Julkaistu 06.11.2014 | Y-lehti | 0

Mätkyt medialle

Verotietojen julkaisu käynnistää vuodesta toiseen mediamylläkän, jossa tosiasiat ovat toisinaan sivuseikka. Suurituloisten kohdalla päivitellään kohtuuttomuutta ja pienituloisten kohdalla ihmetellään, miten he ovat tulleet toimeen. Onko uutisointi asiantuntematonta vai tarkoitushakuista? Todennäköisesti sekä että, mutta joka tapauksessa tietojen tulkinta on harhaanjohtavaa.

Maksettavien verojen määrä löytyy verotiedoista sentilleen, mutta todelliset tulot eivät. Jos henkilöllä on pelkkää palkkatuloa, vastaa siitä perittävä ennakonpidätys yleensä varsin hyvin oikeaa veron määrää. Tilanne on toinen, jos henkilö saa pääomatuloja: Verotettava pääomatulo voi olla paljon pienempi kuin saadun tulon oikea määrä. Vain verotettava pääomatulo on julkinen tieto, joka ei kerro paljoakaan henkilön saamista tuloista, koska osa pääomatuloista puuttuu kokonaan julkaistavista verotiedoista.

Mikään kansantalous ei pyöri ilman maksuunpantuja ja kerättyjä veroja. Kummalliselta tuntuukin, kun julkisuus ikään kuin syyllistää suurituloisia. Eikö meidän kaikkien tulisi kauhistelun sijaan iloita, kun joukossamme on niitä, jotka oikeasti ovat tehneet sellaista, mistä kertyy runsaasti verotuloja? Noin kolmannes verovelvollisista tuottaa lähes 70 prosenttia valtionverotuksen kertymästä. Yhteisöveron puolella suhdeluku on vielä huomattavasti jyrkempi: Alle kaksi prosenttia verovelvollisista maksaa 80 prosenttia veron kokonaistuotosta! Yli puolet verovelvollisista ei maksa yhteisöveroa lainkaan. Kyseisten suhdelukujen tulisi hiljentää meidät kaikki.

Vähintäänkin huvittavaa on myös se, miten mediassa manaillaan missien, urheilijoiden ja julkimoiden pieniä tuloja. Huvittavaa tai enemmänkin noloa on julkisesti ihmetellä moisia tuloja, sillä verotiedot eivät todellakaan kerro kaikkea. Niistä puuttuvat esimerkiksi apurahat ja vähennykset.

Verotietojen uutinen onkin se, että useilla toimittajilla on todistettavasti vajaa työkalupakki kyseisten tietojen tulkintaan.

”Tero Pitkämäki tienasi viime vuonna 165 683 euroa. Veroja hän maksaa lähes 70 000 euroa ja näiden päälle verokarhu muisti MM-hopeamitalistia vielä 23 640 euron mätkyillä”, uutisoi Yle. Pitkämäki ei maksa 93 640 euroa veroja, vaan 70.000 euroa. Yli 30 prosentin virhemarginaalia voi hyvällä syyllä pitää harhaanjohtavana.

Iltalehti: ”Muusikko Mira Luoti kartutti kassaansa jopa 188 628 euron edestä. Luodin muhkeaa tilipussia rokottaa kuitenkin hirmumätkyt, joita verottaja lätkäisi naiselle 65 910 euron edestä”. Ammattitaitoiselle kirjanpitäjälle näyttäisi olevan kovasti töitä. Ennakkoverojen laskeminen ja maksaminen eivät ole osuneet ihan luotisuoraan kohdalleen.

Henkilöllä, joilla on epäsäännölliset tulot ja tulojen määrä, veroja on etukäteen vaikea arvioida oikein. Tästä seuraa, että maksettavaa jäännösveroa syntyy helpommin kuin tavalliselle palkansaajalle. Taiteilijan saama suuri jäännösvero kertoo siis sen, ettei vuoden 2013 aikana maksettu vero vastaa alkuunkaan oikeaa määrää ja lisää veroja pitää maksaa jälkikäteen.

Jäännösverosta käytetään edelleenkin vanhaa ja huonosti kuvaavaa termiä mätky. Jäännösvero ei ole rangaistusmaksu, vaan maksamatta olevan veron määrä. Sen verran veronmaksaja on arvioinut veronsa väärin ja lainannut valtiolta rahaa.

Mediamätky voisi olla kuin tekemättä jääneet kotitehtävät. Nyt olisi lähes vuosi aikaa käydä perusasioita läpi ja harjoitella vuoden 2013 verotiedoilla. Ammattitaitoinen kirjanpitäjä toimii erinomaisesti oikolukijana.

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki

Tapio Peltomäki on Tilikeskus-Yhtiöiden omistaja-yrittäjä.

Uotila & Laine Oy

Uotila & Laine Oy

Kirjanpitotoimistoja, Tilitoimistoja, Verokonsultointi

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa