Julkaistu 21.02.2014 | Y-lehti | 1

Eivät katoamassa, mutta muuttumassa

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos (ETLA) julkaisi tammikuussa raportin, jota on uutisoitu ja kommentoitu monilla foorumeilla. Oxfordin yliopiston tutkimukseen perustuvassa ETLA:n raportissa kartoitetaan tietotekniikan, ohjelmistojen ja robotiikan kehittymisen vaikutukset nykyisiin suomalaisiin työn sisältöihin. Julkisuudessa olemme nähneet listoja ammateista, ”jotka tulevat katoamaan”. Uutisointi on ollut sinä mielessä yksipuolista, että Oxfordin ja ETLA:n raportit eivät ota kantaa ainoastaan ammattien katoamiseen, vaan myös niiden sisällön merkittävään muuttumiseen tietotekniikan myötä.

 Taloushallinnon ammattilaiset kavahtivat kovasti, kun ETLA:n listalla kymmenen ”uhanalaisimman” ammatin joukossa ovat kirjanpidon asiantuntijat ja palkanlaskijat. Tutkimus tai oikeammin sen otsikointi antaa harhaanjohtajan kuvan taloushallinnon töiden kehittymisestä.

 Taloushallinnon alalla tietotekniikan tuomasta muutoksesta on puhuttu parikymmentä vuotta. Sähköinen myyntilaskutus, sähköinen ostolaskujen kierto ja sähköinen arkistointi ovat vallannet alaa, mutta huomattavasti hitaammin kuin on ollut odotettavaa ja toivottavaa. Vasta muutaman viime vuoden aikana sähköisten prosessien käyttöönotto on nopeutunut. Toimiala seuraakin sivuavia toimialoja (esim. pankki- ja vakuutustoimiala) monessa suhteessa 10-15 vuoden viiveellä. Sähköiset palvelut ovat vähentäneet ja osin jopa poistaneet kirjanpidon ja palkanlaskennan töistä perinteisen tallennusroolin, mutta samalla työ on muuttunut entistä enemmän neuvovaan ja konsultoivaan rooliin. Taloushallinnon alan asiakastutkimuksissa nousee esille asiakkaiden tarve saada neuvontaa ja konsultointia, mikä on tuonut perinteisiin kirjanpitäjän ja palkanlaskijan ammatteihin aivan uuden sisällön. Myös Oxfordin yliopiston tutkimuksessa painotetaan sitä, että useimmat johtamisen, yritystoiminnan ja taloushallinnon ammatit, jotka vaativat sosiaalista älykkyyttä, ovat vähiten uhatummassa kategoriassa ("Most management, business, and finance occupations, which are intensive in generalist tasks requiring social intelligence, are largely confined to the low risk category").

Taloushallinnon työt eivät ole häviämässä, mutta ammattien sisältö on voimakkaassa muutoksessa. Tietotekniikan hoitaessa rutiinitehtävät edellytetään taloushallinnon tekijöiltä uutta ja monipuolisempaa osaamista. Rautaisen asiaosaamisen rinnalla korostuvat sosiaaliset taidot, kyky hahmottaa asiakkaiden piilevätkin tarpeet ja rohkeus yksilö-/asiakaskohtaiseen neuvontaan. Kaikki nämä vaateet edellyttävät peruskoulutusta tarjoavilta oppilaitoksilta uudenlaista ajattelua ja taloushallinnon palveluntuottajilta sähköisen maailman osaamista sekä henkilökuntansa elinikäistä täydennyskoulutusta.

Osallistu keskusteluun

Yksinyrittäjä 21.02.2014 klo 19:27
Pienenkin yrityksen taloushallinto ja erityisesti veroasiat vaativat tänä päivänä niin kauhean paljon osaamista, että tavallinen pienyrittäjä ei niitä hommia millään konstilla hanskaa - ainakaan niin, että kaikkia säännöksiä ja lakeja pystyisi noudattamaan. Ken päätyy hyvän ja neuvovan tilitoimiston asiakkaaksi, saa olla tyytyväinen! Jos tilitoimisto aktiivisesti neuvoo ja vinkkaa ennen kuin verottaja tulee tarkastamaan ja tukistamaan, niin tilitoimisto on kyllä palkkionsa ansainnut!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Linnateatteri

Humalistonkatu 7, Turku

www.linnateatteri.fi

Muutautumiskykyinen komeljanttari. Linnateatteri on vuodesta 2003 toiminut turkulainen komediaan, musiikkiin ja maistuvaan ruokaan keskittyvä teatteri, jossa ei turhia jäpitetä.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa