Julkaistu 02.07.2014 | Y-lehti | 0

Varttia vaille loma

Se päivä, kun kaikki menee pieleen, tiedät kyllä. Jo aamusta asiat alkavat kaatua ja putoilla. Kahvikuppi pöydälle, kännykkä pihalätäkköön, vasaralla sormeen. Ei vain suju. Töitä pitäisi tehdä, mutta järki sanoo, että tästä ei nyt vain tule mitään. Parempi olisi mennä pimeään peiton alle.

Viikonpäivällä ei yleensä ole merkitystä, mutta jotenkin perjantaina tuon päivän kestää paremmin kuin maanantaina. Viikon alussa tuollainen päivä ei herätä suuria odotuksia koko viikosta. Nyt tehdään sutta ja sekundaa oikein koko rahan edestä. Perjantaina sitä pystyy ajattelemaan, että tämä päivä vielä ja huomenna saan herätä mökin parvella meren ääniin. Sitä jaksaa, kun on mitä odottaa.

Moni meistä elää nyt sen varassa, että pian on loma. Monet ovat lomalla parhaillaan. Tilastojen mukaan me yrittäjät emme ole kovin ahkeria lomailussa, työnteossa ennemmin. Silti melkein jokainen pitää edes pienen hengähdystauon – vaikka vain pidennetyn viikonlopun. Hyvä niin. Kyllä jokainen tarvitsee tauon arjesta ja rutiineista. Ei sen tarvitse olla ulkomaanmatka eikä puolen vuoden sapattivapaa. Ja uskallanpa väittää, että pienen tauon jokainen yrittäjä voi kyllä pitää. Vähän suunnittelua sovittuihin töihin ja kukkaronhallintaan. Viiva kalenteriin ” tuossa olen poissa”. Loma olisi varmaan hyvä pitää siinä vaiheessa, kun ei ole vielä lopen uupunut työstä. Stressaantunut kantaa huolia mukanaan lomallakin. Tulee riitaa perheen kanssa ja hermoa kiristää. Loma ei silloin palvele tarkoitustaan.

Ensimmäisinä yrittäjävuosinani en pahemmin pitänyt lomaa – en ainakaan yhtäjaksoisesti. Päivä siellä ja toinen täällä. Näin jälkeenpäin ajatellen kyse oli enemmän ajatusvirheestä kuin todellisesta työkiireestä. Totta puhuen ensimmäisenä vuosina tilauskirja ammotti tyhjänä välillä pitkiä aikoja. Silti en vain osannut lähteä lomalle. Alitajuisesti taisin pelätä, että joku tilaisuus purjehtii ohitseni, jos hetkeksi karkaan omille teilleni. Ja kun kesä sitten vaihtui syksyksi, oli olo, että missä se kesä oli ollut.

Tänä vuonna olen jo keväällä päättänyt lomani ajankohdan ja keston. Suunnitelmiakin on tehty, mutta jätetty myös aukkoja kalenteriin. Keliolosuhteet huolestuttavat auringonpalvojaa, mutta luotan siihen, että mitä pidempään on nyt koleaa, sitä todennäköisemmin parin viikon päästä jaksaa jo paistaa. Enkä enää aio pelätä edes ohipurjehtivaa tilaisuutta. Puhelinvastaajani jaksaa ilman lomaa.

Eilen oli se päivä, kun kaikki meni pieleen. Tänään sujuu jo paremmin – olenhan päivän lähempänä lomaa.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Anne Silver

Anne Silver

Anne Silver on verhoilija-entisöijä ja V-S Yrittäjien varapuheenjohtaja, joka on ylpeä yksinyrittäjyydestään ja (veh)maalaisuudestaan.

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

TMK Teollisuuden Mittaus- ja Kalibrointipalvelu Oy

Kalibrointipalvelut, Mittauspalveluja, Optisten tuotteiden valmistus, Tietokoneiden valmistus

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

11/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 12.11.2020


11-liite/2020Liite
to 12.11.2020


Seuraa meitä somessa