Julkaistu 08.02.2015 | Y-lehti | 0

Verotus, verotus, verotus

Suomen Yrittäjät on nostanut tavoiteohjelmaan vuosille 2015-2019 yhdeksi tärkeimmäksi painopistealueeksi verotuksen kehittämisen yrittäjyydelle myönteiseen suuntaan. Myös Varsinais-Suomen Yrittäjien puheenjohtaja Hanna Munter nostaa videohaastattelussa 18.1. verotuksen kehittämisen kaikkein tärkeimmäksi tehtäväksi keväällä valittavalle hallitukselle.

Millaista sitten on hyvä verotus? Ennakoitavaa, pitkäjänteistä, oikeudenmukaista. Suomessa on tehty kuluvalla hallituskaudella oikeansuuntaisia verotuspäätöksiä, kun yhteisöveroa laskettiin 20 prosenttiin. Toisaalta, muun muassa kampaamoalan arvonlisäverotusta on vekslattu alas ja taas ylös. Viimeisin nosto osui hankalaan aikaan, kun Suomi kärvistelee lamassa, jolloin arvonlisäveron nousua on hankalampi lisätä suoraan hintoihin.

Lahja- ja perintöverot ovat myös olleet myrskynsilmässä, kun muun muassa Onnisen toimitusjohtaja kertoi muuttavansa Espanjaan, jotta sukupolvenvaihdos olisi yhtiössä ylipäätään mahdollinen. Myös Björn Wahlroos on siirtynyt Ruotsiin kannanottona Suomen verotusjärjestelmälle. Ruotsi on luopunut perintöveroista.

Minusta hyvä verotus olisi edellä mainittujen ohella ennen muuta aktiivisuuteen tähtäävää. Toisin sanoen, perintö- ja lahjaverosta voitaisiin luopua ns. aktiivisen omaisuuden kohdalla, esimerkiksi yritystoimintaa siirrettäessä. 

Suomen Yrittäjät toivovat myös Viron veromallin selvittämistä. Virossa yhteisöveroa maksetaan vasta, kun rahaa otetaan ulos yrityksestä. Viron malli on tietysti houkutteleva, mutta merkittävän osan kaikista palveluistamme tuottavat kunnat. Mikäli yhteisöveron tuotto merkittävästi pienenisi tämän myötä, myös kuntien mahdollisuudet tarjota palveluita heikkenisivät. Lisäksi kuntien tarve kilpailla yrityksistä ja toimia yritysmyönteisesti voisi heikentyä.

Yhteisöveron ongelmana on erityisesti suuryritysten harrastama verosuunnittelu, jonka myötä suuryritykset maksavatkin vain noin 7% veroa (HS 7.2.), kun taas pk-sektori kantaa tässäkin asiassa suurimman verotaakan. Kiinnostavaa olisikin, miten pk-sektorin verotaakkaa voitaisiin huojentaa ja toisaalta varakkailta suuryrityksiltä periä niiden kantokykyä vastaava vero. Tulevaisuuden työpaikat syntyvät nimenomaan pk-sektorille.

Verotuksesta pitää siis puhua erityisesti nyt vaalien alla, jotta puolueiden erilaiset linjaukset saadaan esiin. Verotuksessa ei ole syytä tehdä liian äkkinäisiä liikkeitä, mutta esimerkiksi arvonlisäveron maksuperustetta pitäisi nopeasti muuttaa suoritusperusteiseksi, ei laskutusperusteiseksi. Tehtävää siis riittää, mutta ajatusten vaihdon aika on nyt!

Osallistu keskusteluun

Ei kommentteja!

Lisää kommenttisi täyttämällä allaoleva lomake kokonaisuudessaan.Sanna Vauranoja

Sanna Vauranoja

Sanna on kaarinalainen start-up -yrittäjä, jolle kirjoittaminen yhteiskuntamme ilmiöstä on intohimo. Kynäilyn ja yrittämisen ohella tekee politiikkaa ja on mieltynyt hiihtoon sekä kahvin juontiin.

J&T Pajunen

J&T Pajunen

Kuljetusliikenne, Kuljetuspalveluja

Kokouspalvelut

FresCo Ravintolat Oy - Korkki

Linnankatu 43, Turku

www.frescoravintolat.fi

R 75, KP 5-24 (75). Kokouspalvelu: videoneuvottelulaitteet, AV-laitteet. Juhlapalvelu. Lounas arkisin klo 10:45-13:30. Tervetuloa tutustumaan uuteen ravintolaamme! Lue verkkosivuiltamme lisää toiminnastamme ja tutustu myös Raumalla sijaitseviin toimipaikkoihimme, www. frescoravintolat.fi

Lue uusin näköislehtemme

03/2021Varsinais-Suomen Yrittäjä-lehti
to 18.03.2021


03-liite/2021Liite
to 18.03.2021


Seuraa meitä somessa