Julkaistu 12.06.2014 | Y-lehti | 0

Hallituksen harmillinen tilinpäätös

Suomen poliittinen päätöksentekojärjestelmä on siinä tilassa, että on syytä tehdä vuonna 2011 aloittaneen Kataisen hallituksen välitilinpäätös. Oikeastaan tilinpäätös, sillä nykyhallitus ei tule saamaan enää mitään merkittävää aikaan.

Syitä on useita. Toisen päähallituspuolueen puheenjohtaja on vaihtunut ja toisenkin juuri vaihtumassa. Eduskunta ja hallitus lähtevät pian kesälomalle, tuleva syksy kuluu vuoden 2015 budjettia laadittaessa ja alkuvuosi on valmistautumista eduskuntavaaleihin. Selvästi on nähtävissä puolueiden asemiin ajoa, kun valmistaudutaan ensi keväänä muodostettavan hallituksen ohjelmaan.

Tempoilevuus, päättämättömyys ja oman valitun linjan muuttaminen: Harmillista, mutta näin voi yritysten ja yrittäjien näkökulmasta nykyhallituksen välitilinpäätöstä perustellusti kuvailla.

Tempoilevuudesta esimerkkinä on osinkoveromuutos, jonka osalta on menty edestakaisin ja tultu ulos keskeneräisillä asioilla. Poliittisesti vaikea asia tulee hallituksen piirissä käsitellä niin loppuun, ettei yrittäjien tarvitse päivittää laskelmiaan ja ennusteitaan kuukausittain.

Yhteisöveron yllättävää laskemista 20 prosenttiin tervehdittiin tyytyväisinä etenkin suurissa ja hyvää tulosta tekevissä yrityksissä. Samassa yhteydessä hallitus kuitenkin unohti täysin, että Suomen noin 260 000 yrityksestä 170 000 on mikroyrityksiä, pääosin henkilöyhtiöitä, joiden verotukseen ei tullut vastaavaa muutosta. Pienet yritykset ovat kuitenkin niitä, jotka vaikeinakin aikoina pisimpään pitävät henkilökunnastaan kiinni.

Päättämättömyys on poliittisen päätöksentekijän suuri synti. Yrittäjä ei voi poliittisen toimijan tapaan peräänkuuluttaa vastuukantoa toisilta, jos itse ei tee mitään. Päättämättömyys hankalienkin asioiden kohdatessa on huonoa johtajuutta, jollaista olemme hallitukselta saaneet nähdä.

Seuraavan hallituksen ohjelman toivon olevan nykyistä paljon linjakkaampi. Jokaisesta verolainsäädännön yksityiskohdasta ei tarvitse hallitusohjelmassa sopia. Ei varsinkaan, jos ei myöhemmin pidäkään kirjauksistaan kiinni. SVOP-rahaston palautuksen tasoiset asiat kannattaa jättää kirjaamatta hallitusohjelmaan etenkin, jos myöhemmin viedään eduskunnassa läpi oman ohjelman vastainen lakimuutos.

Yrittäjä ja yritykset kaipaavat maan hallitukselta pitkäjänteisyyttä. Kirjatuista tavoitteista tulee pitää kiinni. Onneksi pääsemme taas kymmenen kuukauden kuluttua vaikuttamaan siihen, miten asioistamme päätetään.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Studio Brahe

Studio Brahe

Valokuvaus, Valokuvauspalveluja, Valokuvausstudio

BLOGIT

Liedon Säästöpankki

Kun ääni ratkaisee

Liedon Säästöpankki

Liedon Säästöpankki

Innostuminen

Liedon Säästöpankki

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Ravintola Kåren

Hämeenkatu 22, Turku

www.karen.fi

KP 10-200, R. Juhlasali 200 hlö, Ruokasali 70 hlö, Argentinasali 60 hlö, Kabinetit 10 ja 12 hlöä. Langaton internetyhteys, dataprojektori, valkokangas juhlasalissa, äänentoistolaitteet.

Lue uusin näköislehtemme

10/2019Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 10.10.2019


Seuraa meitä somessa