Julkaistu 01.01.2015 | Y-lehti | 0

Turha byrokratia kuuluu nyt silppuriin!

Voisiko kampaaja leikata asiakkaidensa hiuksia itsenäisyyspäivänä ilman 200 euron arvoista erillistä lupaa?  Tai ketä se haittaa, jos rekka-auton kyljessä lukee olutmerkki? Entä voitaisiinko suomalaisilla marjatiloilla sallia marjojen myynti litramitoilla ilman, että aluehallintoviraston edustajat käyvät tilalla tarkastamassa mittausvaa’an ja rajoittavat litramitoilla myyntiä, koska myynnin pitää tapahtua kiloissa?

Ja voisiko tilintarkastaja myös tulevaisuudessa keskittyä tärkeään työhönsä taloudellisen tiedon luotettavuuden varmentajana ilman, että pitäisi miettiä, tulisiko hänen tehdä viranomaisille ilmoitus säännösten vastaisista poikkeamista tarkastamassaan pk-yrityksessä?

Sana ”byrokratia” on oikeastaan neutraali, mutta aiheellisestikin sitä usein käytetään kielteisessä merkityksessä. Lainsäädäntöä ja normeja tarvitaan, koska niiden tarkoitus on suojata ihmisiä. Hallintoa ei kuitenkaan tarvittaisi niin paljon, mikäli hyvän toiminnan arvot ja periaatteet aina toteutuisivat käytännössä. Näin ei kuitenkaan tapahdu, minkä seurauksena jäykät ja liialliset säädökset ovat usein muuttuneet järkevän toiminnan esteeksi.

Suomessa ollaan laajalti yhtä mieltä, että olemme menneet kertakaikkiaan liian pitkälle sääntelyssä: normeja ja byrokratiaa on purettava ja käytäntöjä tehtävä joustavammiksi.

Ensimmäiseksi tulee luopua uusista hallinnollista taakkaa lisäävistä hankkeista.

Ministeri Sanni Grahn-Laasonen on ainakin puheissaan potkaissut nyt  vauhtia turhan hallinnon karsintaan.  EU-Komissiossa nyt puheenjohtaja Junckerin  oikea käsi ja ensimmäinen varapuheenjohtaja on entinen Hollannin ulkoministeri Frans Timmermans vastuualueenaan nimenomaan parempi sääntely ja hän voi puuttua kaikkien komissaarien työhön tässä tarkoituksessa.  Puheenjohtaja Juha Sipilä puolestaan esitti 101 konkreettista keventämisehdotusta. Hallinnollisen taakan karsimiselle on kautta poliittisen kentän nyt otollinen maaperä. Tässä muutamia viimeaikaisia aloitteita.

Aloittavan yrittäjän pitää saada netistä Y-tunnus sekä pääsy ennakonperintä- ja alv-rekisteriin ilmoitusmenettelyllä.  Mikroyrittäjien kirjanpito on mahdollistettava tiliotepohjaisesti. Irtisanomiskorvausta tulee voida hyödyntää aloittavan yrittäjän alkupääomana ja ansiosidonnaista työttömyyspäivärahaa määräaikaisena starttirahana.

Yrittäjän arkea leimaa mittava paperisota. Kuitenkin Suomi nousee vain työllä ja yrittäjyydellä, joten yrittämisen ja työn esteitä on konkreettisesti purettava. Suomalaiset virkamiehet ja julkisen sektorin työntekijät ovat osaavaa väkeä, joten heidänkin etunsa on, että turhaa byrokratiaa karsitaan. Heidän työpanoksensa ja osaamisensa pitää kohdistaa  kansalaisten hyvinvointia ja elinkeinoelämän menestystä edistävään toimintaan.

Yrittäjäkentä odotaa nyt puheiden sijasta konkreatiaa byrkokratian vähentämisessä.  Näitä odotuksia ei ole varaa pettää.

--

kirjoittaja on KHT-tilintarkastaja ja mm. ent. Euroopan tilintarkastustuomioistuimen jäsen

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä

Olavi Ala-Nissilä on pitkäaikainen kansanedustaja, kauppatieteiden maisteri. Hän on toiminut pitkään KHT-tilintarkastajana Ja myös laskentatoimen lehtorina Turun Kauppakorkeakoulussa ja myös Euroopan Tilintarkastustuomioistuimen jäsenenä ja valtiovarainvaliokunnan ja eduskunnan pankkivaltuuston puheenjohtajana. Tietokirjailija. mm. Euroopan tilintarkastustuomioistuimesta ja eduskunnasta.

SelinSelin

SelinSelin

Coaching, Esimiesvalmennus, Konsultointi, Koulutuspalveluja, Laatujärjestelmät, Liikkeenjohdon konsultointi, Myyntivalmennus, Yrityspalveluja

Yhteistyökumppaneiden blogit

Kokouspalvelut

Kultaranta Resort Oy

Särkänsalmentie 178, Naantali

www.kultarantaresort.fi

Kokoukset, yritystilaisuudet, juhlat, aktiviteetit, majoitus. Kaikki samasta paikasta isommallekin ryhmälle.

Lue uusin näköislehtemme

04/2020Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 16.04.2020


Seuraa meitä somessa