

Kiinteistösijoittajan päivät ovat aika lailla omassa hallinnassa. Pojat, Matti ja Mikko, hoitavat pääosan käytännön töistä. Isä voi keskittyä strategisiin siirtoihin ja - taas kerran - uuden kesämökin rakennuttamiseen.

Heikki Vaiste kuvaa yrittäjäntaivaltaan tasaiseksi. Isoja kuoppia ei ole ollut, joitain epäonnistuneita rekrytointeja lukuun ottamatta.

- Yrittäjä ei saa tuudittautua hyvin menemisen tunteeseen. Aina pitää olla vähän huolissaan. Tavallinen heinäntekojärki riittää, mutta se täytyy muistaa, ettei ihmeitä synny toivomalla, ne pitää itse tehdä. Ja jos haluaa vaihtaa alaa, sen pitää perustua todelliseen tahtomiseen. Jos yrittää keksimällä keksiä uuden alan, lähtökohta on väärä. Pitää olla itsensä kanssa sovussa ja varma päätöksestään.


Älä lähde kilpailemaan, osta ennemmin valmis yritys, kiinteistöneuvos Heikki Vaiste opastaa alan vaihtoa suunnittelevia yrittäjiä.

pv

Julkaistu 02/2006        

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

06-08/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 13.06.2019


06-08-liite/2019Kesäliite
to 13.06.2019


Seuraa meitä somessa