Julkaistu 12.06.2014 | Y-lehti | 0

Hallituksen harmillinen tilinpäätös

Suomen poliittinen päätöksentekojärjestelmä on siinä tilassa, että on syytä tehdä vuonna 2011 aloittaneen Kataisen hallituksen välitilinpäätös. Oikeastaan tilinpäätös, sillä nykyhallitus ei tule saamaan enää mitään merkittävää aikaan.

Syitä on useita. Toisen päähallituspuolueen puheenjohtaja on vaihtunut ja toisenkin juuri vaihtumassa. Eduskunta ja hallitus lähtevät pian kesälomalle, tuleva syksy kuluu vuoden 2015 budjettia laadittaessa ja alkuvuosi on valmistautumista eduskuntavaaleihin. Selvästi on nähtävissä puolueiden asemiin ajoa, kun valmistaudutaan ensi keväänä muodostettavan hallituksen ohjelmaan.

Tempoilevuus, päättämättömyys ja oman valitun linjan muuttaminen: Harmillista, mutta näin voi yritysten ja yrittäjien näkökulmasta nykyhallituksen välitilinpäätöstä perustellusti kuvailla.

Tempoilevuudesta esimerkkinä on osinkoveromuutos, jonka osalta on menty edestakaisin ja tultu ulos keskeneräisillä asioilla. Poliittisesti vaikea asia tulee hallituksen piirissä käsitellä niin loppuun, ettei yrittäjien tarvitse päivittää laskelmiaan ja ennusteitaan kuukausittain.

Yhteisöveron yllättävää laskemista 20 prosenttiin tervehdittiin tyytyväisinä etenkin suurissa ja hyvää tulosta tekevissä yrityksissä. Samassa yhteydessä hallitus kuitenkin unohti täysin, että Suomen noin 260 000 yrityksestä 170 000 on mikroyrityksiä, pääosin henkilöyhtiöitä, joiden verotukseen ei tullut vastaavaa muutosta. Pienet yritykset ovat kuitenkin niitä, jotka vaikeinakin aikoina pisimpään pitävät henkilökunnastaan kiinni.

Päättämättömyys on poliittisen päätöksentekijän suuri synti. Yrittäjä ei voi poliittisen toimijan tapaan peräänkuuluttaa vastuukantoa toisilta, jos itse ei tee mitään. Päättämättömyys hankalienkin asioiden kohdatessa on huonoa johtajuutta, jollaista olemme hallitukselta saaneet nähdä.

Seuraavan hallituksen ohjelman toivon olevan nykyistä paljon linjakkaampi. Jokaisesta verolainsäädännön yksityiskohdasta ei tarvitse hallitusohjelmassa sopia. Ei varsinkaan, jos ei myöhemmin pidäkään kirjauksistaan kiinni. SVOP-rahaston palautuksen tasoiset asiat kannattaa jättää kirjaamatta hallitusohjelmaan etenkin, jos myöhemmin viedään eduskunnassa läpi oman ohjelman vastainen lakimuutos.

Yrittäjä ja yritykset kaipaavat maan hallitukselta pitkäjänteisyyttä. Kirjatuista tavoitteista tulee pitää kiinni. Onneksi pääsemme taas kymmenen kuukauden kuluttua vaikuttamaan siihen, miten asioistamme päätetään.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Hotel Seaport

Matkustajasatama Toinen Poikkikatu 4, Turku

www.hotelseaport.fi

Kokoustilat:Aulakabinetti 12 hlö, kapasiteetti 14 hlö diplomaatti. Tulli ja Konttorikabinetit, kumpaankin tilaan max 10 hlö, tilassa 8-10 hlön ryhmätyöpöytä. Conferens 1+2, max 45 hlöä/tila, kapasiteetti 18 hlö U-muoto, 45 hlö luokkamuoto, 60 hlö teatterimuoto. Kaikissa kokoustiloissa piirtoheitin, fläppitaulu, valkokangas ja datatykki. Conferens-tilassa lisäksi dvd-äänentoistolaitteet, puhelin.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa