Julkaistu 12.09.2014 | Y-lehti | 3

Miksi lain mukaan toimiminen tuomitaan?

Suomessa on hieno järjestelmä lakien säätämisessä ja niiden soveltamisessa. Eduskunta säätää lait, viranomaiset ohjeistavat ja tulkitsevat niitä. Viime kädessä riippumattomat tuomioistuimet ratkaisevat, onko yksilö tai yhteisö toiminut lain mukaisesti.

Verolainsäädännön osalta valtaan on noussut aivan omanlaisensa tuomioistuin: Julkisuuden ja somen tuomioistuin, jossa suloisen sekavasti yhdistyvät vajavainen osaaminen, moraaliin vetoaminen ja syytetyn kykenemättömyys puolustaa itseään.

Julkisuuden tuomioistuimessa case Laura Räty päätyi langettavaan tuomioon siitä tosiasiasta huolimatta, että syytetyn toiminnassa ei ole eduskunnan säätämien lakien ja verohallinnon ohjeistuksen mukaan mitään tuomittavaa saatikka rikollista. Sosiaali- ja terveysministeri Räty on koulutukseltaan lääketieteen lisensiaatti, joka on työskennellyt muun muassa yksityisessä lääkärikeskuksessa. Monet omaan osaamisen perustuvat ammattilaiset tekevät työtään oman yhtiönsä kautta, aivan kuten aikanaan myös ministeri Räty.

Kun kyse on ollut veronkiertosäännöksen soveltuvuudesta, on Korkein hallinto-oikeuskin useassa ratkaisussaan perustellut ratkaisuaan toteamalla: ”Verovelvollisella on aina oikeus valita hänen kannaltaan edullisin menettelyvaihtoehto, jos se vain vastaa oikeustoimen todellista luonnetta ja tarkoitusta sekä sisällöltään että muodollisesti”. Verolakeja tuntematon uutisointi ja kommentointi ovat johtaneet siihen, että Räty on julkisuudessa tuomittu. Ja koska mitään muutakaan perustetta ei ole löytynyt, on tuomio vailla valitusoikeutta langetettu moraalisesti vääränlaisesta toiminnasta.

Hei haloo! Ei Suomessakaan voi olla mitään moitittavaa tai tuomittavaa, jos toimii lainsäädännön mukaan. Itse asiassa tili-, tilintarkastus- ja asianajotoimistojen perustehtäviin kuuluu neuvoa asiakkaita selviytymään parhaalla mahdollisella tavalla verolainsäätäjän luomassa labyrintissa. Veronmaksun optimointi on viisautta, liiallinen verojen maksu suoranaista tyhmyyttä. Lainsäätäjän, siis 200 kansanedustajan, on tehtävässään otettava huomioon se, mikä on oikein ja moraalisesti hyväksyttävää. Verotuksen moraaliasioita ei pidä sälyttää verovelvolliselle.

Osallistu keskusteluun

Anne Pentti 15.09.2014 klo 21:54
Rädyn tapausta ja tuomitsemista seuratessani olen jatkuvasti ihmetellyt suomalaisten joukkosieluisuutta ja lähes sairaalloista poliitikkojen julkisen tuomitsemisen halua. Suuri osa yrittäjistä tekee tehokasta ja tavoitteellista verosuunnittelua ja kokee toimivansa viisaasti näin tehdessään. Samoin yksityishenkilöt tekevät verosuunnittelua esimerkiksi kotitalousvähennystä hyödyntäessään. Maksan lainmukaiset veroni mielelläni ja sen tehdessäni tunnen tekeväni omaa osuuttani yhteiskunnan hyvinvoinnin eteen. Eikö se nyt sitten (ainakaan tämän julkisen mielipiteen mukaan) riitäkään?

Ollek 17.09.2014 klo 17:54
Suomalaiseen perusluonteeseen kuuluu valitettavasti kaiken menestyksen sairaalloinen kammoksuminen ja tuomitseminen. Paitsi silloin, kun se sattuu omalle kohdalle.

Naulan kantaan 23.09.2014 klo 10:19
Hyvä kirjoitus! Harvassa ovat taas olleet puolustajat. Ei ihme jos pikkuhiljaa tulee pulaa pätevistä politikoista, itse en ainakaan lähtisi kovin helpolla (tai halvalla) julkisesti lynkattavaksi joskus mahdollisesti tehtyjen hyvien kauppojen tai muiden laillisten järjestelyjen takia.

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Aitiopaikka

Valtion virastotalo, Itsenäisyydenaukio 2, Turku

www.frescoravintolat.fi

A 200-250, KP 2-50, R 300, S, terassi Aurajoelle, Maaherran edustustila 50 hengelle Aurajoki-näköaloin. Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet 10, 20 ja 200 henkilölle, langaton verkko, äänentoistolaitteet, AV-laitteet, hää- ja juhlapalvelut, catering, näyttelytila aulassa, lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tule paikan päälle tutustumaan. Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www.frescoravintolat.fi.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa