Kansainvälinen ura sai jäädä

Perhe on tärkein Houtskärin kunnanjohtajalle

Mikael Grannas on johtanut 670 asukkaan saaristolaiskuntaa, Houtskäriä, kaksi vuotta. Äärimmäisen kiireinen ja kovapalkkainen mies halusi elämälleen parempaa sisältöä ja löysi sen lapsuutensa kesämaisemista.

- Olen tyytyväinen. Tosin työpäiväni ovat vieläkin vähän liian pitkiä, hän sanoo.

Grannas valmistui Åbo Akademista 1992. Hän työskenteli ABB:n ja Ascomin palveluksessa, viimeksi Sveitsissä kahdeksan vuoden ajan.1997-99 hän suoritti työn ohessa MBA-tutkinnon Kellog School of Managementissa Koblenzissa Saksassa ja Chicagossa Yhdysvalloissa. Siihen aikaan työviikko oli jopa satatuntinen.

- Kunnanjohtajan paikka tuli ihan sattumalta vastaan, kun surffailin netissä. Asiaa mietittiin pari viikkoa ja sitten tein hakemuksen. Elämänmuutos oli joka tavalla suuri, sillä ura julkishallinnon palveluksessa ei ollut koskaan edes käynyt mielessä.

Houtskäristä löytyi töitä myös vaimolle. Anne Grannas työskentelee kunnan toisena terveydenhoitajana. Lapset, Amanda ja Anton, ovat 10- ja 7-vuotiaita. Lasten kautta perheelle on löytynyt uusia tuttavia.

- Ja pienessä kunnassa kaikki tuntevat toisensa muutenkin, Grannas sanoo.

Saariston tulevaisuus riippuu Itämeren kunnosta

Kolmen lauttamatkan takana oleva Houtskär ei ole pelkkä kesäparatiisi. Kunnanjohtaja kantaa huolta muun muassa peruspalvelujen säilymisestä, Itämeren tulevaisuudesta ja niiden elintärkeiden lauttojen ikääntymisestä.

- Matkailu on elävän saariston säilymiselle välttämätöntä. Saariston Rengastie vetää väkeä ja sen varrelle on mahdollista kehittää uutta yritystoimintaa. Kaikki riippuu kuitenkin merestä. Jos itämeren tilaa ei saada käännettyä parempaan päin, koko matkailuelinkeino on uhattuna, Grannas sanoo.

Houtskäriin perustettiin vuosi sitten elinkeinopoliittinen toimikunta. Yhdessä Korppoon ja Iniön kanssa palkattiin myös päätoiminen elinkeinokehittäjä. Hänen tehtävänään on koota saariston yrittäjiä yhteen, auttaa markkinoinnissa ja miettiä uusia yritysmahdollisuuksia.

- Ainakin venealan yrittäjää kaivattaisiin kipeästi, kunnanjohtaja sanoo.

Kesällä Houtskärin väkiluku yli viisinkertaistuu. Grannas toivoo, että mökkiläisille voitaisiin tarjota samat palvelut kuin vakituisille asukkaille. Se vaatisi ehkä kesäasukkaiden verottamista tai oikeutta laskuttaa kotikuntaa.

- Kesäasukkaat voisivat maksaa osan veroistaan vapaa-ajan kunnalleen, kun he kuitenkin viettävät mökeillään paljon aikaa. Esimerkiksi terveydenhuollossa hoidetaan nyt vain mökkiläisten akuutit sairastumiset.

Vapaa-aikanaan Mikael Grannas veneilee ja kalastaa. Hän on myös innokas kirjoittaja ja pitää omaa kotisivua ja blogia Internetissä.

- Haaveissa on joskus julkaista oma kirja, Grannas tunnustaa.


Työasiat vaativat Houtskärin kunnanjohtajaa poistumaan saareltaan kerran tai kaksi viikossa. Varsinais-Suomen Liitossa Mikael Grannas tapasi kansanedustajia ja keskusteli heidän kanssaan muun muassa saariston lauttojen tulevaisuudesta.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 06/2006        
Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Painotalo Painola, T. Nieminen Oy

Graafinen suunnittelu, Kirjansitomoja, Kirjapaino, Painotaloja, Pakkauspalvelu, Pakkaussuunnittelua, Suunnittelu, Suunnittelutoimistoja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ruissalon Kylpylä

Ruissalon puistotie 640, Turku

www.ruissalospa.fi

Kokoukset, juhlat, tyhy-päivät, majoitus- ja ravintolapalvelut, sauna- ja allasosasto, oheisohjelmat.

Lue uusin näköislehtemme

03/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.03.2020


Seuraa meitä somessa