Rakkaudesta kirjoihin

Antti Tuurin seuraava kirja kustannetaan Loimaalla

Loimaalainen kirjailija, kustantaja Arto Pietilä työskenteli yli parikymmentä vuotta freelancetoimittajana ennen kuin perusti oman kirjankustantamon. Hän haastatteli lähes kaikkia Suomen merkittävimpiä kirjailijoita ja elokuvaohjaajia Edwin Laineesta Väinö Linnaan. Isot jutut ja tunnetut haastateltavat eivät pelottaneet loimaalaismiestä, sillä hän tunsi aiheensa ja rakasti sitä.

- Rakastan yhä. Haluan sanoa, että teen tätä työtä rakkaudesta kirjoihin. Kirjallisuuden lisäksi kaikki taiteet kuten teatteri, elokuva ja musiikki ovat aina kiinnostaneet minua.

Kustannus HD on yhden miehen yritys ja pysyy sellaisena. Pienuus ei ole samaa kuin vaatimattomuus, sillä kustantamon listoilla on tunnustettuja kirjailijoita. Ensi syksynä ilmestyy Antti Tuurin kirjoittama Suuri asejuna Pietarista, jonka aiheen Pietilä keksi ja ehdotti kirjailijalle. Näin hän on tehnyt jo monta kertaa, pyytänyt kirjoja, vaikka niitä tarjotaankin joka päivä.

- Kustantamoon tulee 150-200 käsikirjoitustarjousta vuodessa. Joukossa on monia kehityskelpoisia kirjoittajia ja neuvon heitä eteenpäin. Tarjottujen käsikirjoitusten kirjo on hyvin laaja. Se, että kerrotaan kömpelösti vaikkapa oman elämän tapahtumista, ei vielä tee käsikirjoituksesta romaania. Jo saatekirje kertoo paljon. Muutaman ensimmäisen sivun jälkeen yleensä tiedän, kiinnostaako käsikirjoitus. Pyrin vastaamaan kaikille lähettäjille nopeasti. Minusta se on kohteliasta, kun toinen on nähnyt vaivaa ja lähettänyt käsikirjoituksen suurin odotuksin. En ymmärrä, miksi isot kustantamot makuuttavat käsikirjoituksia jopa yli vuoden ja palauttavat ne sitten ilman minkäänlaista saatekirjettä, Pietilä sanoo.

Kirjojen kierto liian nopeaa

Kustannus HD:n kirjat painetaan yleensä Suomessa, mutta myös Tallinnassa. Ongelmana on saada varsinkin tuntemattomien tekijöiden teoksia kirjakauppoihin. Kauppojen valikoimat ovat nykyään niin suuria, ettei uusille nimikkeille löydy tilaa. Suositaan nopeaa kiertoa, joka ei palvele ketään. Syksyn uutuus voidaan siivota pois alennusmyyntikirjojen tieltä heti joulun jälkeen ja ottaa esille vasta myöhemmin keväällä tai seuraavan vuoden alennusmyyntiin.

- Olen satsannut aika paljon markkinointiin. Internet-sivut ovat myös tärkeä myyntikanava; sitä kautta tulee tilauksia joka päivä. Myös ketjujen sisäänostajat kokevat kotisivut tärkeiksi.

Arto Pietilä on kirjoittanut tai toimittanut itse useita kirjoja, muun muassa Loimaan Yrittäjien 400-sivuisen 70-vuotishistoriikin "Kauppa se on joka kannattaa". Teosta on myyty pelkästään Loimaalla yli tuhat kappaletta. Kustantamon menestynein teos on maankuulun dosentti Matti Tolosen Tohtori Tolosen Terveysoppi. Suosittuja ovat myös lukuisat sotakirjat. Vaikka kustannuspolitiikkana onkin lähinnä tunnettujen nimien kanssa työskentely, joukkoon mahtuu aina muutama esikoiskirjailija. Eräs heistä on turkulainen Maire Leppänen, jonka omaelämäkerrallinen selviytymistarina rintasyövästä puhutteli Pietilää.

- Leppänen on erittäin hyvä kirjoittaja ja tarina koskettaa. Harmi vain, että kirja on jäänyt melko vähälle huomiolle. Äskettäin kirjaa kiitti Anneli Jäätteenmäki.

Suomessa on valtava määrä kirjoittajia, jotka haaveilevat oman kirjan julkaisemisesta. Millainen on käsikirjoitus, joka saa kustantajan tarttumaan tarjoukseen?

- Sen täytyy jollain tavalla poiketa edukseen. Hyvä tarina pitää kertoa hyvin. Haaveissani on löytää nuori kirjoittaja, novellisti tai prosaisti, jonka kykyihin isot kustantamot eivät ole uskoneet ja josta voisi tulla merkittävä kirjailija.


Jo saatekirjeestä näkee, onko käsikirjoituksella mahdollisuuksia. Kustantajaa ei pidä lähestyä anteeksipyydellen, omaan työhön täytyy uskoa, Arto Pietilä sanoo.

pirkko.varjo@y-lehti.fi

Julkaistu 06/2006        
Trans Aarnio Oy

Trans Aarnio Oy

Autokuljetuksia, Kuljetusliikkeitä, Maanrakennusala, Paalutustöitä, Rakentaminen

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

12/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 17.12.2020


Seuraa meitä somessa